Nvidia Soundstorm

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
bck
Nvidia Soundstorm

Post autor: bck » sobota 16 paź 2004, 23:24

Przymierzam się do zakupu nowego kompa i zastanawiam się nad dźwiękiem. Chciałem się zapytać co szanowni koledzy sądzą o tym układzie dźwiekowym (nvidia soundstorm)? Obecnie w starym komputerze mam oldskoolowe sblive platinum:-) I teraz nie wiem czy warto przekładać tą karte do nowego kompa czy lepiej zainwestować w płytę główna układem soundstorm? Zaznaczam, że nie jestem profesjonalnym muzykiem, a obróbka dźwięku w moim wykonaniu jest raczej amatorska, typu podkłady muzyczne na przedstawienie teatralne dla młodszej siostry czy też rejestracja gry na instrumencie znajomego ze szkoły muzycznej. W nowym kompie chciałbym też odtwarzać dvd a wiem ze soundstorm obsługuje dźwięk 5.1, a z kolei nie wiem czy z moją dotychczasową kartą mogę bawić się w kino domowe. Za każdą wskazówke będę wdzięczny.
[addsig]

Awatar użytkownika
mysza

Re: Nvidia Soundstorm

Post autor: mysza » sobota 16 paź 2004, 23:34

Polecam przeczytanie tego!!!
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
bck

Post autor: bck » niedziela 17 paź 2004, 00:12

...Polecam przeczytanie tego!!!

...

Dzięki, zaznajomiłem się już z tym wcześniej. Ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda w praktyce (jeśli ktos z Was uzywał ma kogos znajomego). W artykule mowa bardziej o wydajności np. w grach oraz technicznej budowie. Szkoda ze autor, jak sam zresztą zaznaczył,nie zamiescil bezposredniego testu porownawczego miedzy nvidią a sblive. Mnie najbardziej interesuje porownanie jakości dźwieku, przetworników (soundstorm ma 24/96?) itd. oraz stabilność bo przeciez wiadomo, że soundstorm siedzi w mostku południowym, czy nie ma w zwiazku z tym jakichs zakłocen od innych urzadzen, no i jak wyglada sprawa z chlodzeniem, jaki to ma wpływ na prace dzwieku jesli mocno sie nagrzewa mostek? No i juz sam nie wiem czy zostawiac tego live platinum czy inwestowac w uklad zintegrowany (na razie na tyle mnie stac...)

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 17 paź 2004, 18:33

mi sie wydaje,że lepiej wyjdziesz na sb,ob karta zintegrowana,nie ważne jak dobra to nigdy nie będzie to samo-kiepskie przetworniki,procesor dżwiękowy,nie mówiąc już o obciążeniu komputera...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Paweł

Post autor: Paweł » poniedziałek 18 paź 2004, 20:21

Soundstorm to zintegrowana karta zdecydowanie tylko dla graczy czy oglądaczy DVD (i to też tych mniej wymagających). Nie rozmawiajmy o niej w kategoriach karty do nagrań, nawet tych amatorskich.

Awatar użytkownika
bck

Post autor: bck » wtorek 19 paź 2004, 13:49

...Soundstorm to zintegrowana karta zdecydowanie tylko dla graczy czy oglądaczy DVD (i to też tych mniej wymagających). Nie rozmawiajmy o niej w kategoriach karty do nagrań, nawet tych amatorskich....

A czy moglbym miec w kompie jednoczesnie i soundstorm (do gier i dvd) i sblive (do amatorskiej nagrywki)? No bo przeciez za pomoca sblive nie poslucham raczej sciezki z filmu zakodowanego w 5.1. Chyba ze za pomoca wyjscia optycznego na sblive moglbym wyprowadzic dzwiek bezposrednio do zewnetrzengo amplitunera (z dekoderem) z wejsciem cyfrowym? Jest to wogole mozliwe?? Czy pozostaje mi zdac sie tylko na programowy dekoder w programowym odtwarzaczu? Tylko czy jak on mi zdekoduje dzwiek czy bede go slyszal na moim stereo zestawie podlaczonym pod sblive?

Oświećcie moj umysł proszę bo trochę sie pogubilem
[addsig]

Paweł

Post autor: Paweł » środa 20 paź 2004, 17:28

A czy moglbym miec w kompie jednoczesnie i soundstorm (do gier i dvd) i sblive (do amatorskiej nagrywki)?

Teoretycznie da radę. Mogą się pogryźć, ale wszystko jest do ustawienia.

No bo przeciez za pomoca sblive nie poslucham raczej sciezki z filmu zakodowanego w 5.1.

Nie znam bliżej SB, ale z tego co pamiętam były wersję 4.1 i 5.1. Możesz mieć którąś z nich i wtedy problem z głowy.

Tylko czy jak on mi zdekoduje dzwiek czy bede go slyszal na moim stereo zestawie podlaczonym pod sblive?

Takich cudów nie ma.

ODPOWIEDZ