Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
z-a-e-m-i
mV/Pa - czułość mikrofonu
autor: z-a-e-m-i » środa 13 paź 2004, 23:44
Witam.
Potrzebny mi mikrofon którym mógłbym nagywać ciche źródła dźwięku, np:. szelest papieru, pukanie w coś, skrobanie, szmery itp...
Generalnie ciche dźwięki.
Jak czuły mikrofon jest potrzebny do tego typu zadań??? może inne cechy też mają znaczenie ( np. poziom szumu ) ??
Będe wdzięczny za "rozjaśnienie sprawy"
-
makaronix - Posty:256
autor: makaronix » czwartek 14 paź 2004, 08:19
Na pewno musi byc to moikrofon poemnościowy polecam MXL990 jest bardzo czuły i powienien sprostac takiemu zadaniu bez problemów pozdrawiam
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
-
z-a-e-m-i
autor: z-a-e-m-i » czwartek 14 paź 2004, 19:57
...Na pewno musi byc to moikrofon poemnościowy polecam MXL990 jest bardzo czuły i powienien sprostac takiemu zadaniu bez problemów pozdrawiam...
Dzięki! mxl 990 napewno byłby super, jednak szukam czegoś tańszego... wiem, wiem jest tani :) ale zastanawia mnie Super-lux cm-h8k (opis w ostatnim numerze EiS) to jest dopiero "super taniość" ! ale czy jego czułość ( 10mV/Pa ) będzie wystarczająca?
Morze ktoś wie???
dzięki
-
szkudlik
autor: szkudlik » czwartek 14 paź 2004, 21:52
......Na pewno musi byc to moikrofon poemnościowy polecam MXL990 jest bardzo czuły i powienien sprostac takiemu zadaniu bez problemów pozdrawiam...
Dzięki! mxl 990 napewno byłby super, jednak szukam czegoś tańszego... wiem, wiem jest tani :) ale zastanawia mnie Super-lux cm-h8k (opis w ostatnim numerze EiS) to jest dopiero "super taniość" ! ale czy jego czułość ( 10mV/Pa ) będzie wystarczająca?
mozesz uzyc i mikrofonu 1mV/Pa i BEDZIE dobrze - co najwyzej szumy preampu beda troche bardziej slyszalne.
ludzie, pls zrozumcie ze SKUTECZNOSC (mv/Pa) to NIE JEST selektywnosc itd. To TYLKO okreslenie jaki jest poziom sygnalu wyjsciowego z microfa!!!! Im mniejszy tym bardziej trza podkrecic preampa i to WSZYSTKO.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
-
z-a-e-m-i
autor: z-a-e-m-i » czwartek 14 paź 2004, 22:36
mozesz uzyc i mikrofonu 1mV/Pa i BEDZIE dobrze - co najwyzej szumy preampu beda troche bardziej slyszalne.
ludzie, pls zrozumcie ze SKUTECZNOSC (mv/Pa) to NIE JEST selektywnosc itd. To TYLKO okreslenie jaki jest poziom sygnalu wyjsciowego z microfa!!!! Im mniejszy tym bardziej trza podkrecic preampa i to WSZYSTKO.
...
Dzięki!
w zasadzie o to właśnie mi chodziło...
Czyli dla ścisłości: taki SuperLux podłączony pod AudioBuddy w zupełności wystarczy do uzyskania czystego ( na poziomie amatorskim oczywiście ) i głośnego sygnału z tego typu dźwięków?
Pozdrawiam!!!
-
stereophonic
-
Kontakt:
autor: stereophonic » piątek 15 paź 2004, 11:21
MXl. jest tanszy od Superlux
Pozdrawiam Stereophonic