Kontroler SATA na PCI - czy warto?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
netes
Re: Kontroler SATA na PCI - czy warto?

Post autor: netes » poniedziałek 22 sie 2005, 08:34

U mojego znajomego stoi komp Athlon 900 (jeszcze nawet nie XP) z 256MB RAM SD. Do tej pory miał jakiegoś Seagate'a 7200rpm, ale dysk padł. Traf chciał, że akurat miałem pod ręką Hitachi Deskstara T7K250 (Serial Ata II, 250GB, 7200rpm, 8mb cache), problem był w tym, że nie było kontrolera. Kupiliśmy kontroler, podpięliśmy dysk i... może to brzmieć nierealnie, ale w Cubase SX 2 przy 22 śladach (z czego na 8 zapięte po 2-3 efekty) i latencji na kXach 20ms wszystko grało płynnie i bez zacinki, a na starym dysku PATA nie dało się tego słuchać. Poza tym komp wyraźnie przyspieszył i jestem skłonny stwierdzić, że działa szybciej niż mój poprzedni czyli Athlon XP 2000+ z 512MB RAMu i dyskiem PATA 7200rpm. Czas ładowania Windowsa to góra 10-15 sekund i piszę to bez "przesadyzmu".

Jeżeli obawiasz się, że transfer będzie ograniczony przez PCI to jesteś w dużym błędzie. Zwykłe ATA również leci po PCI, na PCI możesz dostać nawet kontrolery SATA II, więc gdybym ja miał wybierać i stałbym na Twoim miejscu kupowałbym dysk na SATA II (przy okazji w razie zmiany komputera w przyszłości, będziesz miał już porządny dysk).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 22 sie 2005, 08:38

...A Twój poprzedni dysk nadążał z takimi projektami?

Jeśli tak, to nowy też nadąży. Oby miał te 7200 obrotów na minutę (nie wiem czy teraz te niższe - 5400 jeszcze w ogóle robią). SATA szybszy nie będzie.

Seagate albo Samsung (podobno teraz Samsung robi dobre i ciche dyski). Ja mam Seagate'a Barracudę (2-letniego) i jak na razie (odpukać!) bardzo sobie chwalę.

...

Samsunga nie polecam, nie wiem jak teraz, ale na 4 sztuki z jakimi miałem do czynienia 3 trafiły do serwisu, mimo że były poprawnie eksploatowane, nie wyjmowane itd...
Pozdrawiam

peter1pl

Post autor: peter1pl » poniedziałek 22 sie 2005, 10:06

...U mojego znajomego stoi komp Athlon 900 (jeszcze nawet nie XP) z 256MB RAM SD. Do tej pory miał jakiegoś Seagate'a 7200rpm, ale dysk padł. Traf chciał, że akurat miałem pod ręką Hitachi Deskstara T7K250 (Serial Ata II, 250GB, 7200rpm, 8mb cache), problem był w tym, że nie było kontrolera. Kupiliśmy kontroler, podpięliśmy dysk i... może to brzmieć nierealnie, ale w Cubase SX 2 przy 22 śladach (z czego na 8 zapięte po 2-3 efekty) i latencji na kXach 20ms wszystko grało płynnie i bez zacinki, a na starym dysku PATA nie dało się tego słuchać.

To chyba miał podpięty dysk razem z CD-ROM'em albo coś innego schrzanione...

Na moim Seagate Barracuda 7200 przy 15 śladach i zapietych efektach wskaźnik dysku VST Performance nawet sie nie rusza (w ogóle go nie widać!). Wskażnik Procesora owszem - trochę sie męczy. (Przy latencji 10ms).

