Cubase SX

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mariuszp19
Cubase SX

Post autor: mariuszp19 » poniedziałek 21 lut 2005, 18:06

Witam

Mam problem z Cubase SX. Otóż polega on na tym, że po zaimportowaniu pliku *.midi do nowego projektu, a następnie "rozrzuceniu" go na poszczególne traki następuje "rozciągnięcie" niektórych nut w niektórych trakach. Piszę w niektórych, bo według mnie nie ma reguły. Rozciągane są nutki aż do końca traku. Ich skracanie jest dość mozolne, więc czy jest jakaś szybsza metoda? A może coś źle robię podczas importu? Ponieważ jestem początkującym użytkownikiem Cubase niewiem gdzie kliknąć. Pliki midi przygotowuję najczęściej Cakewalku, a do Cubase importuję tylko i wyłącznie w celu zrobienia wav'a (wykorzystując instrumenty vst). Edycja midi w Cubase wydaje mi się nieporozumieniem, stąd taka procedura. Jeśli ktoś może mi pomóc bardzo będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
fusik

Re: Cubase SX

Post autor: fusik » poniedziałek 21 lut 2005, 18:29

...Witam

Mam problem z Cubase SX. Otóż polega on na tym, że po zaimportowaniu pliku *.midi do nowego projektu, a następnie "rozrzuceniu" go na poszczególne traki następuje "rozciągnięcie" niektórych nut w niektórych trakach....

Mam ten sam problem i myślę że to wina SX bo poprzedniej wersji Cubusia tego problemu nie zauważyłem

pzdr

Awatar użytkownika
mariuszp19

Post autor: mariuszp19 » poniedziałek 21 lut 2005, 19:33

......Witam

Mam problem z Cubase SX. Otóż polega on na tym, że po zaimportowaniu pliku *.midi do nowego projektu, a następnie "rozrzuceniu" go na poszczególne traki następuje "rozciągnięcie" niektórych nut w niektórych trakach....

Mam ten sam problem i myślę że to wina SX bo poprzedniej wersji Cubusia tego problemu nie zauważyłem

pzdr...

Hmm, szkoda

A może jest jakiś sposób (czyt. program), który sprawnie sobie radzi z konwersją midi - wav?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » wtorek 22 lut 2005, 09:32

Edycja midi w Cubase wydaje mi się nieporozumieniem, stąd taka procedura.

Moim zdaniem edycja midi w Cubase jest bardzo wygodna, i nie sprawia żadnych problemów...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mariuszp19

Post autor: mariuszp19 » wtorek 22 lut 2005, 16:12

...Edycja midi w Cubase wydaje mi się nieporozumieniem, stąd taka procedura.

Moim zdaniem edycja midi w Cubase jest bardzo wygodna, i nie sprawia żadnych problemów......

Pewnie to kwestia przyzwyczajenia i doświadczenia.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » wtorek 22 lut 2005, 16:16

......Edycja midi w Cubase wydaje mi się nieporozumieniem, stąd taka procedura.

Moim zdaniem edycja midi w Cubase jest bardzo wygodna, i nie sprawia żadnych problemów......

Pewnie to kwestia przyzwyczajenia i doświadczenia.

Pozdrawiam...

Raczej to pierwsze , a tak moim zdaniem warto się "przyzwyczaić" i nauczyć, zawsze jeden problem z głowy
Pozdrawiam

Gulu

Post autor: Gulu » wtorek 22 lut 2005, 16:35

sprawdz w setupie midi Cubasa - chyba w kwantyzacji, albo w logic editorze ( o ile pamietam z głowy jest opcja własnie tak wyciągająca nuty w midi - może masz to właśnie właczone ). Poszukaj - nie powinno tak być -u mnie tak sie nie dzieje.

ODPOWIEDZ