Posiadam od niedawna tc finalizer i chciałbym z niego skorzystac poprzez złącza optyczne które również posiada moja karta muzyczna (ewx2496). Podłączyłem kable optycze i po uruchomieniu muzyki z komputera nic niezmieniająć dzwiek leci przez wyjscia analogowe (czincz) gdy w mikserze kary muzycznej przestawiłem na opcje WavePlay digital dzwiek przestał byc słyszalny na osłuchach ale diody na finalizerze zaczeły sygnalizować ze sygnał pojawił sie w finalizerze, i teraz chciałbym zeby ten dzwiek mozna bylo spowrotem wgrac do komputera ale niestety na wejsciu cyfrowym w mikserze (digital in) nic sie niedzieje, niema sygnału.
Dodam jeszcze ze kable są ok a ze sygnał wychodzi z komputera tez na mikserze sie nieobjawia w zaden sposób jedynie widać to w programie w którym odpalam wav'a.
Co robić, co się może dziać jak to najlepiej ustawić, proszę o pomoc!
Problem z finalizerem
Re: Problem z finalizerem
Co robić, co się może dziać jak to najlepiej ustawić, proszę o pomoc!...
A ustawiles w Finalizerze w sekcji OUT wyjscie cyfrowe optyczne?
pzdr
ts
A ustawiles w Finalizerze w sekcji OUT wyjscie cyfrowe optyczne?
w sekcji digital out mam wybor S/PDIF i AES, jest ustawine na to pierwsze
Witam,
Tu możesz mieć pewien zonk, ponieważ jeśli wysyłasz światłym wodem na zewnętrzy FX i chcesz wracać również cyfrowniczym wejściem (karty) to komp może zgłupieć kogo ma słuchać jako źródła zegara taktującego.
Prawde mówiąc nie przychodzi mi teraz nic sensownego do głowy, żeby to obejść.
Pozdrawiam
[addsig]
Tu możesz mieć pewien zonk, ponieważ jeśli wysyłasz światłym wodem na zewnętrzy FX i chcesz wracać również cyfrowniczym wejściem (karty) to komp może zgłupieć kogo ma słuchać jako źródła zegara taktującego.
Prawde mówiąc nie przychodzi mi teraz nic sensownego do głowy, żeby to obejść.
Pozdrawiam
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."
Czyli co nieda sie tak zrobić? i muszę zrobić powrót wejsciem analogowym?
Czyli co nieda sie tak zrobić? i muszę zrobić powrót wejsciem analogowym?
Da sie zrobic, jezeli karta ma mozliwosc ustawienia wejscia cyfrowego ale zegara internal. Niektore maja oddzielnie zegar (synchronizacje) i oddzielnie wejscie, w niektorych przelaczanie na wejscie cyfrowe automagicznie zmienia sync na external i wtedy klops. Ale... wtedy zrob w karcie sync na external i niech masterem bedzie finalizer (on chyba moze miec wejscie cyfrowe ale zegar wewnetrzny) - moze to i nawet lepiej...
Da sie zrobic, jezeli karta ma mozliwosc ustawienia wejscia cyfrowego ale zegara internal. Niektore maja oddzielnie zegar (synchronizacje) i oddzielnie wejscie, w niektorych przelaczanie na wejscie cyfrowe automagicznie zmienia sync na external i wtedy klops. Ale... wtedy zrob w karcie sync na external i niech masterem bedzie finalizer (on chyba moze miec wejscie cyfrowe ale zegar wewnetrzny) - moze to i nawet lepiej...
...Czyli co nieda sie tak zrobić? i muszę zrobić powrót wejsciem analogowym?...
mam starszy typ Finalizera bez wejscia i wyjscia optycznego ale mysle ze bedzie podobnie.U mnie dziala to w ten sposob:
w Nuendo komutuje wyjścia mixu bezposrednio na S/PDIF w karcie(a wlasciwie w Tascamie Fw 1884) wchodze sygnalem na S/PDIF Finalizera w ktorym mam ustawiona czestotliwosc sesji w kompie. Out w Finalizerze ustawiony na S/PDIF wraca na takiez wejscie karty i Nuendo a odsluch z tej sciezki wychodzi na wyjscie analogowe. Slavem jest karta ustaiona na synchronizacje S/PDIF z Finalizera. troche to skomplikowane ale dziala. I zaleca sie ostroznosc bo jeden nieuwazny krok, przelaczenie np. synchronizacji i dostajemy po uszach pieknych cyfrowym rozsynchronizowanym sprzezeniem. Poprzednio mialem bardzo podobnie ustawiony szereg ProTools - Yamaha O2R - Finalizer i tez dzialalo.
pzdr
ts
mam starszy typ Finalizera bez wejscia i wyjscia optycznego ale mysle ze bedzie podobnie.U mnie dziala to w ten sposob:
w Nuendo komutuje wyjścia mixu bezposrednio na S/PDIF w karcie(a wlasciwie w Tascamie Fw 1884) wchodze sygnalem na S/PDIF Finalizera w ktorym mam ustawiona czestotliwosc sesji w kompie. Out w Finalizerze ustawiony na S/PDIF wraca na takiez wejscie karty i Nuendo a odsluch z tej sciezki wychodzi na wyjscie analogowe. Slavem jest karta ustaiona na synchronizacje S/PDIF z Finalizera. troche to skomplikowane ale dziala. I zaleca sie ostroznosc bo jeden nieuwazny krok, przelaczenie np. synchronizacji i dostajemy po uszach pieknych cyfrowym rozsynchronizowanym sprzezeniem. Poprzednio mialem bardzo podobnie ustawiony szereg ProTools - Yamaha O2R - Finalizer i tez dzialalo.
pzdr
ts