Pytanie mam... Ogólnie nie lubię brzmienia saxu i nigdy nie miałem potrzeby nagrywania go w domowym studio. No ale stało się.... Może ktoś doświadczony w tym temacie podrzuci mi kilka wskazówek typu: jakiego rodzaju mikrofon użyć, jak obrabiać brzmienie saxu, może słówko o korekcji.
Dzięki.
Hernan Cortez
Sax w studiu
Re: Sax w studiu
...Pytanie mam... Ogólnie nie lubię brzmienia saxu i nigdy nie miałem potrzeby nagrywania go w domowym studio. No ale stało się.... Może ktoś doświadczony w tym temacie podrzuci mi kilka wskazówek typu: jakiego rodzaju mikrofon użyć, jak obrabiać brzmienie saxu, może słówko o korekcji.
Dzięki.
Hernan Cortez...
jesli masz dobrze brzmiace pomieszczenie to spokojnie mozesz z jakis max metr przed saxem postawic pojemnosciowy mic - na wysokosci klatki piersiowej nagrywajacego - najlepiej pare mikrofonow. lampowy (np mxl v69) cudnie odda balladowe klimaty , a tranzystorowy (np akg 5600) da bardziej drapiezne brzmienie (to moja praktyka). Duzo zalezy od nagrywanego klimatu i od efektu jaki chcesz uzyskac, potem juz tylko podetnij doly i co tam Ci sie jeszcze podoba
powodzenia
Dzięki.
Hernan Cortez...
jesli masz dobrze brzmiace pomieszczenie to spokojnie mozesz z jakis max metr przed saxem postawic pojemnosciowy mic - na wysokosci klatki piersiowej nagrywajacego - najlepiej pare mikrofonow. lampowy (np mxl v69) cudnie odda balladowe klimaty , a tranzystorowy (np akg 5600) da bardziej drapiezne brzmienie (to moja praktyka). Duzo zalezy od nagrywanego klimatu i od efektu jaki chcesz uzyskac, potem juz tylko podetnij doly i co tam Ci sie jeszcze podoba
powodzenia