Guitar RIG + Sonic Foundry Vegas

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
apszel
Guitar RIG + Sonic Foundry Vegas

Post autor: apszel » środa 04 sie 2004, 13:31

Witam na forum.

Mam pytanie, czy jest możliwość by w czasie rzeczywistym urzywając gitar rig można było nagrywać w Vegasie.

Jaka jest możliwość pozbycia się opóżnień w trakcie takiej operacji gdy na wyposarzeniu mam SB live 5.1o ile w ogóle istnieje taka możlowość. Testowałem już KX.

Prosze o rady.
Muzyka to moje hobby

Awatar użytkownika
spiker

Re: Guitar RIG + Sonic Foundry Vegas

Post autor: spiker » środa 04 sie 2004, 14:02

Moim zdaniem, nie ma sensu używanie softu typu GRig do nagrywania w czasie rzeczywistym obrobionego przez GRig sygnału gitary. Sygnał należy nagrać czysty, więc nie masz problemu z latencją, a później go obrabiać GRigiem albo przy włączonym plug-inie i eksperymentować, albo przez destruktywną obróbkę klipu.

Inna sprawa to granie na żywo z użyciem GRig. Tu wszytko zależy od minimalnej latencji oferowanej przez kartę i ogólnej wydajności Twojego PC'ta. GRig nie jest tu żadnym wyjątkiem. Jeśli uda Ci się uzyskać latencję do, powiedzmy....6ms to ok, zagrasz i będzie ok. Jak Ci karta na to nie pozwoli to kicha...nic na to nie poradzisz.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

apszel

Post autor: apszel » środa 04 sie 2004, 14:38

Tak myślałem chciałem się tylko upewnić co do swoich wątpliwości. Musze pomyśleć nad nową kartą tylko nie wiem jaka byłaby najlepsza dla moich potrzeb. Zazwyczaj przynosze nagrane już żywe bębny na wielokanałowej karcie i póżniej dogrywam do tego bas, gitary i klawisze używając do tego instrumenty VST no i oczywiście wokal, może doradzicie jakiego typu karta byłaby najbardziej odpowiednia.
Muzyka to moje hobby

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 05 sie 2004, 14:06

może doradzicie jakiego typu karta byłaby najbardziej odpowiednia. ...

w zasadzie każda lepsza od SB Live. Możesz wybrać spośród ECHO, Terrateców, Wavetermnali, MAYA, EMU....i wielu wielu innych z porządnymi ASIO drajwerami
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