Kolejny problem z dźwiękiem
Sprzęt nastepujący: P-4 2,8Ghz ,płyta ASRocr P4AL-800 , RAM 512 DDR333 , SB Live 5.1 .Po wykonanych zabiegach związanych z wadliwie działającą pamięcią mogłem wreszcie zainstalować system XP Pro. I tu następny problem a mianowicie każdy dźwięk jest odtważany z takimi małymi trzaskami i troche przeskakuje. Wykonałem format, sterowniki do karty muzycznej podkładałem różne, podmieniałem SB Live, podmieniałem zasilacz, sprawdzałem dźwięk zintegrowany (oczywiście z odinstalowanym SB Live) a dźwięk ciągle ten sam. Komputer był w rękach fachowca i ciagle nic.
Proszę o rade.
I jeszcze jedna prośba zakładając że jest to wina płyty głównej (bo tego jeszcze nie podmieniałem) to jaka byłaby najlepsza waszym zdaniem do tego procesora?
Pozdrawiam
Proszę o rade.
I jeszcze jedna prośba zakładając że jest to wina płyty głównej (bo tego jeszcze nie podmieniałem) to jaka byłaby najlepsza waszym zdaniem do tego procesora?
Pozdrawiam
Muzyka to moje hobby
Re: Kolejny problem z dźwiękiem
...Sprzęt nastepujący: P-4 2,8Ghz ,płyta ASRocr P4AL-800 , RAM 512 DDR333 , SB Live 5.1 .Po wykonanych zabiegach związanych z wadliwie działającą pamięcią mogłem wreszcie zainstalować system XP Pro. I tu następny problem a mianowicie każdy dźwięk jest odtważany z takimi małymi trzaskami i troche przeskakuje. Wykonałem format, sterowniki do karty muzycznej podkładałem różne, podmieniałem SB Live, podmieniałem zasilacz, sprawdzałem dźwięk zintegrowany (oczywiście z odinstalowanym SB Live) a dźwięk ciągle ten sam. Komputer był w rękach fachowca i ciagle nic.
Proszę o rade.
Pozdrawiam...
Szczerze mówiąc, to wcale się nie dziwię. ASRock to moim prywatnym zdaniem bardzo budżetowe płyty i niestety bardzo słaba jakość wykonania. Nawet nowe, składane dopiero co w serwisie, potrafią odmawiać posłuszeństwa i trza je wysyłać do naprawy. Wiem co piszę. Znam to doskonale. Szkoda, że pod tak dobry procesor wybrałeś taką
płytę. Jeżeli chcesz płyty stabilnej i komputer wykorzystujesz głównie do pracy z dźwiękiem, to pomyśl o płytach Intel'a, może Gigabyte. To kosztuje, ale wg mnie będziesz miał solidny fundament. Naprawdę warto zainwestować w dobrą płytę. Przecież to jest podstawa całego systemu.
Pozdrawiam.
Proszę o rade.
Pozdrawiam...
Szczerze mówiąc, to wcale się nie dziwię. ASRock to moim prywatnym zdaniem bardzo budżetowe płyty i niestety bardzo słaba jakość wykonania. Nawet nowe, składane dopiero co w serwisie, potrafią odmawiać posłuszeństwa i trza je wysyłać do naprawy. Wiem co piszę. Znam to doskonale. Szkoda, że pod tak dobry procesor wybrałeś taką

Pozdrawiam.
Dzięki bullet w łaśnie o taką porade mi chodziło. Chciałem się tylko upewnić co do swoich wątpliwości. Chociaż był okres kiedy tego typu usterki nie miały miejsca i wszystko działało ok. Niestety nie miałem wpływu na konfiguracje tego sprzętu i nie ja wybierałem płyte główną. Może mógłby mi ktoś polecić jakieś sprawdzone płyty, czyli producent, oznaczenia. Z góry dziękuje.
