Która płyta lepsza?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Która płyta lepsza?

Post autor: Zbynia » niedziela 21 lis 2004, 16:07

aha jeszcze ci troszke moze zostac to zmien sobie live na audigy 2 - tam jest port firewire i duzo lepsza jakosc dzwięku plus obsluga asio

koszt jakies 300 zeta..

3Head

Post autor: 3Head » niedziela 21 lis 2004, 16:43

oj , ale sie troche nie zrozumielismy

Naprawde nie chodzi o to , ze marudze , ze zadajesz takie pytanie na tym forum - w koncu sa tu ludzie ktorzy sie tym wlasnie zajmuja i sa naprawde swietni . Mowilem jedynie o tym , ze w kwestiach komputerowych mozna by zaczynac szukanie na komputerowych forach . Wierze Ci , ze szukales i nie ma takich informacji . Ja sam nie korzystam , dlatego byla to tylko taka propozycja z mojej strony . A to , ze tam ludzie korzystaja z komputerow glownie do gier i dvd.. no niestety , to jest ta makabryczna mania ,gorsza od narkotykow , ktora opanowala niejeden umysl ( ale tak na powaznie , to jest przerazajace )

Zle mnie zrozumiales jesli chodzi o profesjonalnosc SB . Nie chodzilo mi o jej jakosc , mozliwosci etc. , mowie o tym , ze karta ta nie jest wkladana do zakladek "pro" i przedewszystkim - jest ona produktem popularnym , czesto spotykanym u ludzi i wykorzystywanym bardzo czesto nawet wlasnie do gierek etc. O to mi chodzilo .

Tak wiec nie bede na pewno kwestionowal tego , co mozna ta karta zrobic , bo zupelnie w innym kierunku ide ja i sie nie zrozumielismy .

A ja pozdrawiam matke Whitney Houston

Awatar użytkownika
bck

Post autor: bck » niedziela 21 lis 2004, 19:50

...oj , ale sie troche nie zrozumielismy

Naprawde nie chodzi o to , ze marudze , ze zadajesz takie pytanie na tym forum - w koncu sa tu ludzie ktorzy sie tym wlasnie zajmuja i sa naprawde swietni . Mowilem jedynie o tym , ze w kwestiach komputerowych mozna by zaczynac szukanie na komputerowych forach . Wierze Ci , ze szukales i nie ma takich informacji . Ja sam nie korzystam , dlatego byla to tylko taka propozycja z mojej strony . A to , ze tam ludzie korzystaja z komputerow glownie do gier i dvd.. no niestety , to jest ta makabryczna mania ,gorsza od narkotykow , ktora opanowala niejeden umysl ( ale tak na powaznie , to jest przerazajace )

Zle mnie zrozumiales jesli chodzi o profesjonalnosc SB . Nie chodzilo mi o jej jakosc , mozliwosci etc. , mowie o tym , ze karta ta nie jest wkladana do zakladek "pro" i przedewszystkim - jest ona produktem popularnym , czesto spotykanym u ludzi i wykorzystywanym bardzo czesto nawet wlasnie do gierek etc. O to mi chodzilo .

Tak wiec nie bede na pewno kwestionowal tego , co mozna ta karta zrobic , bo zupelnie w innym kierunku ide ja i sie nie zrozumielismy .

A ja pozdrawiam matke Whitney Houston ...

ok, szafa gra:)

ale chlopaki moze jakas konkretna odpowiedz co do tej plyty i procka??

glownie chodzi o to czy lepiej w zastosowaniach audio sprawdza się platforma amd czy intel??

przychylalbym sie chyba do intela i chipsetu 865PE, podobno z pamieci w dualu jest duzo wiekszy zysk niz w dualu na amd. z tym ze jest to juz platforma powoli odchodzaca...

moze warto zainwestowac w atlona64 - jak myslicie bedzie lepszy niz intel?

wiadomo chodzi mi o obrobke audio ale i tez wideo...chce zrobic sobie dvd z wesela:)

ps. moze faktycznie wziac tansza plyte bez firewire i dolozyc do audigy za te 300zl? co wy na to?

Awatar użytkownika
bck

Post autor: bck » niedziela 21 lis 2004, 19:54

...sempron(z czasem zmienisz na athlona64) na via kt800 lub nforce3

plyte byle nie msi i asus - pierwsze drogie malo wydajne i zamulające a drugie wybredne co do grafiki i pamięci....

weź gigabyte albo abit...

wsadz semprona kup bardzo cichy i wydajny radiator na niego - dobrze sie krecą wiec z czasem mozesz sobie te 200-400 mhz podniesc......

sorki, nie zauwazylem twojego wpisu:)

dzieki, w ten sposob tez myslalem zeby pokombinowac.

co do plyty msi to dziwne ale slyszalem o tym konkretnym modelu (chipset nforce3 250gb) ze jest wyjatkowo stabilny

moze jeszcze jakies ciekawe pomysły?

pozdrawiam

3Head

Post autor: 3Head » niedziela 21 lis 2004, 22:49

ps. moze faktycznie wziac tansza plyte bez firewire i dolozyc do audigy za te 300zl? co wy na to?...

