Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
DJ_Rydzyk
Brumy na wyjściu słuchawkowym w laptopie
autor: DJ_Rydzyk » poniedziałek 20 cze 2005, 21:37
SIEMA !
Bo mam taki mały problem... Jak podłączam laptopa (Fujitsu Siemens AMILO 2.5 ghz) do jakiejkolwiek końcówki mocy (przez mikser) lub też do pieca klawiszowego przez wyjście słuchawkowe - to żeby grać instrumentami VST, słychać straszne brumy. Ale tylko wtedy gdy chodzi na zasilaczu wpiętym do sieci (jak idze z baterii to jest ok). Wszystko idzie oczywiście z tej samej fazy. A brumy są jeszcze głośniejsze gdy uruchomi sie CD-rom.
I jeszcze jedno. Czy jeżeli kupię interfejs AUDIOTRAK MAYA 44 USB (bo on właśnie mi odpowiada), to tych brumów nie będzie?
pomóżcie

-
ast
autor: ast » poniedziałek 20 cze 2005, 21:51
...SIEMA !
Bo mam taki mały problem... Jak podłączam laptopa (Fujitsu Siemens AMILO 2.5 ghz) do jakiejkolwiek końcówki mocy (przez mikser) lub też do pieca klawiszowego przez wyjście słuchawkowe - to żeby grać instrumentami VST, słychać straszne brumy. Ale tylko wtedy gdy chodzi na zasilaczu wpiętym do sieci (jak idze z baterii to jest ok). Wszystko idzie oczywiście z tej samej fazy. A brumy są jeszcze głośniejsze gdy uruchomi sie CD-rom.
I jeszcze jedno. Czy jeżeli kupię interfejs AUDIOTRAK MAYA 44 USB (bo on właśnie mi odpowiada), to tych brumów nie będzie?
pomóżcie

...
Mam ten sam problem. Musisz przerwać pętlę mas - u mnie pomagało podpięcie komputera bez uziemienia. (tzn chodzi o to zeby przewody uziemiające komputera i wzmacniacza nie były połączone ze sobą).
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
-
AlfonsoRodeo
autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 20 cze 2005, 22:03
Sprobuj wtyczke sieciowa odwrotnie zapiac. Kwestia lezy w petli mas, bardzo 'popularne' zdarzenie przy okrzystaniu z laptopow do tego typu celow (np. karaoke itp.)
-
ast
...Sprobuj wtyczke sieciowa odwrotnie zapiac. Kwestia lezy w petli mas, bardzo 'popularne' zdarzenie przy okrzystaniu z laptopow do tego typu celow (np. karaoke itp.)...
Zastanawiałem się też nad jeszcze jedną opcją - zbudować zasilacz klasyczny. ZTCW w przypadku laptopów stabilizacja i tak siedzi na płycie głównej, więc tu wystarczyłby prostownik z filtrem. Przy mocy 90W (typowa moc zasilacza laptopowego) powinien jeszcze mieć w miarę znośną wagę i rozmiary (zakładając użycie trafa toroidalnego 120W).
-
MB
Zastanawiałem się też nad jeszcze jedną opcją - zbudować zasilacz klasyczny. ZTCW w przypadku laptopów stabilizacja i tak siedzi na płycie głównej, więc tu wystarczyłby prostownik z filtrem. Przy mocy 90W (typowa moc zasilacza laptopowego) powinien jeszcze mieć w miarę znośną wagę i rozmiary (zakładając użycie trafa toroidalnego 120W)....
świetny pomysł!
-
ast
W międzyczasie zrobiłem małe rozeznanie co do kosztów takiego zasilacza:
Trafo 10V/12A (po wyprostowaniu dostaniemy 14V czyli tyle i ile trzeba) - około 50-60PLN
Mostek prostowniczy - 2-4PLN
Kondensator filtru (załóżmy 10000uF) - ok 10-15PLN. No i jakaś obudowa oczywiście. W każdym razie koszt samej elektroniki nie powinien przekroczyć 100PLN (wg powyższych danych wychodzi 80)
-
AlfonsoRodeo
autor: AlfonsoRodeo » środa 22 cze 2005, 00:05
Wejdź w mikser karty i "wymutuj" CD, sprawdź czy jest lepiej. Miałem ten sam problem w laptopie tej firmy...
Bardzo czesto przy kartach audio niskiej klasy wlaczone wejscie CD powoduje szmery.