Muzyka to moje hobby
Szczerze mówiąc, to wcale się nie dziwię. ASRock to moim prywatnym zdaniem bardzo budżetowe płyty i niestety bardzo słaba jakość wykonania.
no to wrzucę kamyczek do ogródka
Jeden z moich kompów to AMD Barton 2500+ siedzący na płycie AsRock właśnie, tyle że K7S8X na SiS746FX. W trakcie multitestu kart zainstalowałem w nim 5 kart dźwiękowych PCI + 3 na USB + 1 na FireWire. I co? Wszystko działało! Próba instalacji takiej ilości kart na płycie z Intel i865 zakończyła się zwiechą po instalacji czwartej karty dźwiękowej na PCI...
Nie generalizowałbym, czy AsRock jest "be" czy "aja". Jak na płytę za 139 zł mój AsRock jest całkiem do niczego ;) Wprawdzie pod względem wydajności jest o 10-15% do tyłu w stosunku do najnowszego nabytku (Gigabyte GA-7N400 Pro2), ale pod względem stabilności nie miałem z nim żadnych problemów.
Pozdro
Groover

Jeden z moich kompów to AMD Barton 2500+ siedzący na płycie AsRock właśnie, tyle że K7S8X na SiS746FX. W trakcie multitestu kart zainstalowałem w nim 5 kart dźwiękowych PCI + 3 na USB + 1 na FireWire. I co? Wszystko działało! Próba instalacji takiej ilości kart na płycie z Intel i865 zakończyła się zwiechą po instalacji czwartej karty dźwiękowej na PCI...
Nie generalizowałbym, czy AsRock jest "be" czy "aja". Jak na płytę za 139 zł mój AsRock jest całkiem do niczego ;) Wprawdzie pod względem wydajności jest o 10-15% do tyłu w stosunku do najnowszego nabytku (Gigabyte GA-7N400 Pro2), ale pod względem stabilności nie miałem z nim żadnych problemów.
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
nowe portale:
...Szczerze mówiąc, to wcale się nie dziwię. ASRock to moim prywatnym zdaniem bardzo budżetowe płyty i niestety bardzo słaba jakość wykonania.
Pozdro
Groover...
Rozumiem twój punkt widzenia. Ale patrzysz na sprawe wyłącznie z perspektywy swojego komputera. A to jest błąd. Ja też nie chciałbym generalizować i robić antyreklamy, ale powiem wam jedno: ostatnio złożyłem kilkadziesiąt różnych komputerów (z nowych podzespołów) i coś jest naprawdę nie tak, skoro 2 płyty ASRock'a wogóle nie wstały. Zaznaczam, że wszystkie płyty i podzespoły są nowe i nigdy wcześniej nie były używane. Ktoś złośliwy może powiedzieć, że to uszkodzenie, podczas montarzu, płyty albo procesora - nic z tych rzeczy. Wymiana płyty na inną lub taką samą i wszysko gra. Na padniętych ASRocka'ch nie ma żadnego śladu uszkodzenia mechanicznego, a więc to po prostu wina ich linii produkcyjnej. Niestety taka płyta jedzie z powrotem do gł. serwisu dystrybutora.
Nie wspomne już ile osób przychodzi z usterkami tych płyt. Widocznie chłopaki z Chin nie testują swoich płyt, albo robią to na co n-tej płycie.
Być może dlatego cena jest bardzo niska, w porównaniu do konkurencji.
Osobiście, bym nie polecał tych plyt nikomu.
Nie będę już nic więcej pisał, bo zostanę zlinczowany przez fanów tej marki, ale takie są fakty.
Pozdrawiam.

Pozdro
Groover...
