Konfiguracja PC-ta pod Cubase SX2?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
spiker
Re: Konfiguracja PC-ta pod Cubase SX2?

Post autor: spiker » czwartek 23 gru 2004, 12:32

Nie chcę być złym prorokiem, ale ta karta używa PCI, i jeśli jest włączone ACPI to ( chyba że źle czytam ) będzie miała zawsze przydzielony IRQ9 razem z wszystkimi innymi urządzaniami na PCI a i czasem ( ja wynika z lektury) na AGP. A skoro tak to kliki, dropy i inne śmieci będą. Prędzej czy później- mniej lub więcej...ale będą.

Poza tym podane linki prowadzą do recept na optymalizację PC ( W2K i XP ) i nie mają nic wspólnego ze sprowadzaniem kompa dop epoki Win95.

Ale może być i tak że wszystko będzie OK nawet przy włączonym ACPI. Tak też się może zdarzyć. Ja akurat znam same przypadki złe.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 23 gru 2004, 12:46

ja mam podobna konfiguracje i wszystko dziala bez zarzutu.

Nie mniej jedyne problemy z jakimi sie spotkalem:

a) system na ktorym kiedys dzialal SBLive byl bezuzyteczny

b) musialem przelozyc karte miedzy slotami PCI - bo mialem objawy podobne do Ciebie

c) instalacja XP bez ACPI to byla porazka

... no i najwieksza porazka - nigdy nie zmieniaj konfiguracji z ACPI na standard na instniejacym systemie - padnie jak mucha (sprawdzone ! :( ) jezeli juz to tylko przy nowej instalacji

... nie mniej polecam zmienic slot PCI
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 23 gru 2004, 13:03

c) instalacja XP bez ACPI to byla porazka

... no i najwieksza porazka - nigdy nie zmieniaj konfiguracji z ACPI na standard na instniejacym systemie - padnie jak mucha (sprawdzone ! :( ) jezeli juz to tylko przy nowej instalacji

Przy instalacji XP trzeba na samym poczatku wcisnac F6 i wybrac "standard PC" - niestety przestaje dzialac HyperThreading, USB2, calosc dziala ze 3 razy wolniej i jeszcze pare smieci sie wkrada.

Przelaczenie na "standard" juz po zainstalowaniu w zasadzie sie udawalo, ale wiaze sie z ponowna aktywacja windozji.

Na dobrych plytach glownym mozna wymusic przypisanie przerwania do portu PCI w biosie. To najlepsze rozwiazanie ze wszystkich.

A, jeszcze jedno - "tylko 2 czy 3 efekty na track" - to zalezy JAKIE efekty. Wpinajac nawet setke odwaraczy fazy o 180 obciazysz procka na jakies 2%, ale np. o zapieciu po jednym PSP MasterQ na kazda z 12 sciezek mozesz zapomniec.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » czwartek 23 gru 2004, 13:38

Przy instalacji XP trzeba na samym poczatku wcisnac F6 i wybrac "standard PC" - niestety przestaje dzialac HyperThreading, USB2, calosc dziala ze 3 razy wolniej i jeszcze pare smieci sie wkrada.

To właśnie miałem na myśli, pisząc o powrocie do czasów Win95.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
BASSIU

Post autor: BASSIU » czwartek 23 gru 2004, 13:45

Dzieki serdeczne za wszystkie rady!

1.Skonfigurowałem kompa

2.Przepiąłem karta do innego slotu

3.Zwiększyłem latencje

4.I na koniec ograniczyłem do min. wtyczki PSP VintageWarmer

Jak na razie prawie wszystko jest ok, prawie bo w Cubase SX2, na którego sie przesiadłem parę dni temu przestał mi w pełni działać. Nie mogę odsłuchać próbek z płyty CD.W Kontakcie zabardzo nie ma co ustawiać, myślę, że jest to kwestia ustawień Cubase. Dodam, że przesiadłem się z SX1, z którym nie miałem najmniejszych problemów. Czy może ktoś z Was zna lepszy sampler software-owy? Pozdrawiam

[addsig]
CHUDY BASISTA TO MARTWY BASISTA...

Grey

Post autor: Grey » czwartek 23 gru 2004, 14:24

Witam, zanim sprzedałem mojego WT192X i zainstalowałem najnowsze sterowniki w których zmniejszono jeszcze i tak już bardzo niską latencję, zaobserwowałem mały spadek wydajności, i trzaski, nawet wtedy gdy procesor wcale nie był mocno obciążony. Kombinowanie ze zwiększaniem bufora nie przynosiło żadnych rezultatów.

Nie jestem do końca pewny, czy to była wina sterowników ale zawsze możesz spróbować zainstalować wcześniejsze i zobaczyć czy się nie poprawiło.

Pozdr.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
BASSIU

Post autor: BASSIU » czwartek 23 gru 2004, 18:26

Co do obciążenia procesora, to mój przy otwartej sesji (bez odtwarzania muzy!) jest obciążony na poziomie 70%. To jest normalne?
CHUDY BASISTA TO MARTWY BASISTA...

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 23 gru 2004, 18:38

ja również polecam starsze sterowniki -wersja 4.0 jest wystarczająco dobra i nie sprawia żadnych problemów... te najnowsze sterowniki mają coś 'nie tak'...

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » czwartek 23 gru 2004, 19:33

...

Co do obciążenia procesora, to mój przy otwartej sesji (bez odtwarzania muzy!) jest obciążony na poziomie 70%. To jest normalne?...

Raczej nie...może jakiś trojan ? Sprawdź go jakimś Ad-Aware, SpyBot...hmmm sam nie wiem

ODPOWIEDZ