...Myśle że wyskrobałbym jakieś 500 zł na płyte. Moja karta graficzna to Geforce FX 5200 64 MB DDR TV. Komputer ten wykorzystuje raczej do muzyki. Do internetu, gier i filmów mam drugi sprzęt.
Dobra. To trzeba to jakoś ogarnąć.
1. Płyty pod P4 (FSB 800/533/400) są produkowane z różnymi chipsetami:
-intela: D865P, D865G, D875P
-Via
-Sis
-a nawet Ati
Weź pod uwagę, że mowa tu tylko o chipsetach, nie o producentach płyt.
Generalnie szukał bym tylko płyt z chipsetami Intel'a. Nie mam przekonania co do Sis'a, o reszcie nie wspominając. Może i są to przedstawiciele czołówki, ale w przypadku płyt pod procesory AMD. Zresztą ostatnio rozpycha się na tamtym rynku nVidia ze swoim nForce 2. To nas nie interesuje.
2. Płyty z chipsetami Intel'a są produkowane przez wiele firm: samego Intela, Asus'a, Gigabyte, Soltek, ASRock... itd.
3. Tu zaczyna się twój wybór. Jeżeli zależy ci tylko na stabilności i nie chcesz bawić się w podkręcanie procesora, zwiększanie wydajności poprzez grzebanie w Biosie to zainteresuj się płytami Intel'a. Od razu uprzedzam, że Intel w swoich płytach nie pozwala na żadną zabawę w Biosie. Oprócz daty, godziny i jeszcze kilkunastu rzeczy, nie da się nic zmienić, podkręcić. To dlatego gracze (i nie tylko) nie nawidzą tych płyt.
Ale dzięki temu płyty te są stabilne i długo chodzą bez usterek.
Jeżeli natomiast lubisz bawić się w zwiększanie wydajności komputera (szeroko rozumiane podkręcanie) lub chcesz mieć większy wpływ w działanie twojego systemu, to wg. mnie powinieneś się zainteresować płytami Gigabyte, Asus .
4. Każdy z wyżej wymienionych producentów wypuszcza (przeważnie) płyty z różnymi chipsetami Intel'a (865p, 865g, 875p). Musisz wybrać chipset. Myślę, że płyta z 865 w zupełności wystarczy. Płyty z 875p są dużo droższe, a ich zakup jest racjonalny jedynie wtedy gdy masz procesor P4 z technologią HT, lub gdy finanse nie grają żadnej roli. Wydajność 875p wcale nie jest jednak taka duża w porównaniu do 865.
Dodam, że płyta z chipsetem 865g różni się od 865p tym, iż posiada zintegrowaną grafikę. Wydatek nie jest dużo większy. A do zastosowań muzycznych jak znalazł. Jeżeli twój GF FX ma chłodzenie wentylatorowe, to poważnie się zastanów, czy nie lepiej kupić płytę od razu z bezgłośną grafiką. Mniejszy hałas poprawi komfort pracy.
5. Zdecydowanie unikaj płyt z cooler'kami (wentylatorami) na chipsetach. Chipset znajduje się przeważnie między gniazdem procesora a slotem AGP (to tak, gdybyś nie wiedział). Wytwarzają one dodatkowy hałas i potrafią się zatrzeć po jakimś czasie. A na początku sprawiają wrażenie takich cichutkich...
Gdybym był na twoim miejscu przyjrzał bym się bliżej np tym modelom:
-Intel Desktop D865PERL
-Intel Desktop D865GBF
-Gigabyte GA-8I865P-G
-Asus P4P800-E Intel 865PE Deluxe
-Asus P4P800/SE Intel 865PE
Pozdrawiam...
Dzięki za wyczerpujące informacje. Na pewno będą mi przydatne. Jestem już uświadomiony.
Pozdrawiam.
Kolejny problem z dźwiękiem
Muzyka to moje hobby