Próbuję już trzeci mikrofon pojemnościowy (MXL 990, 2003, 603) i ciągle mam za dużo, jak na mój gust, wysokiego pasma. Rózne EQ tylko wytłumiają brzmienie, ale czegoś jeszcze w dźwięku brakuje. Mam pytanie, czy ktoś z kolegów ma jakieś pomysły lub doświadczenie na przeróbkę samego mikrofonu - coś może w elektronice, albo może coś innego można zmienić, żeby poprawić brzmienie mikrofonu? Mam ochotę poeksperymentować i poświęcić jakiś mikrofon dla zdobycia wiedzy. Chciaiłym w warunkach domowych nagrywać skrzypce, ale bez tego szumu smyczka, dotyku palców itp.
Pozdrawiam
Czy można poprawić mikrofon?
Re: Czy można poprawić mikrofon?
...Próbuję już trzeci mikrofon pojemnościowy (MXL 990, 2003, 603) i ciągle mam za dużo, jak na mój gust, wysokiego pasma. Rózne EQ tylko wytłumiają brzmienie, ale czegoś jeszcze w dźwięku brakuje. Mam pytanie, czy ktoś z kolegów ma jakieś pomysły lub doświadczenie na przeróbkę samego mikrofonu - coś może w elektronice, albo może coś innego można zmienić, żeby poprawić brzmienie mikrofonu? Mam ochotę poeksperymentować i poświęcić jakiś mikrofon dla zdobycia wiedzy. Chciaiłym w warunkach domowych nagrywać skrzypce, ale bez tego szumu smyczka, dotyku palców itp.
Pozdrawiam...
Chybaś facet zwariował! przeciez nie polepszysz czegos nad czym pracowali precyzyjnie specjaliści...no chyba ze dołożysz kasy i całkiem go przerobisz, ale na tym naprawde musisz sie bardzo dobrze znac
Pozdrawiam...
Chybaś facet zwariował! przeciez nie polepszysz czegos nad czym pracowali precyzyjnie specjaliści...no chyba ze dołożysz kasy i całkiem go przerobisz, ale na tym naprawde musisz sie bardzo dobrze znac
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
...Próbuję już trzeci mikrofon pojemnościowy (MXL 990, 2003, 603) i ciągle mam za dużo, jak na mój gust, wysokiego pasma. Rózne EQ tylko wytłumiają brzmienie, ale czegoś jeszcze w dźwięku brakuje. Mam pytanie, czy ktoś z kolegów ma jakieś pomysły lub doświadczenie na przeróbkę samego mikrofonu - coś może w elektronice, albo może coś innego można zmienić, żeby poprawić brzmienie mikrofonu? Mam ochotę poeksperymentować i poświęcić jakiś mikrofon dla zdobycia wiedzy. Chciaiłym w warunkach domowych nagrywać skrzypce, ale bez tego szumu smyczka, dotyku palców itp.
Pozdrawiam...
Moim zdaniem w ostatnie zdanie przeczy reszcie. To jest właśnie to, czego brakuje w tanich mikrofonach. Chodzi o selektywność brzmienia. I raczej nie ma większego sensu bawić się w elektronikę, bo i tak największe znaczenie robi membrana. Pomyśl - gdyby można małym kosztem ulepszyć znacznie mikrofon, to fachowcy już by dawno to zrobili w wprowadzili takie mikrofony na rynek.
Pozdrawiam...
Moim zdaniem w ostatnie zdanie przeczy reszcie. To jest właśnie to, czego brakuje w tanich mikrofonach. Chodzi o selektywność brzmienia. I raczej nie ma większego sensu bawić się w elektronikę, bo i tak największe znaczenie robi membrana. Pomyśl - gdyby można małym kosztem ulepszyć znacznie mikrofon, to fachowcy już by dawno to zrobili w wprowadzili takie mikrofony na rynek.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów
Chyba się niezbyt precyzyjnie wyraziłem. Nie mam zamiarau poprawiać mikrofonu, ale spróbować jakoś zmienić jego brzmienie, np. ograniczyć pasmo przenoszenia, co chyba go nie poprawia. Chodzi mi o jakieś metody wpływania na mikrofon (może go czymś owinąć itp), co być może pozwoli mi uzyskać inne brzmienie nagrań, niż mam teraz.
...Chyba się niezbyt precyzyjnie wyraziłem. Nie mam zamiarau poprawiać mikrofonu, ale spróbować jakoś zmienić jego brzmienie, np. ograniczyć pasmo przenoszenia, co chyba go nie poprawia. Chodzi mi o jakieś metody wpływania na mikrofon (może go czymś owinąć itp), co być może pozwoli mi uzyskać inne brzmienie nagrań, niż mam teraz....
to nie kupuj MXL'a !!! ja miałem MXl 2003 i in miał bardzo niemiłą górę, wszystko syczało na nim okropnie. a do tego dochodził brak ciepłego srodka. tak to jest z budżetówkami. czesto słysze opinie ze maja za duzo góry.szczególnie tej najwyższej. Osobiście moge polecic Ci mikrofony Oktavy. jesli nie chcesz góry to wez Oktave MKL 2500 a jak chcesz pełne pasmo to sprawdz MK-12. mam te mikrofony i jestem bardzo zadowolony.
to nie kupuj MXL'a !!! ja miałem MXl 2003 i in miał bardzo niemiłą górę, wszystko syczało na nim okropnie. a do tego dochodził brak ciepłego srodka. tak to jest z budżetówkami. czesto słysze opinie ze maja za duzo góry.szczególnie tej najwyższej. Osobiście moge polecic Ci mikrofony Oktavy. jesli nie chcesz góry to wez Oktave MKL 2500 a jak chcesz pełne pasmo to sprawdz MK-12. mam te mikrofony i jestem bardzo zadowolony.
walnij o parapet kilka razy, albo owiń pampersem. Boshhhh... co za pijacki topic- nie wiem, jak to jest z MXL'ami bo takowych mikrofonów nie używam, ale zapewniam Cię, że dobry realizator odpowiednio wpasowałby ten sound w miks bez babolenia... a rzeczywiście- jeżeli przeszkadza Ci górka z pojemników zakup coś z okrojonym zakresem częstotliwości- wtedy na pewno nie usłyszysz tych (a fe) odgłosów szkrzypiec. Dżizas- na tym polega urok skrzypiec, że gra na nich człowiek smyczkiem- zapewniam Cię, że mikrofon za walizę dolców tego nie zmieni.
Pozdrawiam,
Cyprio
Pozdrawiam,
Cyprio
Chciaiłym w warunkach domowych nagrywać skrzypce, ale bez tego szumu smyczka, dotyku palców itp.
Pozdrawiam...
To zastosuj kolego deEsser albo - lepiej - kompresje pasmowa.
[addsig]
Pozdrawiam...
To zastosuj kolego deEsser albo - lepiej - kompresje pasmowa.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej