Akai CD3000 - SCSI problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Lilith
Akai CD3000 - SCSI problem

Post autor: Lilith » piątek 04 mar 2005, 09:58

Witam! Kupiłem niedawno AKAI CD3000 + zewnętrzny CD-ROM (tak, tak.. z drugim CD-ROMem, ale taki był sprzedawany zestaw). Dokupiłem do tego bałaganu kartę SCSI Adaptec 2940UW oraz 50-pinowy, 2GB dysk Quantuma. I tu pojawiły się problemy...

1) Dysk nie jest wykrywany przez AKAI, pomimo utworzenia na nim 510MB partycji w formacie AKAI (spod Linuxa, program akaitools), natomiast zewnętrzny CD-ROM owszem, widziany zawsze i bez problemu.

2) Kiedy zepnę ze sobą Adapteca i AKAI - wszystko jest freez, oba urządzenia nie reagują kompletnie na nic.

Ustawienia:

Adaptec:

wyłączone opcja negocjacji NarowWide (włączone tylko 8bit),

SCSI-ID=7 (AKAI_SCSI_ID=6),

tryb asynchroniczny,

testowałem z terminacją wymuszoną i automatyczną... pełne zakleszczenie AKAI-PC.

HDD SCSI Quantum 2GB:

SCSI_ID=0,

terminacja=ON

510MB w formacie AKAI (z podziałem na partycje 8*60MB +1*30MB)

Macie jakies pomysły...? Poza tymi, typu: \"oddaj do serwisu\" :)

Pozdrawiam serdecznie!

[addsig]

Awatar użytkownika
AXIS

Re: Akai CD3000 - SCSI problem

Post autor: AXIS » piątek 04 mar 2005, 10:19

Macie jakies pomysły...? Poza tymi, typu: "oddaj do serwisu" :)

Pozdrawiam serdecznie!

Łańcuch powinien wyglądać tak:

Akai -> HDD -> CDROM zewn. -> Pecet (Adaptec)

Akai ma terminację domyślnie włączoną, Adaptec też, CDROM i HDD powinny mieć wyłączoną. Oczywiście różne numery SCSI ID.

Dysk powinien zostać zobaczony przez sampler, wówczas należy wybrać opcję ARRANGE, nigdy FORMAT bo ta druga opcja formatuje dysk na poziomie fizycznym, czego większość dysków młodszych niż ten AKAI nie przeżyje. Oby pomogło.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 04 mar 2005, 10:32

Oby pomogło.

Acha, wewnętrzny napęd CDROM też jest na SCSI i też musi mieć osobny ID. Czyli łańcuch tak naprawdę wyglądać powinien tak:

CDROM wew. (TR: on) -> AKAI (TR: off) -> HDD (TR: off) -> CDROM zew. (TR: off) -> Adaptec (TR: on)

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 04 mar 2005, 15:03

Posiadam cd 3000 i . nie chce wprowadzac Cie w bład, ale pamietam na poczatku gdy go kupowałem , powiedziano mi ze Akurat CD -3000 i , nie widzi wiekszych dyskow niz 1 gb . ja mam 540 mb jest dosyc stary , ale swego czasu chciałem podpiac 2 Gb , i niestety nie ruszył

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 04 mar 2005, 20:53

...Posiadam cd 3000 i . nie chce wprowadzac Cie w bład, ale pamietam na poczatku gdy go kupowałem , powiedziano mi ze Akurat CD -3000 i , nie widzi wiekszych dyskow niz 1 gb . ja mam 540 mb jest dosyc stary , ale swego czasu chciałem podpiac 2 Gb , i niestety nie ruszył

Nie wiem jak CD3000 ale seria XL (3000, 3200 i 2000) w takim przypadku zakłada partycję 540 MB a reszty dysku po prostu nie widzi. Może tu leży problem, bo CD3000 jest starszy i jego system plików może całkiem odmawiać współpracy z dyskami większymi niż 540 MB.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 04 mar 2005, 21:57