W sumie to dobry pomysl . Zlacze na Audigy to FW 400 , do domowego video spokojnie Ci wystarczy ( takie zlacze pociagnie wszelkie odmiany DV ) . Na plycie glownej mozesz miec np. dwa zlacza i moga to byc FW 800 , ale to po prostu juz kwestia tego , czy bedzie Ci taka predkosc potrzebna i czy bedziesz potrzebowal tylu wejsc . Na temat jakosci obu kart sie nie wypowiem , bo nie moge ich porownac . Ale jednak pare lat robi na pewno swoje..

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bck

Post autor: bck » niedziela 21 lis 2004, 23:32

...ps. moze faktycznie wziac tansza plyte bez firewire i dolozyc do audigy za te 300zl? co wy na to?...

W sumie to dobry pomysl . Zlacze na Audigy to FW 400 , do domowego video spokojnie Ci wystarczy ( takie zlacze pociagnie wszelkie odmiany DV ) . Na plycie glownej mozesz miec np. dwa zlacza i moga to byc FW 800 , ale to po prostu juz kwestia tego , czy bedzie Ci taka predkosc potrzebna i czy bedziesz potrzebowal tylu wejsc . Na temat jakosci obu kart sie nie wypowiem , bo nie moge ich porownac . Ale jednak pare lat robi na pewno swoje..

pozdrawiam....

tak też chyba zrobie...a mozesz sie przy okazji pochwalic jakiego masz peceta? dalej nie wiem jaką platforme (mobo+procek) wybrac

3Head

Post autor: 3Head » poniedziałek 22 lis 2004, 17:30

tak też chyba zrobie...a mozesz sie przy okazji pochwalic jakiego masz peceta? dalej nie wiem jaką platforme (mobo+procek) wybrac

...

uzywam PowerMac'a G4

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » poniedziałek 22 lis 2004, 18:38

......ps. moze faktycznie wziac tansza plyte bez firewire i dolozyc do audigy za te 300zl? co wy na to?...

Idąc takim tokiem myślenia, możesz dołożyć jeszcze tylko 200zł do tych 300zł i masz Audiophile Delta 2496, kartę o wiele bardziej profesjonalną niż wspomniana Audigy, z doskonałymi sterownikami (także ASIO). Albo E-MU 0404 za jakieś 550zł.

Jeśli chodzi o wybór AMD / INTEL, to zauważyłem, że na tym forum, jeżeli się pojawiają osoby mające jakieś problemy z płytami, procesorami, to zdecydowanie z kierunku AMD. To oczywiście zależy od konkretnego modelu płyty, chipsetu, itd.

Jeżeli nie planujesz zakupu innej dżwiękówki niż ten SoundBlaster Live, to spokojnie wystarczy rozwiązanie najtańsze.

Z drugiej strony, może kupisz kiedyś inną kartę dżwiękową i rozwiązanie Intelowskie zapewni Tobie (wg mnie) większą stabilność i pewność, żę to będzie śmigało jak należy. Celeron D to już nie taki słaby procek. Na pewno może konkurować z pierwszymi P4 - Wilamette.

Co do wyboru płyty: Gigabyte GA-8IPE1000 Pro-G , to denerwujący może okazać się wentyl. na chipsecie. Niby można kontrolować prędkość tego draństwa, ale bezgłośny to on nie jest i po jakimś tam czasie pewnie się zatrze.

Pozdrawiam

Blaviken

Post autor: Blaviken » wtorek 23 lis 2004, 10:01

Wariant 1 ekonomiczny (chipset via600)

Gigabyte GA-7VT600-1394 + AMD Sempron 2400 (ew.Barton 2500)

cena okolo 550zl

Wariant 2 (chipset 865PE)

Gigabyte GA-8IPE1000 Pro-G + Celeron D 2.66

cena okolo 800zl

Wariant 3 przyszłościowy (chipsetnForce3 250Gb)

Microstar K8N Neo-Platinum + AMD Sepron 3100 (socket754)

cena okolo 950zl

Priorytetem jest dla mnie przede wszystkim bezkonfliktowa praca z sblive (slyszalem troche o problemach z roznymi chipsetami), wydajnosc niekoniecznie najwyzsza bo nie pracuje z najnowszymi aplikacjami (******************

Ja sklanialbym sie ku platformie Intel i wariantowi drugiemu. Swego czasu pracowalem na PIII 500 MHz, na plycie byl chipset Intel BX - chodzi do dzis wysmienicie. Zadnych konfliktow, zwisow i tego typu problemow. Wewnatrz pracowaly dwie karty: SB Live! i Audiotrak - Inca88. Jakis czas temu przesiadlem sie na Gigabyte GA-8IPE1000 Pro i PIV 2.8 z HT. Karty audio pozostaly te same :) Wszystko chodzi wspaniale i bezkonflikotowo a zapas mocy jest jak dla mnie naprawde spory. To chyba tyle...

Pozdrawiam,

www.blaviken.com

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 23 lis 2004, 10:05

od Via trzymaj sie z daleka

ja bym wzial Nforce - uwielbiam ta platforme i obiektywnie jest to najbardziej przyslosciowe rozwiazanie z trzech podanych przez ciebie
fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