Witam
Mam pytanie: Czy dobre efekty da mikrofon pojemnościowy stereo jako overhead przy perkusji? Czy lepiej stosować sprawdzoną metodę 2x mic szeroko rozstawione?
Pozdrawiam
Nagranie overheadów mikrofonem stereo
Re: Nagranie overheadów mikrofonem stereo
...Witam
Mam pytanie: Czy dobre efekty da mikrofon pojemnościowy stereo jako overhead przy perkusji? Czy lepiej stosować sprawdzoną metodę 2x mic szeroko rozstawione?
Pozdrawiam...
Nagraj na oba sposoby i sprawdź!
To zależy od wielu czynników - a głównie od tego, co chcesz osiągnąć.
Plusy - brak problemów z fazą. Minusy - wąskie stereo.
Ale co stoi na przeszkodzie sprawdzić?
Pozdrawiam...
Nagraj na oba sposoby i sprawdź!
To zależy od wielu czynników - a głównie od tego, co chcesz osiągnąć.
Plusy - brak problemów z fazą. Minusy - wąskie stereo.
Ale co stoi na przeszkodzie sprawdzić?
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Ale to chodzi o naglosnienie czy o nagrania jak w tytule? Na naglosnieniu to ja sie slabo wyznaje, ale w nagraniach szeroko rozstawione overheady to moze jest i sprawdzona, ale raczej rzadko stosowana metoda
Overhead ma nagrac zestaw perkusyjny tez. Jezeli nagrywasz tylko blachy, to stawiaj, jak chcesz, ale jezeli to ma byc porzadnie nagrane i wzbogacac brzmienie bebnow, to najdalej 25cm od siebie.
Ale to chodzi o naglosnienie czy o nagrania jak w tytule? Na naglosnieniu to ja sie slabo wyznaje, ale w nagraniach szeroko rozstawione overheady to moze jest i sprawdzona, ale raczej rzadko stosowana metoda

Overhead ma nagrac zestaw perkusyjny tez. Jezeli nagrywasz tylko blachy, to stawiaj, jak chcesz, ale jezeli to ma byc porzadnie nagrane i wzbogacac brzmienie bebnow, to najdalej 25cm od siebie.
proponuje (prawdopodobnie jak kolega wyżej) na próbe technike ORTF
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.
Czy dobre efekty da mikrofon pojemnościowy stereo jako overhead przy perkusji?
Tak. Stosuje od dawna - i nie narzekam. Daje prawdzwy, dobry obraz stereo.
Tak. Stosuje od dawna - i nie narzekam. Daje prawdzwy, dobry obraz stereo.