Dziwne zachowania interfejsu MIDI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Columbo2000
Kontakt:
Dziwne zachowania interfejsu MIDI

Post autor: Columbo2000 » sobota 30 lip 2005, 01:08

Posiadam interfejs MIDI na usb RomI/O do laptoka

Sprawa ma sie tak;

Jezeli wlacze np. reasona to spoko MIDI dziala, natomiast jak wylacze reasona i wlacze np B4 czy FM7 to mimo ze wybieram porty MIDI, nic nie slychac, nawet jak ponownie wlacze reasona, ciagle jest cisza. To samo dziala tez w druga strone.

Jak pierw wlacze B4 to spoko dziala, a jak wlacze reasona (w tym czasie B4 jest juz zamkniete ocywiscie) to znowu jest kompletny brak dzwieku. Oczywiscie po restarcie laptopka zaczyna sie sprawa od poczatku.

Sygnaly MIDI na pewno sa przesylane z klawiatury bo sterownik ma diode sygnalizujaca przeplyw danych MIDI.

Gdzie tkwi problem, cos nie tak ze sterownikami ?

Mam zainstalowane oryginalne stery do interfejsu, a moj system to XP

Tak jakby sterownik od interfejsu sie zawieszal, sam juz nie wiem, pomozecie ?
nie wiem co napisac, wiec nic nie napisze :)

Awatar użytkownika
Columbo2000
Kontakt:

Re: Dziwne zachowania interfejsu MIDI

Post autor: Columbo2000 » wtorek 02 sie 2005, 19:39

?

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 02 sie 2005, 20:05

...Posiadam interfejs MIDI na usb RomI/O do laptoka

Sprawa ma sie tak;

Jezeli wlacze np. reasona to spoko MIDI dziala, natomiast jak wylacze reasona i wlacze np B4 czy FM7 to mimo ze wybieram porty MIDI, nic nie slychac, nawet jak ponownie wlacze reasona, ciagle jest cisza. To samo dziala tez w druga strone.

Jak pierw wlacze B4 to spoko dziala, a jak wlacze reasona (w tym czasie B4 jest juz zamkniete ocywiscie) to znowu jest kompletny brak dzwieku. Oczywiscie po restarcie laptopka zaczyna sie sprawa od poczatku.

Sygnaly MIDI na pewno sa przesylane z klawiatury bo sterownik ma diode sygnalizujaca przeplyw danych MIDI.

Gdzie tkwi problem, cos nie tak ze sterownikami ?

Mam zainstalowane oryginalne stery do interfejsu, a moj system to XP

Tak jakby sterownik od interfejsu sie zawieszal, sam juz nie wiem, pomozecie ?...

Też mam podobny problem, ale występuje rzadko i zwykle pomaga odpięcie i ponowne podpięcie interfejsu - przy zamkniętych programach. Używam domyślnych driverów Windowsowych. Na oryginalnych wieszało się częściej. Jaki masz komputer - może to kwestia płyty głównej - ja mam chipset VIA więc wszystkiego się można spodziewać.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 03 sie 2005, 00:42

sprawdz ustawienia portu usb - podobne cuda tworzy wlaczenie oszczedzania energi przez usb - szczegolnie w laptopach

kiedys bywaly problemy z via teraz bardzo sporadycznie - wiecej klopotow jest z firewire......(na kiepskich czipsetach)

Awatar użytkownika
Columbo2000
Kontakt:

Post autor: Columbo2000 » piątek 05 sie 2005, 22:55

Dzieki

No podzialam cos, mam nadzieje ze Wasze rady cos pomoga. W kompie mam taki chipset Intel i82440BX/ZX Moze Wam to cos mowi, bo ja sie kompletnie na tym nie znam

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » sobota 06 sie 2005, 10:13

...sprawdz ustawienia portu usb - podobne cuda tworzy wlaczenie oszczedzania energi przez usb - szczegolnie w laptopach

kiedys bywaly problemy z via teraz bardzo sporadycznie - wiecej klopotow jest z firewire......(na kiepskich czipsetach)...

Wyłączyłem oszczędzanie energii przez USB i jak na razie MIDI chodzi bezproblemowo
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
Columbo2000
Kontakt:

Post autor: Columbo2000 » sobota 06 sie 2005, 15:28

Cos pomogly Wasze rady Sprawa ma sie tak; wylaczylem ta opcje z zasilaniem, ale za kazdym razem miedzy przelaczaniem sie na poszczegolne programamy musze wylaczyc wtyczke z USB tak na ok 5 sek. Jezeli zrobie to za szybko to nie zawsze pozniej zadziala. Ogolnie rzecz biorac jakos to zaczelo chodzic w koncu, bez ponownego uruchomiania kompa, dzieki.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 06 sie 2005, 18:27

sprawdz jak dziala z odpalonymi kilkoma programamiv naraz - powinno dzialc tylko z aktywna w danej chwili aplikacja(tak mysle)

ODPOWIEDZ