Monitory do studia?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
bullet
Re: Monitory do studia?

Post autor: bullet » poniedziałek 07 lut 2005, 22:10

ależ proszę bardzo dam Ci wskazówkę, wejdz na http://www.muzyczny.pl (strona polskiego dystrybutora T Bone ....) i tam już znajdziesz...bez trudu :]...

Te monitory to po prostu "chińskie guano". Teraz już wiem, dlaczego są tańsze o połowę. Że też od razu na to nie wpadłem.

Dzięki.

SvenMIK

Post autor: SvenMIK » wtorek 08 lut 2005, 13:08

Monter!!!

Czy te kolumny kótrych zdjęcia pokazałeś (T.box nf06A) nadają się jakkolwiek jako monitory (chodzi mi o jakąs amatorską domową zabawe) czy Monitorami są tylko z nazwy???

Pozdrawiam
Muzyka Muzyka Muzyka

SvenMIK

Post autor: SvenMIK » wtorek 08 lut 2005, 13:50

Baa, jak już się czepiamy to nie są to kolumny głosnikowe, tylko zestawy głośnikowe, wiesz na czym polega róznica...?

Była juz chyba na forum taka dyskusja - co możemy nazwać "monitorem studyjnym". Nie pamiętam jak się zakończyła, jakimi ustaleniami .

Jak powieniem nazywać NF06A?

Kiedy ja się niczego nie czepiam (ba, nawet bardzo tego nie lubie) po prostu sam sie zastanawiam , nad zakupem jakichś monitorków (tylko do amatorszczyzny w moim domowym wykonaniu) i chciałem się dowiedzieć jaka jest twoja opinia na temat tych monitórow, bo skoro je już masz to napewno masz jakiś pogląd na ich temat. Porównywałeś je z innymi?

Muzyka Muzyka Muzyka

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 08 lut 2005, 16:00

Witam

O co Wy się sprzeczacie? O to że są lepsze i gorsze monitory?

Te NADY i quasi NADY jakie są takie są. Mnie się akurat nie podobały, ale wszystko to kwestia zapotrzebowań. Do domowego nagrywania śmiało się nadadzą. Mają swoje narowy ale to wszytko jest do okiełznania drobnym hobbystycznym staraniem.

Pytanie padło o naprawdę tanie monitory do domu. NADY i te NFy na pewno takie są. Byle nie za głośno.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
maniuś

Post autor: maniuś » wtorek 08 lut 2005, 20:07

Zawodowcy pewnie się skrzywią, ale seria artykułów " najtańsze mikrofony świata" jest bardzo trafiona. Więc może by tak "najtańsze monitory świata" ? Ot choćby wyżej wymienione t.box, lub M-Audio StudioPro- 4 lub Studiophile DX - 4. Sporo osób będzie się może wstydziło przyznać ale czytali by to z zapartym tchem. Ja - maluczki na pewno.

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » wtorek 08 lut 2005, 20:27

...Zawodowcy pewnie się skrzywią, ale seria artykułów " najtańsze mikrofony świata" jest bardzo trafiona. Więc może by tak "najtańsze monitory świata" ? Ot choćby wyżej wymienione t.box, lub M-Audio StudioPro- 4 lub Studiophile DX - 4. Sporo osób będzie się może wstydziło przyznać ale czytali by to z zapartym tchem. Ja - maluczki na pewno....

To wcale nie jest glupi pomysl, o ile wogóle byloby o czym pisac Sam rozgladam się za nie dużymi (gabarytowo) monitorami, które by byly "znośne" i nadawaly się do 'holm rekordingu", ale sam nie wiem co wybrać... i tu jest problem...
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » środa 09 lut 2005, 20:57

Wow!! Ale ożywioną dyskusję wywołałem.

No i rzeczywiście dobrze by było, gdyby na łamach EiS pojawiło się takie zestawienie tanich monitorów, bo na przykład dla mnie taki sprzęt to jedyna szansa na zaistnienie. Mam nadzieję że kiedyś się lepszego dorobię.

Pozdrawiam
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » niedziela 13 lut 2005, 14:26

...No pojawiło sie jeszcze TO

Ale mi sie nie podoba :D

...

"nisko-średniotonowy: stożkowy o średnicy 4 cale" - szkoda gadać. Ich ogólny rozmiar też wiele mówi. Pewnie mają tyle basu "co kot napłakał". Ciekawe, czy te bass reflex'y z przodu coś uzupełniają w dolnym paśmie? Już dużo lepszym rozwiązaniem są chyba te T.Box'y robione w Chinach na zlecenie Thomann'a.

A tak wogóle, naprawdę by się przydał jakiś test zbiorczy tych najtańszych monitorów, powiedzmy w cenie do 1500zł. Sporo tego ostatnio na rynku, a nie oszukujmy się, nie każdego stać na ADAM'y, GENELEC'ki lub nie każdy potrzebuje aż takiego sprzętu w zastosowaniach amatorskich. Można by też postawić pytanie, czy wogóle warto inwestować w takie ustrojstwa (tanie monitory), czy monitorami są tylko z nazwy. Może szanowna redakcja podchwyci ten temat .

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » niedziela 13 lut 2005, 14:36

Chyba będę miał przerypane za te "wogóle". Sorry, powinno być: w ogóle.

Ostatnio wchodząc na forum, jednocześnie nerwowo szukam mojego słowniczka ortograficznego.

Awatar użytkownika
Derian

Post autor: Derian » niedziela 13 lut 2005, 23:16

Chwileczke, o czym tu piszecie? Czy ktos z was zadal sobie pytanie - do czego potrzebny mu taki sprzet? Bo chyba nie do spuper produkcji, ani nawet produkcji. Domyslam sie, ze chodzi jedynie o nazwe - postawic byle co i byc wewnetrznie uspokojonym, ze ma sie "monitory". Bo chyba nie chodzi o jakosc i o to, co wogole słychac bedzie. Bo slychac bedzie i jak na domowe warunki to co byscie nie postawili - slychac bedzie. A jesli tylko o to chodzi, to spokojnie zchodzcie z cena jeszcze nizej, a co. A jesli ktos powaznie podchodzi do tego co chce slyszec, to nie bedzie zawracal sobie glowy kinem domowym. Smieszna dyskusja... A jesli nie mamy funduszy? kupmy cos taniego, jednakze nie oczekujmy rewelacyjnych roznic pomiedzy poszczegolnymi zestawami.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