Trzy duże problemy z kartą Echo Layla3G

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Tele.SmoothMusic.
Trzy duże problemy z kartą Echo Layla3G

Post autor: Tele.SmoothMusic. » niedziela 06 mar 2005, 21:41

Witam,

od trzech dni jestem posiadaczem kart Echo Layla3G. Do tej pory spisywała się bez zarzutu, korzystałem z niej dużo i bezawaryjnie, lecz od dzisiejszego ranka zaczęła się zachowywać bardzo dziwnie i nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną.

Problem1)

Coś bardzo dziwnego dzieje się przy zmienianiu częstotliwości próbkowania. Otóż całe 3 dni pracowałem na 44.1khz, wczoraj wieczorem na 92 khz bez żadnych problemów. Dzisiaj zaś wszystkie wczorajsze projekty odtważały się w tempo conajmniej kilkakrotnie przyspieszonym, co ciekawe, winamp również wariował. Pomogło dopiero ustawienie "na sztywno" w panelu kart próbkowania 44.1khz (tak samo ustawiłem w Adobe Audition). Teraz za to cokolwiek załadowane do projeku było odtwarzane kilka BPM wolniej niż powinno (odkryłem to wraz z wokalistą, który chciał nagrać po raz drugi wokal do podkladu który rapował juz kilkadziesiąt razy i znał tempo na pamięć). Dopiero ustawienie 92khz(rowniez w panelu karty) zbliżyło prędkość odtwarzania do prawidłowej, jednak wciąż mam wrażenie, że jest to trochę zbyt wolno. Również nagrane ślady są jakby trochę zbyt wolne i obniżone.

Problem2)

Preampy w karcie przez trzy dni działały bezawaryjnie, a dźwięk był klarowny i czysty, jednak dziś poprostu...odmówiły posłuszeństwa! Przetestowałem dwa mikrofony (MXL 770 i MXL MCA SP1) podłączając je do gniazda uniwersalnego z zasilaniem phantom +48v w karcie i panel karty nie wykazywał ŻADNEGO sygnału na wejściu. Po podłączeni umikrofonu przez FatMan'2 (preamp) kablem z wtyczka duzy jack mono do gniazda uniwersalnego wszystko było "w normie", czyli tak jak być powinno...ale chyba nie po to są preampy w karcie, żebym nie mógł z nich korzystać...

Problem3)

Wokale, mimo, że mono, raz pojawiały się na lewym kanale, raz na PRAWYM(sic!). Czy to normalne, jeżeli tak, czy ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby mi wytłumaczyć dla czego tak się dzieje?

Mój komputer:

Celeron 2,3ghz

512RAM

Karta Echo Layla 3G

Płyta główna z chipsetem Intel 82801

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź/podpowiedź co mogę zrobić w tej dziwnej sytuacji.

Pozdrawiam Forumowiczów

Mateusz Telega
Pozdrawiam, Mateusz Telega

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Trzy duże problemy z kartą Echo Layla3G

Post autor: Dobmatt » niedziela 06 mar 2005, 22:42

Maszyny mają to do siebie, że się psują. Rzadziej elektroniczne, ale też. I to może być wyjaśnieniem wszystkich problemów. Bez paniki zanieś produkt do sklepu i poproś o test.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Tele.SmoothMusic.

Post autor: Tele.SmoothMusic. » niedziela 06 mar 2005, 22:59

...Maszyny mają to do siebie, że się psują. Rzadziej elektroniczne, ale też. I to może być wyjaśnieniem wszystkich problemów. Bez paniki zanieś produkt do sklepu i poproś o test.

MD....

Zdaję sobie z tego sprawę, ale to produkt, jakby to okreslic...praktycznie "topowy" w tej cenie, i w dodatku ma raptem 3 dni. Mimo to to jest chyba jedyne wyjście, jutro zapukam do drzwi sklepu gdzie go zakupiłem.

Grey

Post autor: Grey » poniedziałek 07 mar 2005, 01:39

......Maszyny mają to do siebie, że się psują. Rzadziej elektroniczne, ale też. I to może być wyjaśnieniem wszystkich problemów. Bez paniki zanieś produkt do sklepu i poproś o test.

MD....

Zdaję sobie z tego sprawę, ale to produkt, jakby to okreslic...praktycznie "topowy" w tej cenie, i w dodatku ma raptem 3 dni. Mimo to to jest chyba jedyne wyjście, jutro zapukam do drzwi sklepu gdzie go zakupiłem....

No to witaj w klubie, moja layla akutalnie jest 5 tydzien za wielka wodą czyt. w serwisie. Tyle, że ja z kolei, mialem z nią zupełnie inny problem.

eis, eis, baby!

Tele.SmoothMusic.

Post autor: Tele.SmoothMusic. » poniedziałek 07 mar 2005, 19:23

Zastanawiam sie czy nie lepiej wziąść pieniądze z powrotem (nie minęło 7 dni od zakupu) i zainwestować w e-mu 1820m....o niej nie słyszałem komentarzy o awaryjności, a o Layli to juz chyba 3ci....

pozdrawiam

ODPOWIEDZ