Nie chcę flangera!

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Johnny85
Nie chcę flangera!

Post autor: Johnny85 » sobota 18 wrz 2004, 17:04

Witam, dopiero niedawno zacząłem swoja przygodę z nagrywaniem i natrafiłem na pewnien problem. Chodzi o to ze gdy nagrywam gitare z przesterem(MT-2) to w tle słychać coś jakby flanger! Jestem posiadaczem Emu1212m. Czy to może być wina karty? Bo wczesniej nagrywałem fuzza na SBAudigy i było wszystko ok.

Gitare nagrywam z pieca(PeaveyBandit112) mikrofonem Sennheiser e845s. Wszystko idzie do mikserka (Behringer eurorack mx602A) i do karty. Uzywam Cubase SX 1.0.

Z góry dziekuje za pomoc:)

Marceli

Re: Nie chcę flangera!

Post autor: Marceli » sobota 18 wrz 2004, 19:08

...Witam, dopiero niedawno zacząłem swoja przygodę z nagrywaniem i natrafiłem na pewnien problem. Chodzi o to ze gdy nagrywam gitare z przesterem(MT-2) to w tle słychać coś jakby flanger! Jestem posiadaczem Emu1212m. Czy to może być wina karty? Bo wczesniej nagrywałem fuzza na SBAudigy i było wszystko ok.

Gitare nagrywam z pieca(PeaveyBandit112) mikrofonem Sennheiser e845s. Wszystko idzie do mikserka (Behringer eurorack mx602A) i do karty. Uzywam Cubase SX 1.0.

Z góry dziekuje za pomoc:)...

Czy efekt "flangera" wystepuje tylko podczas samego nagrywania, czy sluchac go takze potem - na nagranej sciezce?

M

Awatar użytkownika
Johnny85

Post autor: Johnny85 » sobota 18 wrz 2004, 21:18

Czy efekt "flangera" wystepuje tylko podczas samego nagrywania, czy sluchac go takze potem - na nagranej sciezce?

M...

Słychac go na nagranej scieżce, w tym cały problem. Czy tego chcę czy nie mam ten "efekt" nałozony na przester...

Tutaj jest fragment piosenki z tym właśnie efektem:

null

Awatar użytkownika
Johnny85

Post autor: Johnny85 » sobota 18 wrz 2004, 21:19

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » sobota 18 wrz 2004, 22:52

Zapewne nagrywają sie dwa zmieszane sygnały: jeden do monitoringu (wcześniej) i drugi - ten właściwy. Wyłącz w Cubase funkcję Direct Monitoring (albo jakoś tak nazwaną), bo podsłuch grania masz i tak w mikserze hardware.

MD

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
Johnny85

Post autor: Johnny85 » poniedziałek 20 wrz 2004, 12:59

...Zapewne nagrywają sie dwa zmieszane sygnały: jeden do monitoringu (wcześniej) i drugi - ten właściwy. Wyłącz w Cubase funkcję Direct Monitoring (albo jakoś tak nazwaną), bo podsłuch grania masz i tak w mikserze hardware.

MD

...

Zapewne tak właśnie było bo teraz jest już ok, wielkie dzięki!:)

ODPOWIEDZ