Jak ustawić "miękkie kolano " na TL Audio Ivory

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Yoorant
Jak ustawić "miękkie kolano " na TL Audio Ivory

Post autor: Yoorant » czwartek 13 sty 2005, 17:20

Dużo się naczytałem o "soft knee" i ......w sumie "zgłupiałem już całkiem " ! Chce uzyskać soft kneee na kompresorze TlAudio 5050 - zrobiłem tak jak było napisane Ratio na 1.5, Threshold set to -20 db Output -nagrywam wiolonczelę i skrzypce i ..........coś dzwięk nie jest najlepszy ?Poprzednio ustawiłem Threshold na 20db Prosze o radę
Skrzypek zawodowypianista jazzowy , różne style, pasjonat nagrywania

pemark

Re: Jak ustawić "miękkie kolano " na TL Audio Ivory

Post autor: pemark » czwartek 13 sty 2005, 20:42

...Dużo się naczytałem o "soft knee" i ......w sumie "zgłupiałem już całkiem " ! Chce uzyskać soft kneee na kompresorze TlAudio 5050 - zrobiłem tak jak było napisane Ratio na 1.5, Threshold set to -20 db Output -nagrywam wiolonczelę i skrzypce i ..........coś dzwięk nie jest najlepszy ?Poprzednio ustawiłem Threshold na 20db Prosze o radę ...

A dlaczego nagrywasz z kompresorem?

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » czwartek 13 sty 2005, 21:00

Kompresja skrzypiec i wiolonczeli rzadko kiedy daje dobre rezultaty. Te instrunenty muszą zachować pełen zakres dynamiki. Spóbuj zmienić treshold na -10dB, bo za duża kompresja zamiast umożliwić lepsze wykożystanie przetworników A/D zwiększy poziom szumów. Najlepiej użyć kompresora, a właściwie limitera do zabezpieczenia przed przesterowaniem przetwornika i ustawić optymalny poziom tak, aby tłumienie nie przekraczało 5dB.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
Yoorant

Post autor: Yoorant » czwartek 13 sty 2005, 23:45

......Dużo się naczytałem o "soft knee" i ......w sumie "zgłupiałem już całkiem " ! Chce uzyskać soft kneee na kompresorze TlAudio 5050 - zrobiłem tak jak było napisane Ratio na 1.5, Threshold set to -20 db Output -nagrywam wiolonczelę i skrzypce i ..........coś dzwięk nie jest najlepszy ?Poprzednio ustawiłem Threshold na 20db Prosze o radę ...

A dlaczego nagrywasz z kompresorem?...

Jest lepszy ,bardziej przybliżony dżwięk .Zdecydowna róznica między " z " i " bez " kompresora .Kompresor na b.małym ratio 1.5 przybliża dżwięk .Zresztą wszyscy fachowcy ,twierdzą że własnie nalezy nagrywąc akustyczne instrumenty z kompresorem ,ale własnie z soft knee...............ale jak to uzyskac .........oto jest pytanie

pemark

Post autor: pemark » piątek 14 sty 2005, 10:00

.........Dużo się naczytałem o "soft knee" i ......w sumie "zgłupiałem już całkiem " ! Chce uzyskać soft kneee na kompresorze TlAudio 5050 - zrobiłem tak jak było napisane Ratio na 1.5, Threshold set to -20 db Output -nagrywam wiolonczelę i skrzypce i ..........coś dzwięk nie jest najlepszy ?Poprzednio ustawiłem Threshold na 20db Prosze o radę ...

Jest lepszy ,bardziej przybliżony dżwięk .Zdecydowna róznica między " z " i " bez " kompresora .Kompresor na b.małym ratio 1.5 przybliża dżwięk .Zresztą wszyscy fachowcy ,twierdzą że własnie nalezy nagrywąc akustyczne instrumenty z kompresorem ,ale własnie z soft knee...............ale jak to uzyskac .........oto jest pytanie ...

To najpierw nagraj bez kompresora możliwie zadowalający dżwięk,a potem możesz robić dowolne eksperymenty nie niszcząc materiału żródłowego.

Awatar użytkownika
Yoorant

Post autor: Yoorant » sobota 15 sty 2005, 13:54

............Dużo się naczytałem o "soft knee" i ......w sumie "zgłupiałem już całkiem " ! Chce uzyskać soft kneee na kompresorze TlAudio 5050 - zrobiłem tak jak było napisane Ratio na 1.5, Threshold set to -20 db Output -nagrywam wiolonczelę i skrzypce i ..........coś dzwięk nie jest najlepszy ?Poprzednio ustawiłem Threshold na 20db Prosze o radę ...

Jest lepszy ,bardziej przybliżony dżwięk .Zdecydowna róznica między " z " i " bez " kompresora .Kompresor na b.małym ratio 1.5 przybliża dżwięk .Zresztą wszyscy fachowcy ,twierdzą że własnie nalezy nagrywąc akustyczne instrumenty z kompresorem ,ale własnie z soft knee...............ale jak to uzyskac .........oto jest pytanie ...

To najpierw nagraj bez kompresora możliwie zadowalający dżwięk,a potem możesz robić dowolne eksperymenty nie niszcząc materiału żródłowego....

Tylko Tl.Audio to jest zewnętrzny kompresor z przedzwmacniaczem .....to musiłbym z wyjscia kompa dać na wejście TlAudio i z niego powrót do kompa ?

To chyba lepiej wykorzystać do tego compresora z kompa .

Ale dzięki za rade .

pemark

Post autor: pemark » sobota 15 sty 2005, 16:09

Tylko Tl.Audio to jest zewnętrzny kompresor z przedzwmacniaczem .....to musiłbym z wyjscia kompa dać na wejście TlAudio i z niego powrót do kompa ?

Ale tak niestety należy pracować jak chcesz uzyskać zadowalającą jakość dżwięku.

ODPOWIEDZ