DIGI 001 a Fostex d-90

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
manta
DIGI 001 a Fostex d-90

Post autor: manta » niedziela 25 wrz 2005, 01:19

witam

pytanko

w zwiazku ze digi 001 spadlo cenowo zastanawiam sie czy zda egzamin jako rejestrator w moim home studio (przy okazji pro tools )

czy jest roznica w brzmieniu digi a np fostexem d-90 chodzi mi o to czy lepiej kupic sobie rejestrator jak fostex czy karte digi ?

co ma lepszy sound?

i jeszcze jedno pytanko rme multiface a digi 001 roznica w brzmieniu chodzi o zgrywanie ?

poz

Awatar użytkownika
sql

Re: DIGI 001 a Fostex d-90

Post autor: sql » niedziela 25 wrz 2005, 16:44

dzien dobry,czesc i czolem :)!

w przypadku Digi chodzi chyba o rejestracje na HDD komputera, w przypadku fostexa serii D jest to rejestracja zewnetrzna-co nastrecza pare klopotow. W zwiazku z tym rowniez mam pytanie. Czy istnieje mozliwosc synchronizacji dowolnego DAW`u z Fostexem D90 w taki sposob, aby slady zapisane na D90 byly widoczne w postaci graficznej w DAW`ie (czyli tak, jakby zapis byl dokonany na HDD komputera poprzez interfejs audio) Dokladnie cos takiego dziala na mojej AM , lecz tam jest oczywiscie PROTOOLS,a nagrywarki zewnetrzne to Alesisy (w dodatku na VHS) W zwiazku z tym niwiem czy to ProTools jest taki genialny, czy to te Alesisy maja tak genialna komunikacje z DAWem (maja wlasny sterownik-robia za interfejs) ... prosze o rozjasnienie tematu :) POZDRAWIAM

PS.parametry D90 to max 48kHz,16bit ...urządzenie to brzmi wysmienicie - bardzo transparentnie,jest napewno rozwiazaniem profesjonalnym, jednak dla dzisiejszych dzwiekowych purystow moze juz to niewystarczac...

papa

Awatar użytkownika
manta

Post autor: manta » niedziela 25 wrz 2005, 16:54

no ok

ja robie elektronike zadnych mic czysty sound z instumentow klaw i cos z vst i audio ale wychodze na mixer tam korekcja i przedwzmacniacz lampowy dla ciepla mixer moj ma 8 out i chce to zgrac na cos i teraz niewiem czy taki digi 001 na macu np 450 mhz bedzie mial dobry sound i przy okazji mam pro toolsa moge pobawic sie wtyczkami jak kompresja itp i pozniej zgrac sobie na cd i wypalic czy lepiej takie fostexa serii D.

co bedzie mialo lepszy dzwiek finalny ?

czy olac to sprzedac swoja karte dolozyc i kupic rme multiface lub motu 828 mk2 (tylko to wchodzi w rachube poniewaz chce byc mobilny)?

pomocy bo juz niechce kupowac sprzedawa i tracic kasy tak robilem przez ostatnie pare lat tylko zmiany i nie ma czasu robic muzy bo trzeba sie uczyc nowego sprzetu

poz i oczekuje pomocy

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 25 wrz 2005, 22:43

czy dzwiek bedzie lepszy na p100 32 ramu czy na athlonie x2 48006+ 2 GB ramu?

wez sciagnij sobie glupie instrukcje poczytaj parametry zebys wiedzial o co sie pytasz bo poki co to sa jakies bzdury w dodatku o rzeczach ktore maja zupelnie inne przeznaczenie

Awatar użytkownika
manta

Post autor: manta » poniedziałek 26 wrz 2005, 00:13

sluchaj ja akurat pojecie mam troszeczke... i nie pytam o dane tech

pytam o finalny efekt czy jest roznica miedzy zgraniem na kompa z digi 001 czy lepiej na fostexa (np fostexa chodzi mi sprzetowy rejestrator 8 sladowy) wiemy ze z karta digi mam y oprogramowanie gdzie mozemy owiele latwiej edytowac bawic sie jeszcze z brzmieniem itp. ale czy po tylu latach jakosc digi jest ok czy terazniejsze karty jak rme multiface czy motu 828mk2 sa lepsze. przeciez nowsze nie znaczy lepsze

a wiec jak?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 wrz 2005, 10:57

troszke slabo z twoim pojeciem - ja na przyklad nie tknalbym kijem zadnego z tych malutkich rejestratorow(wolalbym laptopa ze sredniej klasy karta)

jest kilka modeli z wyzszej polki ale to 24 czy 32 kanaly - i tam jest jakosc.....

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 26 wrz 2005, 20:04

a wiec jak?...

A dlaczego w ogole chcesz to nagrywac na osiem sladow a potem dopiero zgrywac? Nie mozna od razu zgrac? Przeciez piszesz, ze sa to instrumenty zewnetrzne i VST, te VST z czegos wychodza, to znaczy ze komputer juz masz... Nic nie rozumiem - co by mial dawac ten Fostex w takim ukladzie poza mozliwoscia nagrania paru sladow z tego samego sprzetowego instrumentu, no, ale komputer masz...

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 wrz 2005, 23:51

w dodatku gdzie wygoda na nagrywarce adatowej?

edycja na kompie nie ma sobie rownych

ODPOWIEDZ