Trzaski w EchoMia MIDI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Krzyśko!
Trzaski w EchoMia MIDI

Post autor: Krzyśko! » sobota 25 wrz 2004, 00:10

Mam EchoMiaMIDI i podpięty do niej klawisz. Gdy jest włączony, to na kanale Digital In słychać trzaski, dropy. Jak go wyłączę, to przestaje. Co to może być? Jak myślicie: wina klawisza, kabli MIDI, czy płyty głównej AbitNF7 + AMD2600?
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
Helmer

Re: Trzaski w EchoMia MIDI

Post autor: Helmer » sobota 25 wrz 2004, 07:23

...Mam EchoMiaMIDI i podpięty do niej klawisz. Gdy jest włączony, to na kanale Digital In słychać trzaski, dropy. Jak go wyłączę, to przestaje. Co to może być? Jak myślicie: wina klawisza, kabli MIDI, czy płyty głównej AbitNF7 + AMD2600?...

Zeby sie przekonac nalezaloby sprawdzic inne kable, inny klawisz i czy z inna plyta glowna tez sie tak bedzie zachowywalo. Jesli masz takie mozliwosci, to zrob to.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 25 wrz 2004, 11:34

......Mam EchoMiaMIDI i podpięty do niej klawisz. Gdy jest włączony, to na kanale Digital In słychać trzaski, dropy. Jak go wyłączę, to przestaje. Co to może być? Jak myślicie: wina klawisza, kabli MIDI, czy płyty głównej AbitNF7 + AMD2600?...

Zeby sie przekonac nalezaloby sprawdzic inne kable, inny klawisz i czy z inna plyta glowna tez sie tak bedzie zachowywalo. Jesli masz takie mozliwosci, to zrob to. ...

to raczej wina synchronizacji. Zapewne i karta, i klawisz pracują w trybie MASTER - a powinieneś ustawić jedno z urządzeń w trybie SLAVE. No bo jak się mają synchronizować zegary? Jaki masz klawisz? Jeśli ma wejście syfrowe, ustaw klawisz jako SLAVE a kartę zostaw jako MASTER. W innym przypadku (jeśli klawisz ma tylko wyjście) to musisz ustawić kartę jako SLAVE zeby "słuchała" synchronu cyfrowego z klawisza

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » sobota 25 wrz 2004, 15:44

.........Mam EchoMiaMIDI i podpięty do niej klawisz. Gdy jest włączony, to na kanale Digital In słychać trzaski, dropy. Jak go wyłączę, to przestaje. Co to może być? Jak myślicie: wina klawisza, kabli MIDI, czy płyty głównej AbitNF7 + AMD2600?...

Zeby sie przekonac nalezaloby sprawdzic inne kable, inny klawisz i czy z inna plyta glowna tez sie tak bedzie zachowywalo. Jesli masz takie mozliwosci, to zrob to. ...

to raczej wina synchronizacji. Zapewne i karta, i klawisz pracują w trybie MASTER - a powinieneś ustawić jedno z urządzeń w trybie SLAVE. No bo jak się mają synchronizować zegary? Jaki masz klawisz? Jeśli ma wejście syfrowe, ustaw klawisz jako SLAVE a kartę zostaw jako MASTER. W innym przypadku (jeśli klawisz ma tylko wyjście) to musisz ustawić kartę jako SLAVE zeby "słuchała" synchronu cyfrowego z klawisza

Pozdro

Groover...

Mam zwykłą Yamahę PSR630, a ona nie posiada wejśćia ani wyjścia cyfrowego. Do kostki MIDI mam podłączone tylko kable MIDI i są trzaski, gdy jednak podłączę kabelki do S/PDIF to trzaski znikają. Sam już nie wiem...
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

ODPOWIEDZ