Yamaha SU 700 - jak naprawić enkoder?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
charly_music
Yamaha SU 700 - jak naprawić enkoder?

Post autor: charly_music » wtorek 02 lis 2004, 16:45

Witam.Niedawno nabyłem sampler Yamaha SU 700.Ma on jedną wadę,mianowicie nie działa 1 z enkoderów.Kiedy przekręcam go obojętnie w którą stronę,wartość danego parametru (na przykład głośność etc.) wskakuje od razu na maksimum i potem nie można już tego odwrócić.Po ponownym uruchomieniu sprzętu sytuacja powtarza się.

Czy macie jakieś rady,jak naprawić to we własnym zakresie?

W serwisie yamahy chcą za to 180 pln - za wymiane.Da radę naprawić to samemu?

Awatar użytkownika
Pewu

Re: Yamaha SU 700 - jak naprawić enkoder?

Post autor: Pewu » środa 03 lis 2004, 21:28

Czy macie jakieś rady,jak naprawić to we własnym zakresie?

W serwisie yamahy chcą za to 180 pln - za wymiane.Da radę naprawić to samemu?...

Trudno powiedzieć. Za starych, dobrych czasów takie enkodery miały dwa ślizgacze, które poruszały się po dzielonych, niezależnych dwóch ringach. Jest wielce prawdopodobne, że u Ciebie któryś ze ślizgaczy nie kontaktuje. Trzeba by wyjąć i rozłożyć ten enkoder, lekko dogiąć oba (dla świętego spokoju) ślizgacze, przeczyścić dobrym spirytusem ścieżki i wszystko złożyć do kupy. Równie dobrze mogł się wytrzeć któryś z ringów (ścieżek) a wtedy... tyłek blada . Jeśli nigdy nie rozkładałes chociażby zwykłego potencjometru obrotowego i nie masz podstawy, czyli lutownicy (transformator zakazany pod karą dopłaty za pozostałe elementy ;-( ) to daj sobie na spoko i daj zarobić tym z serwisu. Będzie taniej i z gwarancją na przyszłość.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » środa 03 lis 2004, 21:30

...a wtedy... tyłek blada

Chłech Admin, jestem pełen podziwu. Ale niech już tak zostanie

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » środa 03 lis 2004, 21:48

Dodam tylko, że w swojej karierze udało mi się w ten sposób reanimować trzy takie enkodery (tłuszcz knajpanych frytek itp) i sperniczyć jeden, ten miał właśnie wytartą ścieżkę, którą (jak głupi) próbowałem odtworzyć samemu. Nawiasem mówiąc rok później kolega "zdjął z natury", wytrawił i dociął mi taką samą płytkę ze ścieżkami, zamontowałem i do tej pory no problem.

charly_music

Post autor: charly_music » środa 03 lis 2004, 23:02

...Dodam tylko, że w swojej karierze udało mi się w ten sposób reanimować trzy takie enkodery (tłuszcz knajpanych frytek itp) i sperniczyć jeden, ten miał właśnie wytartą ścieżkę, którą (jak głupi) próbowałem odtworzyć samemu. Nawiasem mówiąc rok później kolega \"zdjął z natury\", wytrawił i dociął mi taką samą płytkę ze ścieżkami, zamontowałem i do tej pory no problem. ...

Wielkie dzieki za odpowiedź.No ale cóż,niecierpliwy jestem musze przyznac.Sampler oddałem dzisiaj do serwisu.Jednak 3 miesiace gwarancji pousługowej na ta naprawe cos dadzą i bedzie mozna testowac sprzet do woli przez sporo czasu.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 09 lis 2004, 01:31

jeśli za enkoder służy zwykły potencjometr to go poprosu wymieniasz na identyczny...(za grosze - 20pln??)

gorzej gdy jest to enkoder syfrowy ....

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 09 lis 2004, 08:00

...jeśli za enkoder służy zwykły potencjometr to go poprosu wymieniasz na identyczny...(za grosze - 20pln??)....

To baaardzo odkrywcze. Szkoda, że nieprawdziwe.

W dużym uproszczeniu: podstawowym elementem składowym enkoderów jest tarcza kodowa. W zależności od jej budowy mamy do czynienia z różnymi typami: absolutny - ma naniesiony na tarczy kod cyfrowy, inkrementalny (impulsowy) - ma naniesione na tarczy kreski kodujące.

Nie mam tu mowy (bo być nie może) o żadnym potencjometrze.

ODPOWIEDZ