Witam!
Chciałbym uzyskać trochę "nowego" brzmienia w swoich produkcjach , a mianowicie chodzi mi o takie brzmienie , jakie było na winylach zespołów z ZSRR z lat 60-tych . Możecie mi powiedzieć, cóż to za urządzenia,gdzie je można dostać, i jakich technik nagrywania uzywano ? ? ?Mój dziadek,jak jeszcze żył , opowiadał mi o takim sprzęcie,na którym jako realizator pracował...Czy na tym forum jest może jakis znawca rosyjskich technik nagrywania z lat 60-tych? ?
Stare urządzenia studyjne made in ZSRR
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
Re: Stare urządzenia studyjne made in ZSRR
...Witam!
Chciałbym uzyskać trochę "nowego" brzmienia w swoich produkcjach , a mianowicie chodzi mi o takie brzmienie , jakie było na winylach zespołów z ZSRR z lat 60-tych . Możecie mi powiedzieć, cóż to za urządzenia,gdzie je można dostać, i jakich technik nagrywania uzywano ? ? ?Mój dziadek,jak jeszcze żył , opowiadał mi o takim sprzęcie,na którym jako realizator pracował...Czy na tym forum jest może jakis znawca rosyjskich technik nagrywania z lat 60-tych? ?...
Ruscy mieli taki patent na wynalazki - kupowali sprzęt na zachodzie, rozbierali na części co do śrubki i robili matryce do kopiowania każdej części- na rynek szły sprzęty prawie identyczne jak zachodnie - zmieniała się tylko obudowa, a w tym czasie naukowcy rozgryzali "jak to działa" - nie wiem jak z elektroniką, ale tak podobno bylo z pierwszymi samochodami - więc może po prostu spróbuj zdobyć jakikolwiek sprzęt z tamtych czasów... niekoniecznie rosyjski? A co do technik to przyda się sporo spirytusu - minimum szklanka na godzinę
Chciałbym uzyskać trochę "nowego" brzmienia w swoich produkcjach , a mianowicie chodzi mi o takie brzmienie , jakie było na winylach zespołów z ZSRR z lat 60-tych . Możecie mi powiedzieć, cóż to za urządzenia,gdzie je można dostać, i jakich technik nagrywania uzywano ? ? ?Mój dziadek,jak jeszcze żył , opowiadał mi o takim sprzęcie,na którym jako realizator pracował...Czy na tym forum jest może jakis znawca rosyjskich technik nagrywania z lat 60-tych? ?...
Ruscy mieli taki patent na wynalazki - kupowali sprzęt na zachodzie, rozbierali na części co do śrubki i robili matryce do kopiowania każdej części- na rynek szły sprzęty prawie identyczne jak zachodnie - zmieniała się tylko obudowa, a w tym czasie naukowcy rozgryzali "jak to działa" - nie wiem jak z elektroniką, ale tak podobno bylo z pierwszymi samochodami - więc może po prostu spróbuj zdobyć jakikolwiek sprzęt z tamtych czasów... niekoniecznie rosyjski? A co do technik to przyda się sporo spirytusu - minimum szklanka na godzinę

"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"
No właśnie niekoniecznie...Miałem kontakt z dwoma rosyjskimi urządzeniami z tamtych czasów - przedwzmacniaqczem mikrofonowym "Syberia" ,który posiadał mój dizadek,ale niestety-został zniszczony doszczętnie przez mojego kuzyna, i wywalony przez babcię :( oraz lampowym piecem basowym - z którego do dziś kożysta zaprzyjażniona ze mną kapela...urządzenia te mają bardzo charakterystycznie brzmienie...
W najgorszych nocnych koszmarach nie śniło mi się że ktoś może mieć taki pomysł ... Wzmacniacz "Syberia"... Może kompresor "Gulag 56"?
To już w medycynie eksperymentalnej Sowieci mieli lepsze osiągnięcia, np. Mutator Genetyczny "Tshernobill"...
MD.
To już w medycynie eksperymentalnej Sowieci mieli lepsze osiągnięcia, np. Mutator Genetyczny "Tshernobill"...

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...W najgorszych nocnych koszmarach nie śniło mi się że ktoś może mieć taki pomysł ... Wzmacniacz "Syberia"... Może kompresor "Gulag 56"?
MD....
cóż ...ludzie mają różne pomysły ... Z Kopernika ,też sie naśmiewano...jak to ziemia jest opkrągła ? ? :>

MD....
cóż ...ludzie mają różne pomysły ... Z Kopernika ,też sie naśmiewano...jak to ziemia jest opkrągła ? ? :>
Chciałbym uzyskać trochę "nowego" brzmienia w swoich produkcjach , a mianowicie chodzi mi o takie brzmienie , jakie było na winylach zespołów z ZSRR z lat 60-tych . Czy na tym forum jest może jakis znawca rosyjskich technik nagrywania z lat 60-tych? ?...
Ale czad!! Pozszukujesz jakiejś niszy rynkowej, co??
Ale czad!! Pozszukujesz jakiejś niszy rynkowej, co??

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
chociaż pomysł w sumie ciekawy...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
nabijajcie sie z ruskich ale to oni mieli pierwszy procesor intela 386....nawet sam intel tego sie nie spodziewal....