......Posiadam cd 3000 i . nie chce wprowadzac Cie w bład, ale pamietam na poczatku gdy go kupowałem , powiedziano mi ze Akurat CD -3000 i , nie widzi wiekszych dyskow niz 1 gb . ja mam 540 mb jest dosyc stary , ale swego czasu chciałem podpiac 2 Gb , i niestety nie ruszył

Nie wiem jak CD3000 ale seria XL (3000, 3200 i 2000) w takim przypadku zakłada partycję 540 MB a reszty dysku po prostu nie widzi. Może tu leży problem, bo CD3000 jest starszy i jego system plików może całkiem odmawiać współpracy z dyskami większymi niż 540 MB.

Pozdrawiam,

Maciej R.

...

Dokladnie tak, jest ... przeczytalem wlasnie w Instrukcji ze Obsluguje dyski do 540 Mb .....

Lilith

Post autor: Lilith » poniedziałek 07 mar 2005, 08:37

Dzięki serdeczne za wszystkie propozycje. Być może faktycznie problemem okaże się dysk (już poszukuję jakiegoś nowego maleństwa), chociaż wykwitł mi jeszcze jeden problem :) Po tych wszystkich dopinkach różności na SCSI wewnętrzny napęd CD w AKAI nie chce ruszyć (freez), ale startuje, kiedy przypnę cokolwiek do łańcucha SCSI (jakiekolwiek zaterminowane urządzenie)... Aha - i jeszcze jedno pytanie: czy komuś z Was udało się zapiąć CD3000 do komputera i przejść w coś, co szumnie nazywa się MIDI OVER SCSI? U mnie wciąż ta sama zabawa - zapinka z kontrolerem i wszystko (włącznie z kompem) mrozi się i czeka na... diabli więdzą na co.

Tak, czy inaczej dzięki serdeczne za dotychczasową pomoc - być może uda mi się "nakłonić" ten samplerek do pracy na scenie...
[addsig]

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » poniedziałek 07 mar 2005, 10:08

Aha - i jeszcze jedno pytanie: czy komuś z Was udało się zapiąć CD3000 do komputera i przejść w coś, co szumnie nazywa się MIDI OVER SCSI? U mnie wciąż ta sama zabawa - zapinka z kontrolerem i wszystko (włącznie z kompem) mrozi się i czeka na... diabli więdzą na co.

AKAI ma bardzo prymitywną implementację SCSI. Z tego, co mi wiadomo to dopiero seria XL z systemem 2.0 umożliwia poprawną współpracę z komputerem poprzez SCSI. Firmowy edytor M.E.S.A. nie działa z serią 3000. Pozostaje bardzo wolna komunikacja poprzez MIDI, ale tu z kolei AKAI stosowało własny protokół transferu sampli. Obsługują go, między innymi, Recycle, Wavelab i Sound Forge.

Co do objawów opisanych przez Ciebie (konieczność podpięcia terminacji do wyjścia SCSI samplera) to albo coś przestawiłeś w menu napędów samplera, albo poszedł bezpiecznik SCSI na płycie (o ile próbowałeś coś podpinać jak był włączony).

Polecam www.midicase.com - jeśli znasz angielski, można się tam zapisać na listę mailową i na pewno pomogą Ci rozwiązać problem - to lista profesjonalnych użytkowników samplerów AKAI.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Lilith

Post autor: Lilith » wtorek 08 mar 2005, 12:17

AKAI ma bardzo prymitywną implementację SCSI. Z tego, co mi wiadomo to dopiero seria XL z systemem 2.0 umożliwia poprawną współpracę z komputerem poprzez SCSI.

A czy wiesz coś może nt. OS w wersji 2.0 dla CD3000 (dostępna jest na AKAIpro.com) i jej współpracy z kompem... nie myślę o programach AKAIa (MESA, Millenium, NiceWave), ale chociaż o podstawowej współpracy poprzez SCSI z możliwością załadowania sampli bezpośrednio do pamięci AKAIa, lub dysku podpiętego po drodze.

Dzięki serdeczne za dotychczasowe info.

ODPOWIEDZ