Triton kontra Triton Le

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
goodsound
Triton kontra Triton Le

Post autor: goodsound » niedziela 10 kwie 2005, 17:49

Witam! Czy orientuje sie ktos jakie sa znaczace roznice pomiedzy tymi klawiszami? Chodzi mi głównie o brzmienie.pozdrawiam.
czarna muza dobry sound Quincy Jones

Awatar użytkownika
andyd

Re: Triton kontra Triton Le

Post autor: andyd » niedziela 10 kwie 2005, 23:48

...Witam! Czy orientuje sie ktos jakie sa znaczace roznice pomiedzy tymi klawiszami? Chodzi mi głównie o brzmienie.pozdrawiam....

Będę wredny- skorzystaj z wyszukiwarki! Gdzieś kiedyś już ktoś na ten temat pisał. Z tego, co pamiętam oba modele mają nieco inne próbki i inaczej brzmią, co nie znaczy, że LE brzmi gorzej. Inne różnice- tor syntezy, procesor efektów, manipulatory- to można sprawdzić w necie.Pozdrawiam:)

Kalafior

Post autor: Kalafior » poniedziałek 11 kwie 2005, 13:31

Dzisiaj jest chyba mój dzień, bo już drugi raz mogę komuś pomóc dysponując swoją mikrowiedzą :)

Tritona katuję już od czterech lat i jak ostatnio posłuchałem wersję LE to dało się odczuć różnicę in minus. Głównie dlatego, że ma zubożoną wersję procesora efektów (mniejsza liczba fx i mniej można jednorazowo zapiąc insertów), a to najmocniejszy punkt tego syntezatora. Posłuchaj obu klawiszy to zobaczysz o czym mówię.

LE uboższy też jest o sampler i sekwencer.

Tego pierwszego mało używam, bo łatwiej podeprzeć się komputerem, ale sekwencer jest dość rozbudowany i sporo da się na nim zrobić. Szczególnie przydatny jest do nagrywania gorących projektów i pomysłów, które potem, już na spokojnie, można sobie dopracować np. na Sonarze
[addsig]
Amateur

Slavecky

Post autor: Slavecky » poniedziałek 11 kwie 2005, 16:21

LE uboższy też jest o sampler i sekwencer.

Tego pierwszego mało używam, bo łatwiej podeprzeć się komputerem, ale sekwencer jest dość rozbudowany i sporo da się na nim zrobić. Szczególnie przydatny jest do nagrywania gorących projektów i pomysłów, które potem, już na spokojnie, można sobie dopracować np. na Sonarze

...

Triton LE również ma sekwencer... Sampler jest dostępny jako opcja.

makaronix

Post autor: makaronix » poniedziałek 11 kwie 2005, 17:18

...LE uboższy też jest o sampler i sekwencer.

...

Triton LE również ma sekwencer... Sampler jest dostępny jako opcja.

...

i tor syntezy tez jest chyba ten sam tylko jak próbki innee to i inne brzmienia seqwencer też jest bardzo dobry jest wszytko co trzeba i za ta kase ten klawior brzmi naprawde dobrze choc to kwestia gustu ja yamahy nie lubie i za rolandem tez nie przepadam
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
Derian

Post autor: Derian » sobota 11 cze 2005, 11:51

Jeśli pracowałeś do tej pory na mniej zaawansowanych technicznie (a co za tym idzie - cenowo) instrumentach, to LE potrafi położyć na ziemię swoim brzmieniem. Nie ukrywajmy, że instrument ten brzmi całkiem nieźle. Pamiętać jednak należy, że LE to okrojona wersja trafiająca do mniej zmożnych muzyków. By skorzystać z dodatkowych opcji, które z czasem wydadzą ci się i tak potrzebne, należy niestety nie mało dopłacić.

Jeśli zaczniesz zwracać uwagę na te minusy, to dojdziesz do wniosku, że chyba lepiej było dołożyć do pełnej wersji tego instrumentu. A wtedy również da się zauważyć różnicę w tym, co najważniejsze - w brzmieniu. A może powinienem od tego zacząć? LE potrafi zaspokoić głód na korgowskie brzmienie, zwłaszcza te zakręcone. Potrafi zaspokoić, jednak wiadomo od dawna, że w miarę jedzenia apetyt rośnie.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 11 cze 2005, 12:20

...Jeśli pracowałeś do tej pory na mniej zaawansowanych technicznie (a co za tym idzie - cenowo) instrumentach, to LE potrafi położyć na ziemię swoim brzmieniem. Nie ukrywajmy, że instrument ten brzmi całkiem nieźle. Pamiętać jednak należy, że LE to okrojona wersja trafiająca do mniej zmożnych muzyków. By skorzystać z dodatkowych opcji, które z czasem wydadzą ci się i tak potrzebne, należy niestety nie mało dopłacić.

Jeśli zaczniesz zwracać uwagę na te minusy, to dojdziesz do wniosku, że chyba lepiej było dołożyć do pełnej wersji tego instrumentu. A wtedy również da się zauważyć różnicę w tym, co najważniejsze - w brzmieniu. A może powinienem od tego zacząć? LE potrafi zaspokoić głód na korgowskie brzmienie, zwłaszcza te zakręcone. Potrafi zaspokoić, jednak wiadomo od dawna, że w miarę jedzenia apetyt rośnie.

Pozdrawiam....

Posiadając dłuższy czas korga x5 i grając na LE i Extr. nie moglem się pozbierać jak to co słyszałem było czystszym brzmieniowo starszym bratem serii X .

NIe wiem ale LE piano jest podobne do m1 , a marimby i elektryczne piana to prawie to samo co seria X .

Ja rozumiem ze polityka firmy jest taka , ale obrzydło mi brzmienie strego chciałem nowe i nowe przypominało stare :)

LE jako synth. jest spoko , tylko musiałbyś mu sampler dodac i korzystac z niego jako brzmienie piana .

Nie twierdze ze korg jest be , bo większość brzmien jest bardzo swiezych , lecz to co zapamiętałem ze starego nie chciałem aby w nowym było .

Nawet wspomniany tryb combi jest dość dziwny , i cięzko nad tym wszystkim jakoś zapanować mając 4 gałki , troszke zamało jak na sprzęt za te pieniądze.

Ja się z korga wyleczyłem , lecz znam takich którzy są zakochani w nim ,bo przecież brzmienie to sprawa gustu .

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
TheFender

Post autor: TheFender » sobota 11 cze 2005, 13:09

...Witam! Czy orientuje sie ktos jakie sa znaczace roznice pomiedzy tymi klawiszami? Chodzi mi głównie o brzmienie.pozdrawiam....

Odpowied dość przewrotnie i troszkę nie na temat.

Mając do dyspozycji kwotę 5000 z hakiem kupiłbym Rolanda Fantoma XA, choć przyznam, że wybór jest trudny jeżeli ktoś kocha brzmienia Korga.
[addsig]
Nie ważne jak się gra, ważne jak się przy tym bawi :D

ODPOWIEDZ