Rozumiem twój punkt widzenia. Ale patrzysz na sprawe wyłącznie z perspektywy swojego komputera. A to jest błąd. Ja też nie chciałbym generalizować i robić antyreklamy, ale powiem wam jedno: ostatnio złożyłem kilkadziesiąt różnych komputerów (z nowych podzespołów) i coś jest naprawdę nie tak, skoro 2 płyty ASRock'a wogóle nie wstały. Zaznaczam, że wszystkie płyty i podzespoły są nowe i nigdy wcześniej nie były używane. Ktoś złośliwy może powiedzieć, że to uszkodzenie, podczas montarzu, płyty albo procesora - nic z tych rzeczy. Wymiana płyty na inną lub taką samą i wszysko gra. Na padniętych ASRocka'ch nie ma żadnego śladu uszkodzenia mechanicznego, a więc to po prostu wina ich linii produkcyjnej. Niestety taka płyta jedzie z powrotem do gł. serwisu dystrybutora.
Nie wspomne już ile osób przychodzi z usterkami tych płyt. Widocznie chłopaki z Chin nie testują swoich płyt, albo robią to na co n-tej płycie.
Być może dlatego cena jest bardzo niska, w porównaniu do konkurencji.
Osobiście, bym nie polecał tych plyt nikomu.
Nie będę już nic więcej pisał, bo zostanę zlinczowany przez fanów tej marki, ale takie są fakty.
Pozdrawiam.
Nie jestem znawcą w dziedzinie podstawowej konfiguracji sprzętowej komputera do pracy z muzyką, jednak prawda jest taka że moi znajomi pracują na P-3 900Mhz płyta intel karta zawodowa chyba inka, ewentualnie jakieś atlony itd. Jednak nikt nie używa ASRocka. Wynik jest taki że u nich wszystko śmiga jak trzeba, a u mnie przy tak mocnym procku wyprawiały się takie historie jak trzaski, haki, itd. W chwili obecnej są już takie że praca z muzyką jest nie możliwa. Oglądałem w komputroniku płyty Intel jednak z uwagi na bogatą ofertę nie wiem co wybrać i na co zwracać uwagę przeglądając dane techniczne. Proszę o radę!
Muzyka to moje hobby
...Nie jestem znawcą w dziedzinie podstawowej konfiguracji sprzętowej komputera do pracy z muzyką, jednak prawda jest taka że moi znajomi pracują na P-3 900Mhz płyta intel karta zawodowa chyba inka, ewentualnie jakieś atlony itd. Jednak nikt nie używa ASRocka. Wynik jest taki że u nich wszystko śmiga jak trzeba, a u mnie przy tak mocnym procku wyprawiały się takie historie jak trzaski, haki, itd. W chwili obecnej są już takie że praca z muzyką jest nie możliwa. Oglądałem w komputroniku płyty Intel jednak z uwagi na bogatą ofertę nie wiem co wybrać i na co zwracać uwagę przeglądając dane techniczne. Proszę o radę!...
Napisz ile możesz przeznaczyć na płytę i czy masz jakąś kartę graficzną, czy może wolisz aby była zintegrowana. Czy oprócz muzyki chcesz wykorzystywać jeszcze komputer do np. oglądania filmów, gier ?
Napisz ile możesz przeznaczyć na płytę i czy masz jakąś kartę graficzną, czy może wolisz aby była zintegrowana. Czy oprócz muzyki chcesz wykorzystywać jeszcze komputer do np. oglądania filmów, gier ?
......Nie jestem znawcą w dziedzinie podstawowej konfiguracji sprzętowej komputera do pracy z muzyką, jednak prawda jest taka że moi znajomi pracują na P-3 900Mhz płyta intel karta zawodowa chyba inka, ewentualnie jakieś atlony itd. Jednak nikt nie używa ASRocka. Wynik jest taki że u nich wszystko śmiga jak trzeba, a u mnie przy tak mocnym procku wyprawiały się takie historie jak trzaski, haki, itd. W chwili obecnej są już takie że praca z muzyką jest nie możliwa. Oglądałem w komputroniku płyty Intel jednak z uwagi na bogatą ofertę nie wiem co wybrać i na co zwracać uwagę przeglądając dane techniczne. Proszę o radę!...
