Yamaha QY70, czy ktoś zna ten sprzęt?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Gyngen
Yamaha QY70, czy ktoś zna ten sprzęt?

Post autor: Gyngen » sobota 14 sie 2004, 19:56

Mam pytanie dotyczące mini-workstation Yamaha QY70.

Otóż zastanawiam sie nad zakupem tego sprzęt, lecz niestety zupełnie nie wiem, jak on brzmi. Dotarłem wprawdzie w necie do jakiegoś demo, lecz było ono krótkie i niewiele mówiące.

Powiem jakie są moje potrzeby: moim instrumentem jest gitara i na tych brzmieniach się koncentruje, lecz szukam także w miarę dobrze brzmiących bębnów, basów, ewentualnie brzmień typu "pad" do nagrań i do radosnego jamowania z samym sobą wieczorową porą. Do tej pory używałem tego, czym dysponuje karta dźwiękowa Maxi Sound Home Studio - jest tam 4 Mb próbek. Jednak od jakiegoś czasu nie mogę juz słuchac tych plastikowych brzmień.

Czy to, czym dysponuje Yamaha przyniesie jakąś radykalną poprawę? Zależy mi zwłaszcza na w miarę realistycznym brzmieniu akustycznych bębnów.

Awatar użytkownika
Gyngen

Re: Yamaha QY70, czy ktoś zna ten sprzęt?

Post autor: Gyngen » sobota 14 sie 2004, 21:06

...http://www.tascamgiga.com/sounds/mp3.html

...

Powyższy link prowadzi do strony omawiającej biblioteki brzmnień do Giga Samplera i jak rozumiem ma być ogólną sugestią (tzn. nie związaną bezposrednio z Yamahą QY70) dotyczącą poprawy brzmienia, jakie można uzyskać przy pomocy komputera

Czy dobrze zroumiałem intencje?

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » sobota 14 sie 2004, 21:53

...Mam pytanie dotyczące mini-workstation Yamaha QY70.

Otóż zastanawiam sie nad zakupem tego sprzęt, lecz niestety zupełnie nie wiem, jak on brzmi. Dotarłem wprawdzie w necie do jakiegoś demo, lecz było ono krótkie i niewiele mówiące.

Powiem jakie są moje potrzeby: moim instrumentem jest gitara i na tych brzmieniach się koncentruje, lecz szukam także w miarę dobrze brzmiących bębnów, basów, ewentualnie brzmień typu "pad" do nagrań i do radosnego jamowania z samym sobą wieczorową porą. Do tej pory używałem tego, czym dysponuje karta dźwiękowa Maxi Sound Home Studio - jest tam 4 Mb próbek. Jednak od jakiegoś czasu nie mogę juz słuchac tych plastikowych brzmień.

Czy to, czym dysponuje Yamaha przyniesie jakąś radykalną poprawę? Zależy mi zwłaszcza na w miarę realistycznym brzmieniu akustycznych bębnów.

...

Mam ten sprzęt od paru lat. Moim zdaniem brzmi nieźle. Jeżeli chcesz zobaczyć jak to gra, to możesz sobie zainstalować demo programowego syntezatora Yamahy SY-XG100 lub SY-XG50 który instaluje się jako nowy port MIDI w systemie, czyli niejako zastępuje moduł zawarty w karcie dźwiękowej. Używa on tego samego zestawu próbek co QY70 (tylko chyba nieco okrojonego, ale glowy nie dam). Pomijając kwestię brzmień, QY70 ma REWELACYJNY moim zdaniem sekwencer.

Ogólnie polecam!
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 15 sie 2004, 13:00

...Mam pytanie dotyczące mini-workstation Yamaha QY70.

...

Jesli chodzi ci o bebny to niestety dobrej jakosci nie znajdziesz , nie oszukujmy sie to jest sekwencer z modułem brzmieniowym keyboardu typu PSR;) sekwencer jest bardzo fajny szybko sie po nim lata , sama przyjemnosc .JA korzystam ostatnio tylko z brzmień typu synt i komunikatu portamento bardzo fajnie brzmia , nie słychac ze to keyboard.

Jesli potrzebujesz tylko do cwiczen w domu to uwazam to za zbedny wydatek , bo na kompie zrobisz to samo , o wiele lepiej brzmiacego .Jesli musisz grac z sekw. gdzies w "plenerze" to jak najbardziej sie nada. Pamietaj tylko ze qy70 ma mała pamiec . Bedziesz musiał czesto zrzucac do kompa cała pamiec , co nie trwa długo ,ale jest uciazliwe . Chyba ze dysponujesz ( lub zamierzasz nabyc) jakas zewnętrzną stacja dysków typu MDF .

Acha qy70 jest na baterie i ma mała klawiaturke , wiec jesli w trasie często dostajesz weny twórczej to słuchaweczki i do dzieła .

A tak na magrinesie to ma duzy pobór prądu :(

Najbardziej widoczna wada chyba jest wyjscie mini- jack , i nie ma podswietlenia LCD.

Pozdrawiam

PAWEŁ

ODPOWIEDZ