MPC1000 a karty compact flash

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
cziken
MPC1000 a karty compact flash

Post autor: cziken » środa 08 wrz 2004, 19:10

Niedawno zostałem posiadaczem Akai MPC1000. Mój problem dotyczy kart compact flash. Kupiłem kartę Kingston128MB. Przez jakiś czas wszystko działało dobrze, w końcu jednak pojawił się problem. Nie mogłem przegrywać niektórych plików z komputera na kartę, przy czym problem nie występował kiedy karta była sformatowana na komputerze a tylko kiedy była sformatowana na samplerze. Od przedstawiciela Akai dowiedziałem się że karta CF128MB firmy AKAI kosztuje 550zł!! co przy 100zł wydanych na kartę innej firmy wydaje się szaleństwem. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem. Czy sa firmy inne niż Akai produkujące karty CF na których problem ten nie występuje. Z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam Ł
Jeden z założycieli, producent i DJ warszawskiej grupy Namaste

Awatar użytkownika
SLP

Re: MPC1000 a karty compact flash

Post autor: SLP » czwartek 09 wrz 2004, 08:26

...przy czym problem nie występował kiedy karta była sformatowana na komputerze a tylko kiedy była sformatowana na samplerze.

Może to kwestia systemu plików - jak nabyłem mpcta2000xl to też miałem podobny problem z wymianą danych na dysku ZIP - a jego rozwiązaniem okazało się ewentualne formatowanie i wymiana danych pod WIN98, a nie pod XP.

Co do innych kart CF to powinny być kompatybilne i nie daj się wkręcić w 550 złych, przy zakupie innej niż dedykowana sprawdź tylko czy ma taki sam pobór zasilania.

Powodzenia z BEAT-PUDŁEM1000

Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
cziken

Post autor: cziken » piątek 10 wrz 2004, 14:12

......przy czym problem nie występował kiedy karta była sformatowana na komputerze a tylko kiedy była sformatowana na samplerze.

Może to kwestia systemu plików - jak nabyłem mpcta2000xl to też miałem podobny problem z wymianą danych na dysku ZIP - a jego rozwiązaniem okazało się ewentualne formatowanie i wymiana danych pod WIN98, a nie pod XP.

Co do innych kart CF to powinny być kompatybilne i nie daj się wkręcić w 550 złych, przy zakupie innej niż dedykowana sprawdź tylko czy ma taki sam pobór zasilania.

Powodzenia z BEAT-PUDŁEM1000

...

dzięki za pomoc

pozdrawiam

Ł
Jeden z założycieli, producent i DJ warszawskiej grupy Namaste

Awatar użytkownika
Murarz

Post autor: Murarz » poniedziałek 05 maja 2008, 18:11

Witam. Używam mpc1000 od ponad roku przez cały ten czas stosuję kartę CF Kingstona o pojemności 2G i nie miałem nigdy większych problemów z wczytywaniem plików. Jedynie przy zapisie (kiedy włączona jest opcja replace same sampels) pojawia się prawie za każdym razem tejemniczy komunikat "directory error!!!". Kiedy wydaję polecenie zapisu po raz drugi błąd się nie pojawia. O ile mój problem jest trochę wyczerpujący dla mych nerwów, o tyle wydaje się wynikać z jakiejś wady samplera, a nie tego, że Kingston nie jest kompatybilny z Akai. Podobnie w twoim przypadku problemu doszukiwałbym się raczej w plikach niż karcie ponieważ z nią prawdopodobnie wszystko jest w porządku. Pozdrawiam.

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » poniedziałek 05 maja 2008, 21:37

Jedynie przy zapisie (kiedy włączona jest opcja replace same sampels) pojawia się prawie za każdym razem tejemniczy komunikat "directory error!!!". Kiedy wydaję polecenie zapisu po raz drugi błąd się nie pojawia.

bug softu wersji akai os2...

polecam przeinstalować na darmowy jjos:
http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/

nie mam z nim żadnych problemów
http://www.myspace.com/audiophone

ODPOWIEDZ