Wieloślad, laptop, cyfrowe studio ...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JBL_max
Wieloślad, laptop, cyfrowe studio ...

Post autor: JBL_max » sobota 03 lip 2004, 00:06

Witajcie mądrzy ludzie, stało się - dotarłem do momentu kiedy aby zagrać koncert potrzebuję pomocy maszyny i bynajmniej nie mam tu na myśli wzmacniaczy gitarowych oraz solidnych przodów. Rok temu założyłem zespół blabla bla ... muzyka ewoluowała. To co obecnie nagrałem na płytce prócz live głosu, gitar, bębów i basu zawiera również bity oraz efekty specjalne (trzask,szum itp.). Zaznaczę odrazu że chodzi tu o muzykę rokowo (troszkę popową).

Jeżeli ktoś ma ochotę kawałek jest do ściągnięcia pod adresem

www.snake.art.pl/schemat.ccc po ściągnięciu wystarczy przerobić rozszerzenie ccc na mp3 i można śmiało ocenić moje wypociny. Wracając jednak do tematu nagle zorientowałem się że chciałbym zagrać swoje utwory na scenie tak samo jak brzmią one na płycie tu niestety pojawił się problem. Zapewne domyślacie się jaki. Musiałbym albo mieć dodatkowych muzyków albo maszynę gdzie wszystko wgram wcześniej i na scenie zagram wlasnie do niej.

Sami wiecie że im więcej ludzi w zespole tym większe zamieszanie i mniejsza kasa.Krótko mówiąc poradźcie w co mam zainwestować i dlaczego. Wieloślad z dyskiem twardym ? I mac (laptop) Pc laptop. Potrzebuję dobrego i niezawodnego urządzenia które zagra ze mną koncert. Za wszelką pomoc i porady serdecznie dziękuję !!!

ps. jestem w tym temacie laikiem więc tak mnie traktujcie.

niech moc będzie z wami !!!!
Zajmuję się nagłaśnianiem imprez itp. a generalnie jestem wokalistą i gitarzystą zespołu SNAKE

Awatar użytkownika
t0m
Kontakt:

Re: Wieloślad, laptop, cyfrowe studio ...

Post autor: t0m » sobota 03 lip 2004, 00:17

...Witajcie mądrzy ludzie, stało się - dotarłem do momentu kiedy aby zagrać koncert potrzebuję pomocy maszyny i bynajmniej nie mam tu na myśli wzmacniaczy gitarowych oraz solidnych przodów. Rok temu założyłem zespół blabla bla ... muzyka ewoluowała. To co obecnie nagrałem na płytce prócz live głosu, gitar, bębów i basu zawiera również bity oraz efekty specjalne (trzask,szum itp.). Zaznaczę odrazu że chodzi tu o muzykę rokowo (troszkę popową).

http://www.snake.art.pl/schemat.ccc po ściągnięciu wystarczy przerobić rozszerzenie ccc na mp3 i można śmiało ocenić moje wypociny. Wracając jednak do tematu nagle zorientowałem się że chciałbym zagrać swoje utwory na scenie tak samo jak brzmią one na płycie tu niestety pojawił się problem. Zapewne domyślacie się jaki. Musiałbym albo mieć dodatkowych muzyków albo maszynę gdzie wszystko wgram wcześniej i na scenie zagram wlasnie do niej.

Sami wiecie że im więcej ludzi w zespole tym większe zamieszanie i mniejsza kasa.Krótko mówiąc poradźcie w co mam zainwestować i dlaczego. Wieloślad z dyskiem twardym ? I mac (laptop) Pc laptop. Potrzebuję dobrego i niezawodnego urządzenia które zagra ze mną koncert. Za wszelką pomoc i porady serdecznie dziękuję !!!

niech moc będzie z wami !!!!...

urzadzenie samo nie zagra. W sumie chyba na wszystkim co wymieniles mozna osiagnac efekt o ktory Ci chodzi. Mysle ze powinna zadecydowac kwestia osobistych preferencji. Rob jak Ci wygodnie :)

[addsig]

