Evolution mk499c + Fruity Loops5
-
Witam,
od niedlugiego czasu jestem szczelsiwym posiadaczem klawiatury MIDI Evolution Mk-449c. O ile wszystkie klawisze dzialaja swietnie, z latencja nie ma probelmu(mimo transferu przez USB), nie jestem w stanie zaprogramować dodatkowych kontrolerów - 9 faderów i 8 pokręteł. Przeczytalem obydwa manuale, sciagnalem Enigme, ale dalej nie potrafie sobie poradzic z zaprogramowaniem tcyh kontrolerów z kontrolerami softwarowymi w programie Fruity Loops 5. Czy ktos z Was ma moze jakis preset dla tej klawiatury pod FL5? Albo potrafilby mi wytlumaczyc/pomoc w rozwiazaniu tego problemu?
Z góry mówię ze przejrzalem forum funkcja "szukaj" oraz patrzylem na www Evolution, niestety bez rezultatu...
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Mateusz Telega
od niedlugiego czasu jestem szczelsiwym posiadaczem klawiatury MIDI Evolution Mk-449c. O ile wszystkie klawisze dzialaja swietnie, z latencja nie ma probelmu(mimo transferu przez USB), nie jestem w stanie zaprogramować dodatkowych kontrolerów - 9 faderów i 8 pokręteł. Przeczytalem obydwa manuale, sciagnalem Enigme, ale dalej nie potrafie sobie poradzic z zaprogramowaniem tcyh kontrolerów z kontrolerami softwarowymi w programie Fruity Loops 5. Czy ktos z Was ma moze jakis preset dla tej klawiatury pod FL5? Albo potrafilby mi wytlumaczyc/pomoc w rozwiazaniu tego problemu?
Z góry mówię ze przejrzalem forum funkcja "szukaj" oraz patrzylem na www Evolution, niestety bez rezultatu...
Mateusz Telega
Pozdrawiam, Mateusz Telega
Re: Evolution mk499c + Fruity Loops5
...Witam,
Mateusz Telega...
a we frucie nie ma funkcji midi learn?? przynajmniej z tego co pamietam to tak przyporzadkowywalem do paru galek w synth1 kolko modulacji, pitch bend i kilka przyciskow z klawiatury zewnetrznej
Mateusz Telega...
a we frucie nie ma funkcji midi learn?? przynajmniej z tego co pamietam to tak przyporzadkowywalem do paru galek w synth1 kolko modulacji, pitch bend i kilka przyciskow z klawiatury zewnetrznej
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]
-
Nie moge znalezc w samym fruicie funkcji learn. Byc moze da sie to zaprogramowc przez Enigme, ktos ma i potrafi uzyc?
[addsig]
[addsig]
- przemek242
...Nie moge znalezc w samym fruicie funkcji learn. Byc moze da sie to zaprogramowc przez Enigme, ktos ma i potrafi uzyc?
...
mam ten sam problem.w reasonie jest oki z funkcja learn a we fruity jest problem nie wiem czemu?
...
mam ten sam problem.w reasonie jest oki z funkcja learn a we fruity jest problem nie wiem czemu?

mam28 lat
Jeżeli dobrze pamiętam-jeśli jest to mixer frutka lub jeden z jego wbudowanych instrumentów to klikasz prawym klawiszem myszy na suwaku lub kręciołku które chcesz przypisać do pokręteł na klawiaturze z pojawiającego się menu wybiarasz link to controler,pojawia sie okienko, musisz w tym momencie tylko pokręcić kręciołkiem na klawiaturze i gotowe. Jeśli jest to instrument lub efekt vst w przeglądarce (F8) musisz bodajze odnalezc current project, tam bedziesz mial foldery effect i instrument i wkazdym z nich parametry wtyczek które można zautomatyzować. Klikasz na parametr prawym klawiszem wybierasz link to controler. Nie wszystko musi być dokładnie tak jak napisałem bo nie mam frutka w tym momencie przed sobą.Pozdrawiam
nie zauwazylem we frucie funkcji learn - wybierasz tylko numer kontrolera i powinno dzialac
numery powinienes miec opisane w instrukcji klawisza
numery powinienes miec opisane w instrukcji klawisza
-
...Jeżeli dobrze pamiętam-jeśli jest to mixer frutka lub jeden z jego wbudowanych instrumentów to klikasz prawym klawiszem myszy na suwaku lub kręciołku które chcesz przypisać do pokręteł na klawiaturze z pojawiającego się menu wybiarasz link to controler,pojawia sie okienko, musisz w tym momencie tylko pokręcić kręciołkiem na klawiaturze i gotowe. Jeśli jest to instrument lub efekt vst w przeglądarce (F8) musisz bodajze odnalezc current project, tam bedziesz mial foldery effect i instrument i wkazdym z nich parametry wtyczek które można zautomatyzować. Klikasz na parametr prawym klawiszem wybierasz link to controler. Nie wszystko musi być dokładnie tak jak napisałem bo nie mam frutka w tym momencie przed sobą.Pozdrawiam...
