E-mu 1616 + AKG czy E-mu 1212 + Behringer ADA 8000
Zamierzamy z zespołem nagrać płyte, w warunkach domowych. Dwie gitary, bas, klawisze, perkusja, wokal. Na sprzęt na ten cel możemy przeznaczyć około 2500zł. Co warto bardziej kupić: E-mu 1616 (wersja na PCMCIA) + mikrofon AKG C3000, czy może lepiej tańszą kartę (E-mu 1212? Maya? Terratec?) plus mikser behringer lub behringer ADA8000 + mikrofon AKG C1000?
pzdr
Mariusz
pzdr
Mariusz
Re: E-mu 1616 + AKG czy E-mu 1212 + Behringer ADA 8000
mając tak ograniczony budżet chyba bym się nie decydował na żaden z tych mikrofonów - są przestarzałe, nie najlepiej grają i wypadają drogo w stosunku do swoich możliwości, jeśli porównać je z konkurencją na rynku.
jednym mikrofonem perkusji nie nagrasz
a z kart to emu 1212 plus ten behringer
1616 jest do laptopa no i troszke kosztuje - pozatym sa dwie wersje rozniace sie od siebie szczegolami
a z kart to emu 1212 plus ten behringer
1616 jest do laptopa no i troszke kosztuje - pozatym sa dwie wersje rozniace sie od siebie szczegolami
...Zamierzamy z zespołem nagrać płyte, w warunkach domowych. Dwie gitary, bas, klawisze, perkusja, wokal. Na sprzęt na ten cel możemy przeznaczyć około 2500zł. Co warto bardziej kupić: E-mu 1616 (wersja na PCMCIA) + mikrofon AKG C3000, czy może lepiej tańszą kartę (E-mu 1212? Maya? Terratec?) plus mikser behringer lub behringer ADA8000 + mikrofon AKG C1000?
Jak chcecie działać z jednym mikrofonem to ada8000 wam niepotrzebne (chyba ze chcecie się rozwijać później na więcej śladów). Wystarczy jakiś preampik jednokanałowy, który podłączycie do karty, a do niego mikrofon. A jak kupicie kartę z preampem (nie emu 1212m), to i jeszcze mniej Wam trzeba. Za mało szczegółów, jak chcecie nagrywać.
Jak chcecie działać z jednym mikrofonem to ada8000 wam niepotrzebne (chyba ze chcecie się rozwijać później na więcej śladów). Wystarczy jakiś preampik jednokanałowy, który podłączycie do karty, a do niego mikrofon. A jak kupicie kartę z preampem (nie emu 1212m), to i jeszcze mniej Wam trzeba. Za mało szczegółów, jak chcecie nagrywać.
Za mało szczegółów, jak chcecie nagrywać....
nagrywać po kolei każdy instrument osobno, gitary z pieca przez mikrofon lub akustyk bez pieca. na razie nie wnikając jeszcze w temat nagrywania perkusji, ale to emu ma max dwa wejscia mikrofonowe, wiec chyba lepsza opcja byłaby z behringerem. oczywiscie pozniej by sie próbowało rozbudować. tylko od czego zaczać, zeby potem się nie okazało, że coś jest nieodpowiednie itd.
a ten behringer ma dobre preampy? e-mu 1212 + behringer lepsze jakosciowo od emu-1616? Czy w tej cenie w ogole nie ośmielac się pytać o jakośc? ;)
pzdr
mariusz
nagrywać po kolei każdy instrument osobno, gitary z pieca przez mikrofon lub akustyk bez pieca. na razie nie wnikając jeszcze w temat nagrywania perkusji, ale to emu ma max dwa wejscia mikrofonowe, wiec chyba lepsza opcja byłaby z behringerem. oczywiscie pozniej by sie próbowało rozbudować. tylko od czego zaczać, zeby potem się nie okazało, że coś jest nieodpowiednie itd.