Napisz ile możesz przeznaczyć na płytę i czy masz jakąś kartę graficzną, czy może wolisz aby była zintegrowana. Czy oprócz muzyki chcesz wykorzystywać jeszcze komputer do np. oglądania filmów, gier ?...
Myśle że wyskrobałbym jakieś 500 zł na płyte. Moja karta graficzna to Geforce FX 5200 64 MB DDR TV. Komputer ten wykorzystuje raczej do muzyki. Do internetu, gier i filmów mam drugi sprzęt.
Napisz ile możesz przeznaczyć na płytę i czy masz jakąś kartę graficzną, czy może wolisz aby była zintegrowana. Czy oprócz muzyki chcesz wykorzystywać jeszcze komputer do np. oglądania filmów, gier ?...
Myśle że wyskrobałbym jakieś 500 zł na płyte. Moja karta graficzna to Geforce FX 5200 64 MB DDR TV. Komputer ten wykorzystuje raczej do muzyki. Do internetu, gier i filmów mam drugi sprzęt.
Muzyka to moje hobby
Dobra. To trzeba to jakoś ogarnąć.
1. Płyty pod P4 (FSB 800/533/400) są produkowane z różnymi chipsetami:
-intela: D865P, D865G, D875P
-Via
-Sis
-a nawet Ati
Weź pod uwagę, że mowa tu tylko o chipsetach, nie o producentach płyt.
Generalnie szukał bym tylko płyt z chipsetami Intel'a. Nie mam przekonania co do Sis'a, o reszcie nie wspominając. Może i są to przedstawiciele czołówki, ale w przypadku płyt pod procesory AMD. Zresztą ostatnio rozpycha się na tamtym rynku nVidia ze swoim nForce 2. To nas nie interesuje.
2. Płyty z chipsetami Intel'a są produkowane przez wiele firm: samego Intela, Asus'a, Gigabyte, Soltek, ASRock... itd.
3. Tu zaczyna się twój wybór. Jeżeli zależy ci tylko na stabilności i nie chcesz bawić się w podkręcanie procesora, zwiększanie wydajności poprzez grzebanie w Biosie to zainteresuj się płytami Intel'a. Od razu uprzedzam, że Intel w swoich płytach nie pozwala na żadną zabawę w Biosie. Oprócz daty, godziny i jeszcze kilkunastu rzeczy, nie da się nic zmienić, podkręcić. To dlatego gracze (i nie tylko) nie nawidzą tych płyt.
Ale dzięki temu płyty te są stabilne i długo chodzą bez usterek.
Jeżeli natomiast lubisz bawić się w zwiększanie wydajności komputera (szeroko rozumiane podkręcanie) lub chcesz mieć większy wpływ w działanie twojego systemu, to wg. mnie powinieneś się zainteresować płytami Gigabyte, Asus .
4. Każdy z wyżej wymienionych producentów wypuszcza (przeważnie) płyty z różnymi chipsetami Intel'a (865p, 865g, 875p). Musisz wybrać chipset. Myślę, że płyta z 865 w zupełności wystarczy. Płyty z 875p są dużo droższe, a ich zakup jest racjonalny jedynie wtedy gdy masz procesor P4 z technologią HT, lub gdy finanse nie grają żadnej roli. Wydajność 875p wcale nie jest jednak taka duża w porównaniu do 865.
Dodam, że płyta z chipsetem 865g różni się od 865p tym, iż posiada zintegrowaną grafikę. Wydatek nie jest dużo większy. A do zastosowań muzycznych jak znalazł. Jeżeli twój GF FX ma chłodzenie wentylatorowe, to poważnie się zastanów, czy nie lepiej kupić płytę od razu z bezgłośną grafiką. Mniejszy hałas poprawi komfort pracy.
