Peak Kompresor a RMS kompresor ?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Koziołek1
Peak Kompresor a RMS kompresor ?

Post autor: Koziołek1 » czwartek 05 maja 2005, 13:39

wiem jaka jest roznica miedzy Peak Kompresor a RMS, jeden kompresuje Piki drugi sredni poziom dzwiieku, ale co lepiej uzywac, gubie sie , słysze roznice miedzy tymi dwoma urzadzeniami , lecz ktory lepiej zaaplikowac, ? i w jaich okolicznosciach ?z gory dzieki za ośwecenie mnie

Awatar użytkownika
Koziołek1

Re: Peak Kompresor a RMS kompresor ?

Post autor: Koziołek1 » czwartek 05 maja 2005, 16:49

Nikt nie wiem o Co Chodzi ? ja słyszałem ze tutaj napewno otzrymam odpowiedz na moje pytania , a to Cisza ?

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » czwartek 05 maja 2005, 17:02

...

Nikt nie wiem o Co Chodzi ? ja słyszałem ze tutaj napewno otzrymam odpowiedz na moje pytania , a to Cisza ? ...

Skoro napisałeś, że wiesz jaka jest różnica i słyszysz tę różnicę, to czego jeszcze oczekujesz? Każde ustrojstwo stosuje się w jakimś konkretnym celu i to włąśnie ten cel uświęca środki. Jeżeli domagasz się wzoru matematycznego na superprodukcję to muszę Cię zmartwić... jeszcze nikt go nie wymyślił ale zapewniam, że jeżeli Tobie się uda to masz kilka prestiżowych nagród - z Noblem na czele, w kieszeni...

... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 05 maja 2005, 17:22

Popieram przedmówcę. A z tą zasadą działania to zdrowo namieszałeś. Nie ma żadnego kompresowania poziomu średniego ani pików - nazwa pochodzi od mechanizmu obliczania poziomu chwilowego sygnału, a nie tego co jest kompresowane.

PS. przypomniała mi się stara (prawdziwa!) historia z grupy pl.rec.muzyka.bin, jak to ktoś tłumaczył rodzaje efektu reverb i jak doszedł do pogłosu GATE to wyjaśnił, że chodzi o pogłos bramy

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » czwartek 05 maja 2005, 21:10

Ach , panowie profesionalisci jak sie peszą i przebieraja nózkami , jacy to sa mądrzy i nawet dowcipni , lecz niestety zaden nie potrafi wyjasnic roznicy , hehehe , ""COZ CO ROBIC"" Takich to mamy Profesionalistow w POLNADZIE

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » czwartek 05 maja 2005, 21:12

a ja nie wiem o co chodzi z jednym i z drugim mógłby mi ktos to wyjasnic??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » czwartek 05 maja 2005, 21:29

...a ja nie wiem o co chodzi z jednym i z drugim mógłby mi ktos to wyjasnic??...

no własnie i ja nie ! .. i mysle ze Koledzy profesionalisci , niestety tez nie

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » czwartek 05 maja 2005, 22:20

......a ja nie wiem o co chodzi z jednym i z drugim mógłby mi ktos to wyjasnic??...

no własnie i ja nie ! .. i mysle ze Koledzy profesionalisci , niestety tez nie ...

Boluś... schowaj ogon. Nie wiesz, że wolny rynek jest i za wiedzę się (słono)płaci? BTW: Use the brain Luke!

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » piątek 06 maja 2005, 07:48

Chyba nikt nie jest w stanie wyjasnic roznicy miedzy tymi rodzajami kompresji

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » piątek 06 maja 2005, 09:18

Ja wiem ale nie powiem

Słuchaj Boluś troszke pokory!!!

Gdybyś okazał jej troszke więcej i troszke więcej zwykłej kultury napewno ktośby Ci to wyjaśnił. Ja na tym forum dowiedziałem się naprawde dużo i jestem bardzo wdzięczny "Panom profesjonalistą". Zresztą gdybyś troszke pomyślał to już z poprzednich wypowiedzi można wywnioskować jaka jest różnica między peak, a rms i dalej jak wiesz gdzie jest różnica możesz się domyślić do czego się stosuje poszczególne rodzaje kompresji.

Pozdrawiam:

Bartek

ODPOWIEDZ