Złącza SPDIF_IO w...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
qen
Złącza SPDIF_IO w...

Post autor: qen » sobota 27 wrz 2003, 11:57

Witam. Potrzebuję karty z wejściem i wyjściem cyfrowym - do nagrywania sygnału z zwnętrzego prztwornika. Poszukuję czegoś niedrogiego...Ostatnio miałem niebywałą ;P pryjemność przyjrzeć cię karcie SB Live 5.1 i ku mojemy zdumieniu...zobaczyłem na tej karcie złącze "SPDIF_IO"...Złącze to ma 5 pinów ale nie bardzo wiem czy da się je wykorzystać jako SPDIF IN i SPDIF OUT...i na jakich zasadch w odóle można to zrobić...Poza tym jest tam również złącze SPDIF_IN do CD-ROMU...czy ktoś z Was orientuje się jak to wykorzystać...usiłuję znaleźć w necie dokumentację na ten temat ale niestety na próżno.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
qen

Re: Złącza SPDIF_IO w...

Post autor: qen » sobota 27 wrz 2003, 13:23

Ewentualnie poradźcie mi czy jest SENS nagywać sygnal cyfrowy pochodzący z zewnętrznego przetwornika do wejścia SPDIF IN ale tego od CD-ROM'u (czy to taki sam format jak przez złącza koaksalne??)
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

danarasz

Post autor: danarasz » niedziela 05 paź 2003, 16:46

SB Audigy 2 ma wyjście cyfrowe i wejście cyfrowe CD-ROM. Nie pamiętam jak jest w LIVE, ale chyba podobnie. Można je wykorzystać do nagrywania pod warunkiem, że przesyłać będziemy też sygnał cyfrowy. (TTL) Jak sprawdziłem w kilku kartach, sygnały: optyczny, SPDIF i CD-ROM zbiegają się w jednym miejscu przed dalszą obróbką. Wynika z tego, że logiczne parametry sygnałów są takie same, różnice są w dopasowaniu sygnałów i zabezpieczeniu wejść. (Optyczny-światłowód, SPDIF - na początku układy stosowane w komunikacji itp.) Wejście CD-ROM - wyjście cyfrowe na karcie z pozoru są SPDIF, ale pozbawione są jakichkolwiek zabezpieczeń i układów dopasowujących. Można je wykorzystywać z wielką uwagą, bo łączymy się bezpośrednio z komputerem karty i pomyłka może uszkodzić całkowicie kartę. Wyjście cyfrowe w CD-ROMIE podaje sygnał już z odpowiednimi parametrami. Jeśli masz przetwornik, który wysyła taki sam sygnał (na pewno?!!) to można nagrywać. W innym przypadku polecam kupno karty z gniazdami SPDIF np. Audigy z modułem zewnętrznym, Terratec DMX 6 FIRE itp.

Pozdrawiam i ostrożnie!

Jurek

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » piątek 27 sie 2004, 02:22

karty z gniazdami SPDIF np. Audigy z modułem zewnętrznym, Terratec DMX 6 FIRE itp.

[pytanie powtorzone w kilku podobnych tematach]

mam problem z polaczeniem cyfrowym karty Terratec DMX6fire [wejscia/wyjscia coaxial(rca) oraz optical/toslink] z preampem M-Audio Tampa [wyjscia direct 24-bit digital S/PDIF (rca) oraz AES/EBU].

zgralem bitrate [probowalem kilku: 44.1, 48 lub 96], w mikserze sterownikowym ustawilem digital in lub mix, na wskazniku vu na preampie widze, ze jest sygnal, ale nie dociera on do karty.

kabel ktorego uzywam to zakupiony w mediamarkcie cyfrowy hama [z zestawow do kina domowego 1rca-1rca, 75ohmow, zlote koncowki,ekranowanie itp]

pytania:

czy w terratecu na pewno jest łącze S/PDIF? czy to inna nazwa na coaxial? tak czy inaczej jest to wtyk RCA. producent podaje:

"1 digital stereo in- and output (TOS-Link, optical) on front module - 24 Bit/96 kHz

1 digital stereo in- and output (Cinch, coaxial) on front module - 24 Bit/96 kHz "

co jeszcze musze zrobic, zeby polaczenie doszlo do skutku? nagrywanie w Nuendo daje albo cisze albo jednostajny dzwiek o wysokiej czestotliwosci [w zaleznosci od ustawien]

pzdr
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

ODPOWIEDZ