A może te stery kx są jakieś dziwne?
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 22 sie 2005, 10:29

PCI ma maxymalna przepustowosc 133 MB - kazdy kontroler sata bedzie ograniczony tylko do tej przepustowosci

a z dyskow samsunga korzystam bardzo czesto i nigdy nic sie z nimi nie dzialo....za to mialem przygody z zachwalanymi seagetami wiec to nie regula - warto poczytac na jakims forum ktore sa lepsze - roznie bywa z seriami

co do nowych samsungow to jako nieliczne z dyskow na rynku maja sataII i sa bardzo cichutkie - a do tego niedrogie

Awatar użytkownika
DR_KROSS

Post autor: DR_KROSS » poniedziałek 22 sie 2005, 19:14

a z dyskow samsunga korzystam bardzo czesto i nigdy nic sie z nimi nie dzialo....za to mialem przygody z zachwalanymi seagetami wiec to nie regula - warto poczytac na jakims forum ktore sa lepsze - roznie bywa z seriami

co do nowych samsungow to jako nieliczne z dyskow na rynku maja sataII i sa bardzo cichutkie - a do tego niedrogie...

Zgadzam się z kolegą... Seagety to u mnie tylko przykre wspomnienie:

1)żelazko

2)głośny

3)awaryjny

Co prawda mówię o wcześniejszej generacji, ale dzięki niej już tego nie spróbuję.
muzą zajmuję się od 13 lat, gram, programuję maszyny, dużo słucham...

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 22 sie 2005, 20:18

...PCI ma maxymalna przepustowosc 133 MB - kazdy kontroler sata bedzie ograniczony tylko do tej przepustowosci...

Masz bardzo stare informacje... taką przepustowość miało PCI do roku 1994, od 1994 roku i wprowadzeniu standardu PCI 2.1 maksymalna przepustowość danych idących po szynie PCI to 533 MB/s, więc PCI spokojnie wykorzysta możliwości Serial ATA II...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 22 sie 2005, 20:20

...A ja się podłacze do tematu, ale pytanie mam w innej kwestii.

mam dysk SATA i płyte z wbudowanym kontrolerem. Kto poleci program do testowania tego połączenia?

...

HDTach :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 22 sie 2005, 20:22

......U mojego znajomego stoi komp Athlon 900 (jeszcze nawet nie XP) z 256MB RAM SD. Do tej pory miał jakiegoś Seagate'a 7200rpm, ale dysk padł. Traf chciał, że akurat miałem pod ręką Hitachi Deskstara T7K250 (Serial Ata II, 250GB, 7200rpm, 8mb cache), problem był w tym, że nie było kontrolera. Kupiliśmy kontroler, podpięliśmy dysk i... może to brzmieć nierealnie, ale w Cubase SX 2 przy 22 śladach (z czego na 8 zapięte po 2-3 efekty) i latencji na kXach 20ms wszystko grało płynnie i bez zacinki, a na starym dysku PATA nie dało się tego słuchać.

To chyba miał podpięty dysk razem z CD-ROM'em albo coś innego schrzanione...

Na moim Seagate Barracuda 7200 przy 15 śladach i zapietych efektach wskaźnik dysku VST Performance nawet sie nie rusza (w ogóle go nie widać!). Wskażnik Procesora owszem - trochę sie męczy. (Przy latencji 10ms).

A może te stery kx są jakieś dziwne?...

Dysk miał oddzielnie, na pustym kablu. Wszystko było w porządku poustawiane. A Ty jakiego masz kompa? Bo procek też ma dużo do gadania, ale chodziło mi akurat o porównanie prędkości działania i jestem w 100%, że to była kwestia dysku.
Pozdrawiam

richtig

Post autor: richtig » wtorek 23 sie 2005, 10:38

A może te stery kx są jakieś dziwne?...

Sterowniki są bardzo dobre, w szczególności porównując je z jakością karty. Po prostu SB Live! nie nadaje się do muzykowania i tyle. Pół biedy jeżeli cały proces nagrywania odbywa się w komputerze (VSTi). Jeżeli dochodzi do tego kilka śladów nagranych przez wejście mikrofonowe/linię to pojawia się duuuży szum i nagrania nie da się słuchać na dobrym sprzęcie. Ale o tym już tyle było powiedziane, że ja się lepiej zamknę... :)
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » wtorek 23 sie 2005, 21:25

Masz bardzo stare informacje... taką przepustowość miało PCI do roku 1994, od 1994 roku i wprowadzeniu standardu PCI 2.1 maksymalna przepustowość danych idących po szynie PCI to 533 MB/s, więc PCI spokojnie wykorzysta możliwości Serial ATA II......

netes - dzięki za tę informację
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

ODPOWIEDZ