a ten behringer ma dobre preampy? e-mu 1212 + behringer lepsze jakosciowo od emu-1616? Czy w tej cenie w ogole nie ośmielac się pytać o jakośc? ;)
pzdr
mariusz
nagrywać po kolei każdy instrument osobno, gitary z pieca przez mikrofon lub akustyk bez pieca. na razie nie wnikając jeszcze w temat nagrywania perkusji,
ależ właśnie o to chodzi czy i jak chcecie nagrywać perkusję, bo ona pochłania najwięcej śladów
ta jakość w zupełności Wam wystarczy
ależ właśnie o to chodzi czy i jak chcecie nagrywać perkusję, bo ona pochłania najwięcej śladów
ta jakość w zupełności Wam wystarczy
...Jakość preampów ADA jest bardzo dobra.
...
Zgadza sie. W dodatku to chyba najlepszy produkt Behringera wogole, w swojej klasie bije na glowe wszystko (bo wlasciwie nie ma czego...).
Pytanie czy 8 kanalow jest potrzebne jak sie nagrywa kazdy instrument osobno. Mozna poszukac przyzwoitych preampow (wyszukiwarka forum) w cenie ok. 800 pln, a reszte kasy zainwestowac w lepszy pojemnik (bo to sie wydaje krytycznym elementem lancucha).
...
Zgadza sie. W dodatku to chyba najlepszy produkt Behringera wogole, w swojej klasie bije na glowe wszystko (bo wlasciwie nie ma czego...).
Pytanie czy 8 kanalow jest potrzebne jak sie nagrywa kazdy instrument osobno. Mozna poszukac przyzwoitych preampow (wyszukiwarka forum) w cenie ok. 800 pln, a reszte kasy zainwestowac w lepszy pojemnik (bo to sie wydaje krytycznym elementem lancucha).
Ja nagrywam na emu1212m i ada8000 i jestem zadowolony, ale ja wybierając ten sprzęt wiedziałem, że potrzebuję te 8 śladów, bo tak chcę zgrywać bębny, mając 8 mikrofonów. Mario, pisz konkretniej co i jak chcesz nagrywać, ile śladów potrzebujesz, bo od tego zależy, co Ci polecimy...
Mario, pisz konkretniej co i jak chcesz nagrywać, ile śladów potrzebujesz, bo od tego zależy, co Ci polecimy......
OK, po przemyśleniu stwierdzam, ze bede chciał tez perkusję nagrać. Co prawda na razie i tak nie mam mikrofonów, ale to może w przyszłości. Wiec jak bedzie behringer to się przyda. Teraz pytanie: E-mu 1212 czy jakas inna? Czytając archiwum, można dojść do wniosku, że wiele zalezy od szczęscia: jedni wychwalają e-mu, inni nigdy w zyciu by jej nie chcieli...
pzdr
Mariusz
OK, po przemyśleniu stwierdzam, ze bede chciał tez perkusję nagrać. Co prawda na razie i tak nie mam mikrofonów, ale to może w przyszłości. Wiec jak bedzie behringer to się przyda. Teraz pytanie: E-mu 1212 czy jakas inna? Czytając archiwum, można dojść do wniosku, że wiele zalezy od szczęscia: jedni wychwalają e-mu, inni nigdy w zyciu by jej nie chcieli...
pzdr
Mariusz
pzdr
Mariusz...
W jakim programie/sekwencerze bedziesz chcail nagrywac ?
jezeli cos ze stajni Steinberga to kupuj smialo.... jezeli inne, to upewnij sie ze sekwencer pracuje w ASIO, gdyz np taki CoolEditPro niestety nie widzi wejscia ADAT karty.
pozdrawiam
pzdr
Mariusz...
W jakim programie/sekwencerze bedziesz chcail nagrywac ?
jezeli cos ze stajni Steinberga to kupuj smialo.... jezeli inne, to upewnij sie ze sekwencer pracuje w ASIO, gdyz np taki CoolEditPro niestety nie widzi wejscia ADAT karty.
pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"