Ok, super działa! tylko ze kiedy sie nameczylem, ustawilem w jednym projekcie wszystko co mi byo trzeba, po odpaleniu innego projektu wszystko sie resetuje....jest jakis sposob zeby to ustawienie bylo "deflautem" dla wszystkich projektow?
Ok, super działa! tylko ze kiedy sie nameczylem, ustawilem w jednym projekcie wszystko co mi byo trzeba, po odpaleniu innego projektu wszystko sie resetuje....jest jakis sposob zeby to ustawienie bylo "deflautem" dla wszystkich projektow?
Ok, super działa! tylko ze kiedy sie nameczylem, ustawilem w jednym projekcie wszystko co mi byo trzeba, po odpaleniu innego projektu wszystko sie resetuje....jest jakis sposob zeby to ustawienie bylo "deflautem" dla wszystkich projektow?...
nie korzystam już z "frutiego" ale zawsze jest rozwiązanie:
1. Sprawdź w katalogu gdzie są jakieś demowe songi czy nie ma jakiegoś songu o nazwie DEFAULT - jak jest to wiadomo co dalej..... robisz swoje ustawienia i zamieniasz plik.
2. Jeśli nie ma dostępu do takiego wyjściowego pliku to przygotuj sobie spory projekt (pusty oczywiście -bez sampli itd..) wszystkie gałki i suwaki wirtualnych urządzeń przyporządkuj do klawiaturki i pokręteł w miarę możliwości, zachowaj i następne projekty zaczynaj od tego pliku.
Męczące, ale potem ...... marzenie - ja tak mam ustawione Nuendo, Oriona, Reasona - mogę zasiąść, wyłączyć monitor, Evolution w łapy i tworzyć jakbym miał sam "hardware" a nie PC he he..
nie korzystam już z "frutiego" ale zawsze jest rozwiązanie:
1. Sprawdź w katalogu gdzie są jakieś demowe songi czy nie ma jakiegoś songu o nazwie DEFAULT - jak jest to wiadomo co dalej..... robisz swoje ustawienia i zamieniasz plik.
2. Jeśli nie ma dostępu do takiego wyjściowego pliku to przygotuj sobie spory projekt (pusty oczywiście -bez sampli itd..) wszystkie gałki i suwaki wirtualnych urządzeń przyporządkuj do klawiaturki i pokręteł w miarę możliwości, zachowaj i następne projekty zaczynaj od tego pliku.
Męczące, ale potem ...... marzenie - ja tak mam ustawione Nuendo, Oriona, Reasona - mogę zasiąść, wyłączyć monitor, Evolution w łapy i tworzyć jakbym miał sam "hardware" a nie PC he he..
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
w zakladce FILE masz templates
mieszcza sie one w katalogu template (w katalogu flstudio)
jest to zwykly projekt frutka w formacie *.flp
ustaw wszystko na pustym projekcie i go zasejwuj
i wrzuc do tego katalogu
mieszcza sie one w katalogu template (w katalogu flstudio)
jest to zwykly projekt frutka w formacie *.flp
ustaw wszystko na pustym projekcie i go zasejwuj
i wrzuc do tego katalogu
-
dziekuje, pomogło! jak dorbrze ze istnieje takie miejsce jak to forum gdzie zawsze ktos pomoze