Sound Blaster Audigy Platinum, problemy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
johnnyenglish
Sound Blaster Audigy Platinum, problemy

Post autor: johnnyenglish » sobota 31 lip 2004, 17:59

od kilku chwil jestem szczesliwym posiadaczem SB Platinum jednak mam 2 problemy

1)posiadam glosniki surround technics od wiezy (kazdy ma oddzielny kabel , kable te nie sa ze soba polaczone) i chce je jakos podlaczyc , jak to zrobic ?

2)jak osiagnac nagrywanie z jakoscia 24 bit i 96 khz ? (do nagrywania (z line-in) uzywam sound forge'a

Awatar użytkownika
cichydd

Re: Sound Blaster Audigy Platinum, problemy

Post autor: cichydd » sobota 31 lip 2004, 21:38

...od kilku chwil jestem szczesliwym posiadaczem SB Platinum jednak mam 2 problemy

1)posiadam glosniki surround technics od wiezy (kazdy ma oddzielny kabel , kable te nie sa ze soba polaczone) i chce je jakos podlaczyc , jak to zrobic ?

2)jak osiagnac nagrywanie z jakoscia 24 bit i 96 khz ? (do nagrywania (z line-in) uzywam sound forge'a...

1 Musisz podłaczyć kartę do wieży, a wieżę do głosniczków, jak masz same głosniczki to możesz sobie....

Potrzebujeszz głośników aktywnych ( ze wzmacniaczem ) lub poslij sygnał do sprzetu audio.

2 Nie da rady - to pic na wodę karta nie nagrywa w 24/96 chyba że to najnowsza wersja ZS.

johnnyenglish

Post autor: johnnyenglish » niedziela 01 sie 2004, 00:26

......od kilku chwil jestem szczesliwym posiadaczem SB Platinum jednak mam 2 problemy

2)jak osiagnac nagrywanie z jakoscia 24 bit i 96 khz ? (do nagrywania (z line-in) uzywam sound forge'a...

1 Musisz podłaczyć kartę do wieży, a wieżę do głosniczków, jak masz same głosniczki to możesz sobie....

Potrzebujeszz głośników aktywnych ( ze wzmacniaczem ) lub poslij sygnał do sprzetu audio.

2 Nie da rady - to pic na wodę karta nie nagrywa w 24/96 chyba że to najnowsza wersja ZS....

no to z glosnikami sie juz pozegnalem a co do tej jakosci 24/96 to skoro nie moge nagrywac to o co w tym chodzi ? do czegos to musi sluzyc

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » niedziela 01 sie 2004, 09:46

no to z glosnikami sie juz pozegnalem a co do tej jakosci 24/96 to skoro nie moge nagrywac to o co w tym chodzi ? do czegos to musi sluzyc...

Tak, sluzy....

przykro mi to mowic, ale to sluzy do wyciagania pieniedzy z kieszeni.

24/96 na pudelku szumblastra ma niestety znaczenie wylacznie marketingowe i reklamowe.

Sorry. Life is brutal.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

johnnyenglish

Post autor: johnnyenglish » niedziela 01 sie 2004, 10:26

kurcze zaplacilem za ta karte 400 zl , mam rozumiec ze bylo to nieoplacalne ?

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » niedziela 01 sie 2004, 13:06

za nieco ponad 500 zł można kupić emu 4040 które oferuje naprawdę 24/96 od czasu gdy ta karta się ukazała i nieco od niej dtroższa 1212M, to zdaniem pakowanie się w soundblastery (wszystkojednoktóregotypu) to moim zadaniem nieporozumienie - oczywiście do zastosowań muzycznych
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » niedziela 01 sie 2004, 13:12

...za nieco ponad 500 zł można kupić emu 4040 **********************

przepraszam, chodziło oczywiście E-MU 0404

Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 01 sie 2004, 14:22

Na pocieszenie powiem że nie zapłaciłeś słono. Szkoda że to nie Audigy 2 Platinum - wtedy możnaby mówić o prawdziwej okazji no i miałbyś 2496.

Awatar użytkownika
Soprano
Kontakt:

Post autor: Soprano » sobota 07 sie 2004, 21:35

Witam.

Ja też mam Audigy 2. Planuję zakup nagrywarki DVD. Dopiero wtedy przyda się 24 bitowe nagrywanie i wyższa częstotliwość próbkowania , 96kHz. Nagrywać można przez mediasource w wyższych formatach. Jeżeli jednak korzystamy z sampli 16bit to nie wiele to da. Instrumenty VST też ( chyba) nie wszystkie dają dźwięk powyżej 16bit. Jeżeli zgrywamy na żywo to można zapisać w formatach wyższych. Co jednak z tym materiałem można dalej zrobić to nie wiem. Sam zapisuję czasami 32 bity 48kHz. Brzmi wyraźnie lepiej. Do zapisu audio trzeba jednak przekonwertować do 44kHz i 16bit.

Proszę powiedzcie czy ja się mylę? Jak wykorzystujecie karty muzyczne 24bit.
Komponuję przy pomocy PC muzykę elektroniczną. Pracuję nad oprawą graficzną i animacyjną . Wszystko to moje hobby.

ODPOWIEDZ