5. Zdecydowanie unikaj płyt z cooler'kami (wentylatorami) na chipsetach. Chipset znajduje się przeważnie między gniazdem procesora a slotem AGP (to tak, gdybyś nie wiedział). Wytwarzają one dodatkowy hałas i potrafią się zatrzeć po jakimś czasie. A na początku sprawiają wrażenie takich cichutkich...
Gdybym był na twoim miejscu przyjrzał bym się bliżej np tym modelom:
-Intel Desktop D865PERL
-Intel Desktop D865GBF
-Gigabyte GA-8I865P-G
-Asus P4P800-E Intel 865PE Deluxe
-Asus P4P800/SE Intel 865PE
Pozdrawiam
Dobra. To trzeba to jakoś ogarnąć.
1. Płyty pod P4 (FSB 800/533/400) są produkowane z różnymi chipsetami:
-intela: D865P, D865G, D875P
-Via
-Sis
-a nawet Ati
Weź pod uwagę, że mowa tu tylko o chipsetach, nie o producentach płyt.
Generalnie szukał bym tylko płyt z chipsetami Intel'a. Nie mam przekonania co do Sis'a, o reszcie nie wspominając. Może i są to przedstawiciele czołówki, ale w przypadku płyt pod procesory AMD. Zresztą ostatnio rozpycha się na tamtym rynku nVidia ze swoim nForce 2. To nas nie interesuje.
2. Płyty z chipsetami Intel'a są produkowane przez wiele firm: samego Intela, Asus'a, Gigabyte, Soltek, ASRock... itd.
3. Tu zaczyna się twój wybór. Jeżeli zależy ci tylko na stabilności i nie chcesz bawić się w podkręcanie procesora, zwiększanie wydajności poprzez grzebanie w Biosie to zainteresuj się płytami Intel'a. Od razu uprzedzam, że Intel w swoich płytach nie pozwala na żadną zabawę w Biosie. Oprócz daty, godziny i jeszcze kilkunastu rzeczy, nie da się nic zmienić, podkręcić. To dlatego gracze (i nie tylko) nie nawidzą tych płyt.
Ale dzięki temu płyty te są stabilne i długo chodzą bez usterek.
Jeżeli natomiast lubisz bawić się w zwiększanie wydajności komputera (szeroko rozumiane podkręcanie) lub chcesz mieć większy wpływ w działanie twojego systemu, to wg. mnie powinieneś się zainteresować płytami Gigabyte, Asus .
4. Każdy z wyżej wymienionych producentów wypuszcza (przeważnie) płyty z różnymi chipsetami Intel'a (865p, 865g, 875p). Musisz wybrać chipset. Myślę, że płyta z 865 w zupełności wystarczy. Płyty z 875p są dużo droższe, a ich zakup jest racjonalny jedynie wtedy gdy masz procesor P4 z technologią HT, lub gdy finanse nie grają żadnej roli. Wydajność 875p wcale nie jest jednak taka duża w porównaniu do 865.
Dodam, że płyta z chipsetem 865g różni się od 865p tym, iż posiada zintegrowaną grafikę. Wydatek nie jest dużo większy. A do zastosowań muzycznych jak znalazł. Jeżeli twój GF FX ma chłodzenie wentylatorowe, to poważnie się zastanów, czy nie lepiej kupić płytę od razu z bezgłośną grafiką. Mniejszy hałas poprawi komfort pracy.
5. Zdecydowanie unikaj płyt z cooler'kami (wentylatorami) na chipsetach. Chipset znajduje się przeważnie między gniazdem procesora a slotem AGP (to tak, gdybyś nie wiedział). Wytwarzają one dodatkowy hałas i potrafią się zatrzeć po jakimś czasie. A na początku sprawiają wrażenie takich cichutkich...
Gdybym był na twoim miejscu przyjrzał bym się bliżej np tym modelom:
-Intel Desktop D865PERL
-Intel Desktop D865GBF
-Gigabyte GA-8I865P-G
-Asus P4P800-E Intel 865PE Deluxe
-Asus P4P800/SE Intel 865PE
Pozdrawiam