Problem z klawiaturą Evolution MK-461C

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
emiter
Problem z klawiaturą Evolution MK-461C

Post autor: emiter » niedziela 02 paź 2005, 10:52

Od kilku dni jestem szczęśliwym (nieszczęśliwym) posiadaczem owego sprzętu. Problem z nim zaczął się juz po kilku godzinach użytkowania. Chodzi dokładnie o przesyłanie danych (presetów) pomiędzy komputerem a klawiaturą za pomocą dedykowanego programu "Enigma". No więc kiedy pierwszy raz załączyłem klawiaturę wszystko działało poprawnie, bez najmniejszych zakłóceń. Przesyłanie presetów do i z instrumentu za pomocą wspomnianego programu działało poprawnie. W pewnym jednak momencie stało się coś takiego, że przy próbie wysłania wspomnianych presetów, przestały one docierać do klawiatury (i z klawiatury do komputera). Co prawda przy próbie wysyłania wyświetlacz w klawiaturze sygnalizuje połączenie komunikatem "SYS" jednak nic poza tym się nie dzieje. Wymiana presetów jest niemożliwa. Poza tym problemem wszystko działa poprawnie, działają wszystkie potencjometry, przyciski i klawisze (da się je również programować z poziomu samego sprzętu). Podsumowując obawiam się że coś się stało z klawiaturą, wcześniej komunikacja z komputerem działała a nagle przestała bez żadnego powodu. Czy ktoś może miał (ma) podobny problem? Klawiaturka jest nowa, dopiero co zakupiona. Dla informacji dodam, iż mam windows XP, w tym systemie nie trzeba instalować sterowników, ponieważ on sam wykrywa poprawnie sprzęt i tworzy w systemie urządzenie o nazwie "USB audio device". Czy ktoś może mi pomóc? Czy odesłać sprzęt jako niesprawny?

Awatar użytkownika
Hubba

Re: Problem z klawiaturą Evolution MK-461C

Post autor: Hubba » niedziela 02 paź 2005, 13:10

Dla informacji dodam, iż mam windows XP, w tym systemie nie trzeba instalować sterowników, ponieważ on sam wykrywa poprawnie sprzęt i tworzy w systemie urządzenie o nazwie "USB audio device". Czy ktoś może mi pomóc? Czy odesłać sprzęt jako niesprawny?...

Ja jednak przedtem sprobowalbym mimo wszystko zainstalowac sterowniki dostepne na stronie M-audio (choc sa troche stare 2004-01, ale a noz pomoze)... Mimo wszystko jest jednak jakas roznica

Hubi

richtig

Post autor: richtig » niedziela 02 paź 2005, 13:37

Hubi! Dzięki wielkie! Też mam Evolution MK-461C i zawsze mine wkurzalo, że nie da się tą klawiaturką kontrolować dwóch instrumantów standalone. Zainstalowałem sobie sterowniki i wszystko pięknie działa.

Dzięki jeszcze raz.:)

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » niedziela 02 paź 2005, 13:45

Dzięki jeszcze raz.:)

Do uslug.

Ukolny,

Hubi

richtig

Post autor: richtig » niedziela 02 paź 2005, 15:22

Do uslug.

Ukolny,

Hubi

...

Jak tak, to może wyświadczysz mi przysługę i wyjaśnisz następującą rzecz: :)

Włączam Lounge Lizard i NIB4, steruję nimi za pomocą wyżej wymienionej klawiatury. Wyszystko gra pięknie, ale gdy wyłączę Lounge Lizard, do B4 przestają docierać jakiekolwiek polecenia MIDI z evolutiona. W odwrotnym przypadku (wyłączam B4), jest wszystko dobrze.

Czym to moze być spowodowane? AAS i NI się nie lubią?

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

emiter

Post autor: emiter » niedziela 02 paź 2005, 16:14

...Dla informacji dodam, iż mam windows XP, w tym systemie nie trzeba instalować sterowników, ponieważ on sam wykrywa poprawnie sprzęt i tworzy w systemie urządzenie o nazwie "USB audio device". Czy ktoś może mi pomóc? Czy odesłać sprzęt jako niesprawny?...

Ja jednak przedtem sprobowalbym mimo wszystko zainstalowac sterowniki dostepne na stronie M-audio (choc sa troche stare 2004-01, ale a noz pomoze)... Mimo wszystko jest jednak jakas roznica

Hubi

...

nie da się zainstalować tych sterowników. przy próbie ich instalacji wychodzi komunikat, że do windowsa xp nie go nie potrzba i instalacja zostaje przerwana...

emiter

Post autor: emiter » niedziela 02 paź 2005, 16:17

No panowie ale cz ktoś mogłby opowiedzieć na moje pytanie... ? bo nie wiem czy odsyłać ten sprzęt do sklepu spowrotem... najgorsze jest to ze przy pierwszym podłączeniu wszystko działało, dopiero po kilku godzinach tak się stało jak napisałem powyżej. ogólnie klawiatura działa, wszystko jest ok, wszystkie potencjometry i suwaki działają poprawnie.. nie działa wymiana presetów pomiędzy komputerem a klawiaturą... a działała.. siet.

richtig

Post autor: richtig » niedziela 02 paź 2005, 17:50

nie da się zainstalować tych sterowników. przy próbie ich instalacji wychodzi komunikat, że do windowsa xp nie go nie potrzba i instalacja zostaje przerwana......

Da się! Przeczytaj readme, czy cuś w tym rodzaju, tam jest wszystko ładnie wyjaśnione.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » niedziela 02 paź 2005, 18:38

Czym to moze być spowodowane? AAS i NI się nie lubią?

Niestety nie znam ani B4 ani LL, ale moze rozwiazanie zagadki tkwi w innej obsludze midi w kzadym z w/w programow.

Pozdr

Hubi

emiter

Post autor: emiter » wtorek 04 paź 2005, 08:53

...nie da się zainstalować tych sterowników. przy próbie ich instalacji wychodzi komunikat, że do windowsa xp nie go nie potrzba i instalacja zostaje przerwana......

Da się! Przeczytaj readme, czy cuś w tym rodzaju, tam jest wszystko ładnie wyjaśnione....

No i pupa... Zainstalowalem sterowniki według zamieszczonej instrukcji przy instalatorze i problem nadal istnieje. Dziś odsyłam klawiaturę :-/

ODPOWIEDZ