Właśnie! Czytałem ten temat. Ale to kwestia psychiki. Jestem w stanie znieść traski patrząc na obracający się talerz z płytą, przesuwające się ramię, jakiś podświetlony lampami wzmacniacz itp. Ale jak mi trzeszczy z odtwarzacza CD i cyfrowego wzmacniacza, to nie jestem w stanie uchwycić tego nastroju. Nawet te trzaski są wtedy dla mnie jakieś ostrzejsze i bardziej zjadliwe.
Pozdrawiam wszystkich
Jaki procesor do kodowania MP3?
Re: Jaki procesor do kodowania MP3?
...Jestem w stanie znieść traski patrząc na obracający się talerz z płytą, przesuwające się ramię, jakiś podświetlony lampami wzmacniacz itp. Ale jak mi trzeszczy z odtwarzacza CD i cyfrowego wzmacniacza, to nie jestem w stanie uchwycić tego nastroju.
Dokładnie. To tak, jak z rajcowną przejażdżką staruszkiem Fordem na drewnianych kółkach, jakoś nikomu nie przychodzi do głowy założyć takich do Mondeo.

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
Ale czy możecie mi poradzić jak się pozbyć, albo trochę wyciszyć trzaski z płyt. Czy jest jakiś program, który to zrobi w trakcie zgrywania, a jednocześnie zakoduje do MP3? ( moje założenie było takie, że zgrywam płytę, potem usuwam trzaski, a później koduję do MP3). Bo jeśli trzeba to zrobić etapami, to moje problemy powracają.
No jeśli chcesz bawic się w usuwanie trzasków, to problem powraca. Pakiet Steinberga do restauracji winyli nazywał się Steinberg Clean, teraz Pinnacle Clean, miałem z tym styczność i efekt jakos mnie nie przekonywał, po usunięciu trzasków brzmienie było jakieś oklapłe. Koniec końców to automat, także pewnie usówa cos oprócz trzasków, do tego swoje kosztuje - w sumie nie wiem czy gra jest warta świeczki, przynajmniej na domowym poziomie, chyba więcej mozna stracić niż zyskać. Z tego co pamiętam to ten prog miał mocno obostrzone kodowanie do mp3, chyba trzeba było dopłacic extra żeby była taka opcja, a o kodowaniu bezpośrednio do empe nie było mowy, ale może cos ulepszyli od tego czasu.
Ale jak mi trzeszczy z odtwarzacza CD i cyfrowego wzmacniacza, to nie jestem w stanie uchwycić tego nastroju.
Swoją droga ciekawy jestem, czy jak audio CD wyjdzie z użycia pojawi się moda na trzaski ala porysowany cedek. Kiedyś słuchałem japońskiej płyty skomponowanej wyłącznie z dźwięków zdemolowanych cedeków - nazywało sie to "Solo for Wounded CD" - kiedyś to moze byc klasyk...
No jeśli chcesz bawic się w usuwanie trzasków, to problem powraca. Pakiet Steinberga do restauracji winyli nazywał się Steinberg Clean, teraz Pinnacle Clean, miałem z tym styczność i efekt jakos mnie nie przekonywał, po usunięciu trzasków brzmienie było jakieś oklapłe. Koniec końców to automat, także pewnie usówa cos oprócz trzasków, do tego swoje kosztuje - w sumie nie wiem czy gra jest warta świeczki, przynajmniej na domowym poziomie, chyba więcej mozna stracić niż zyskać. Z tego co pamiętam to ten prog miał mocno obostrzone kodowanie do mp3, chyba trzeba było dopłacic extra żeby była taka opcja, a o kodowaniu bezpośrednio do empe nie było mowy, ale może cos ulepszyli od tego czasu.
Ale jak mi trzeszczy z odtwarzacza CD i cyfrowego wzmacniacza, to nie jestem w stanie uchwycić tego nastroju.
Swoją droga ciekawy jestem, czy jak audio CD wyjdzie z użycia pojawi się moda na trzaski ala porysowany cedek. Kiedyś słuchałem japońskiej płyty skomponowanej wyłącznie z dźwięków zdemolowanych cedeków - nazywało sie to "Solo for Wounded CD" - kiedyś to moze byc klasyk...
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!
Czy jest jakiś program, który to zrobi w trakcie zgrywania, a jednocześnie zakoduje do MP3? ( moje założenie było takie, że zgrywam płytę, potem usuwam trzaski, a później koduję do MP3). Bo jeśli trzeba to zrobić etapami, to moje problemy powracają.
1. Dobry gramofon ze stabilnym zegarem i napędem bezpośrednim.
2. Porządnie wyczyszczone płyty (są do tego specjalne środki).
3. Nowa igła wysokiej klasy.
4. Porządne wejście z korekcją RIAA
5. Wysokiej klasy karta audio z niską latencją.
6. Wavelab + wtyczka VST BIAS Sound Soap.
Wówczas możesz zgrywać w czasie rzeczywistym i równocześnie oczyszczać. Jeśli nie zastosujesz wtyczki VST/DX do oczyszczania to można to robić ale nie w czasie rzeczywistym, np. w Cool Edit/Adobe Audition.
Pozdrawiam,
Maciej R.
1. Dobry gramofon ze stabilnym zegarem i napędem bezpośrednim.
2. Porządnie wyczyszczone płyty (są do tego specjalne środki).
3. Nowa igła wysokiej klasy.
4. Porządne wejście z korekcją RIAA
5. Wysokiej klasy karta audio z niską latencją.
6. Wavelab + wtyczka VST BIAS Sound Soap.
Wówczas możesz zgrywać w czasie rzeczywistym i równocześnie oczyszczać. Jeśli nie zastosujesz wtyczki VST/DX do oczyszczania to można to robić ale nie w czasie rzeczywistym, np. w Cool Edit/Adobe Audition.
Pozdrawiam,
Maciej R.