Jaki program do wokalu?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
seonie
Jaki program do wokalu?

Post autor: seonie » poniedziałek 01 sie 2005, 11:53

Mam mały problem potrzebuje programu, który by mi umozliwił usłyszenie siebie podczas nagrwania (aby wszystko sie odbywało w tym samym momencie ), nie mam pojecia jak ta opcja sie nazywa i jak bys cie wiedzieli był bym wdzieczny za rady, oraz jaki prgram jest najlepszy do nagrwania wolkalu. z góry dzieki

Szefski

Re: Jaki program do wokalu?

Post autor: Szefski » poniedziałek 01 sie 2005, 12:47

...Mam mały problem potrzebuje programu, który by mi umozliwił usłyszenie siebie podczas nagrwania (aby wszystko sie odbywało w tym samym momencie ), nie mam pojecia jak ta opcja sie nazywa i jak bys cie wiedzieli był bym wdzieczny za rady, oraz jaki prgram jest najlepszy do nagrwania wolkalu. z góry dzieki...

No po pierwsze to powiedz, jaką masz kartę muzyczną i do czego Ci to potrzebne? Oogólnie to nawet na AC97 można włączyć w systemie, żeby na line out wychodziło to co idzie z mica czy z line in i wystarczy ci do tego zwykły rejestrator dźwięku w windozie.... tylko co to będzie za jakość to już inna historia...
[addsig]
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Awatar użytkownika
Rolba

Post autor: Rolba » poniedziałek 01 sie 2005, 16:33

Po postu możesz 2 pary słuchawek podpiąć pod karte, najlepiej jak masz SB Live 5.1 (89 zł). Co do programu to ACID lub SOung Forge, obydwa programy firmy SONY, które znakomicie się spisują. POLECAM Acida 4 i FOrga 6, gdyż są najbardziej stabilne. pozdrawiam

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » poniedziałek 01 sie 2005, 17:04

...Po postu możesz 2 pary słuchawek podpiąć pod karte, najlepiej jak masz SB Live 5.1 (89 zł). Co do programu to ACID lub SOung Forge, obydwa programy firmy SONY, które znakomicie się spisują. POLECAM Acida 4 i FOrga 6, gdyż są najbardziej stabilne. pozdrawiam...

Zauważmy że mówimy o karcie za niecałe 100zł i wielokrotnie droższych programach, które zresztą nijak są dla siebie alternatywą bo służą do zupełnie innych zadań...

Sformułowanie "nagrywać wokal" rozumiem na dwa sposoby:

1) jesteś wokalistą, ćwiczysz i chcesz się usłyszeć w czasie śpiewania (i nagrywania) - mówimy tu o śpiewaniu bez podkładu, bo nic nie wspominałeś. W tej sytuacji wystarczy ci dowolny program do obróbki dźwięku, nienajgorszy dołączany jest do niektórych SoundBlasterów. Ewentualnie jakiś darmowy, jest ich na tony, ale sporo osób poleca Audacity

2) dogrywasz coś do podkładu - w tej sytuacji potrzebujesz jakiegoś programu do wielościeżkowego nagrywania, z darmowych i dobrych przede wszystkim Kristal.

Co do odsłuchu - do czego podłączasz mikrofon? Jak do miksera do nie ma problemu. Jeżeli do karty, to już niestety będzie to mocno zależne od niej.

Pozdrawiam

Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 01 sie 2005, 17:51

...Acida 4 i FOrga 6, gdyż są najbardziej stabilne. pozdrawiam...

Piszesz o oślich wersjach?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
seonie

Post autor: seonie » poniedziałek 01 sie 2005, 20:02

Karte posiadam na razie jeszcze SB live, a chodzi mi dokładnie o to jak ktos juz wyzej napisał aby słyszec siebie i w miare mozliwosci korygowac w trakcie. Tak na marginesie co bys cie polecili na start, chodzi mi o dzwiekówke ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 01 sie 2005, 22:32

co chcesz geniuszu nagrac w soundforgu?wokal pod bit?powodzenia

najpierw zorientuj sie z czym masz do czynienia

ps.kazda wersja jest rownie stabilna

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 01 sie 2005, 22:35

w zupelnosci starczy ci to co masz

odpal najprostszego multitracka

skonfiguruj w nim wejscie sygnalu i wyjscie

odmutuj odpowiednie wejscie w karcie

i to wszystko - nic wiecej nie trzeba robic

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » poniedziałek 01 sie 2005, 23:43

Tak na marginesie co bys cie polecili na start, chodzi mi o dzwiekówke ? ...

Temat był wielokrotnie wałkowany na forum... przejrzenie archiwum powinno pomóc.

Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
seonie

Post autor: seonie » wtorek 02 sie 2005, 03:18

tylko nie zjedzcie młodzienca głodnego wiedzy, dzieki za rady.

ODPOWIEDZ