Witam gorąco wszystkich forumowiczów EiS.
Mam do rozwiązania dosyć złożony problem i chciałbym zasięgnąć zdania ekspertów przed tym jak zaczne dokonywać zakupów. Boję się że moje przymyślenia mogą się nie sprawdzić.
Ja i mój zespół zapragnęliśmy przekształcić salę prób w ministudio w którym moglibyśmy nagrywać próby "na setkę" oraz nagrać swoje demo. Zależy mi aby móc nagrywać jednocześnie osiem kanałów. Do tego zamierzam użyć konsolety Behringera UB2442FX-PRO http://www.behringer.com/UB2442FX/ (posiada 8 directów) oraz komputera klasy pIII lub laptopa. W przyszłości zamierzam kupić jakąś dobrą karte muzyczną lecz na razie z powodu niskich funduszy zmuszony jestem do nagrywania na kilku kartach dźwiękowych... Mam zamiar kupić do użytku własnego laptopa (za ok 2000zl) którego chciałbym równierz użyć do właśnie tego studia. Byłby to laptop z procesorem taktowanym na ok 1000Mhz z 256MB ramu ze stacją dokującą umożliwiającą podłączenie 2 kart na magistrali PCI. Na razie chciałbym w te miejsca włożyć, tak jak pisałem, dwie prymitywne dźwiękówki (jak się uda to o parametrach nagrywania 24bit/96Khz) a w późniejszym czasie jednej karty muzycznej ośmiokanałowej. W tym momecie pojawia się najwięcej pytań. Czy port stacji domującej będzie w stanie "przetransportować" 8 kanałów (24bit/96Khz) ? Czy kontroler twardego dysku wyrobi z nagrywaniem? Jak dobry musiałby być komputer do takiego nagrywania?
Efekt finalny nagrań w takim studiu chciałbym uzyskać klasy solidnej demówki (do nagrań zamierzamy kupić mikrofony Shure SM 57, SHURE SM 58 i o podobnej klasie).
Z góry gorąco dziękuje za porady,
pozadrwiam
[Post edytowany przez Admina w dniu 02/02/2005]
Home recording w oparciu o laptopa + stacja dokująca
Re: Home recording w oparciu o laptopa + stacja dokująca
wszystko by się zgadzało prócz jednej rzeczy - te kilka kart które chcesz puki co użyć do rejestracji. może być problem z synchronizacją, slady Ci się rozjadą i co gorsza ręcznie ich nie poustawiasz. w tym momencie lepiej od razu zainwestować w 8 kanalową kartę, używkę można już od 1000 zl kupić.
Re: Home recording w oparciu o laptopa + stacja dokująca
O tym nie pomyślałem... Niepokoi mnie jednak dalej fakt czy aby złącze stacji dokującej poradzi sobie z takim tranferem danych. Byłoby to złącze C/Port lub C/Dock 200 pinowe. Gość z jednego ze szczecinskich salonów muzycznych postraszył mnie że laptopy nie wyrabiają takich obciążeń. Przypuśćmy że mam miałbym już dobrą karte muzyczną i nagrywałbym na te 8 kanałów w 24 bitach z próbką 96kHz. Jest szansa że przy takich parametrach sprzętowych coś będzie się nie tak rejestrowało?