Awatar użytkownika
JBL_max

Post autor: JBL_max » sobota 03 lip 2004, 00:20

......Witajcie mądrzy ludzie, stało się - dotarłem do momentu kiedy aby zagrać koncert potrzebuję pomocy maszyny i bynajmniej nie mam tu na myśli wzmacniaczy gitarowych oraz solidnych przodów. Rok temu założyłem zespół blabla bla ... muzyka ewoluowała. To co obecnie nagrałem na płytce prócz live głosu, gitar, bębów i basu zawiera również bity oraz efekty specjalne (trzask,szum itp.). Zaznaczę odrazu że chodzi tu o muzykę rokowo (troszkę popową).

http://www.snake.art.pl/schemat.ccc po ściągnięciu wystarczy przerobić rozszerzenie ccc na mp3 i można śmiało ocenić moje wypociny. Wracając jednak do tematu nagle zorientowałem się że chciałbym zagrać swoje utwory na scenie tak samo jak brzmią one na płycie tu niestety pojawił się problem. Zapewne domyślacie się jaki. Musiałbym albo mieć dodatkowych muzyków albo maszynę gdzie wszystko wgram wcześniej i na scenie zagram wlasnie do niej.

urzadzenie samo nie zagra. W sumie chyba na wszystkim co wymieniles mozna osiagnac efekt o ktory Ci chodzi. Mysle ze powinna zadecydowac kwestia osobistych preferencji. Rob jak Ci wygodnie :)

...

ależ oczywiście że urządzenie samo zagra i to zagra bez najmniejszej pomyłki ale pod jednym warunkiem że wcześniej tam wszystko bezblędnie powgrywam i ponagrywam tak jak robie to nagrywając w studio płytę.
Zajmuję się nagłaśnianiem imprez itp. a generalnie jestem wokalistą i gitarzystą zespołu SNAKE

Awatar użytkownika
JBL_max

Post autor: JBL_max » sobota 03 lip 2004, 00:24

.........Witajcie mądrzy ludzie, stało się - dotarłem do momentu kiedy aby zagrać koncert potrzebuję pomocy maszyny i bynajmniej nie mam tu na myśli wzmacniaczy gitarowych oraz solidnych przodów. Rok temu założyłem zespół blabla bla ... muzyka ewoluowała. To co obecnie nagrałem na płytce prócz live głosu, gitar, bębów i basu zawiera również bity oraz efekty specjalne (trzask,szum itp.). Zaznaczę odrazu że chodzi tu o muzykę rokowo (troszkę popową).

...

ależ oczywiście że urządzenie samo zagra i to zagra bez najmniejszej pomyłki ale pod jednym warunkiem że wcześniej tam wszystko bezblędnie powgrywam i ponagrywam tak jak robie to nagrywając w studio płytę....

Chodzi tylko o to że ja szukam rad i jescze nie mam osobistych upodobań a chciałbym sobie skrócić drogę i np. nie zobaczaczyć podczas koncertu napisu synatx error itp. i nagle zniktnie mi dodatkowa gitara, bity i szum wody. Wiesz o co chodzi bo napewno pracujesz z Windowsem.

Awatar użytkownika
t0m
Kontakt:

Post autor: t0m » sobota 03 lip 2004, 00:25

.........Witajcie mądrzy ludzie, stało się - dotarłem do momentu kiedy aby zagrać koncert potrzebuję pomocy maszyny i bynajmniej nie mam tu na myśli wzmacniaczy gitarowych oraz solidnych przodów. Rok temu założyłem zespół blabla bla ... muzyka ewoluowała. To co obecnie nagrałem na płytce prócz live głosu, gitar, bębów i basu zawiera również bity oraz efekty specjalne (trzask,szum itp.). Zaznaczę odrazu że chodzi tu o muzykę rokowo (troszkę popową).

...

ależ oczywiście że urządzenie samo zagra i to zagra bez najmniejszej pomyłki ale pod jednym warunkiem że wcześniej tam wszystko bezblędnie powgrywam i ponagrywam tak jak robie to nagrywając w studio płytę....

to wlasnie mialem na mysli.....

chodzilo mi o to ze musisz przygotowac urzadzenie do tego zeby pracowalo. Ja pracuje narazie na pececie, ale z rozmow z innymi wyciagnalem nastepujace wnioski : wysokosc ceny jest odwrotnie proporcjonalna do czasu poswieconego na skonfigurowanie urzadznia najprosciej mowiac. Efekt brzmieniowy jest raczej ten sam w wypadku o ktorym piszesz. pozdr. ciekaw jestem podjetej przez Ciebie decyzji

[addsig]

Awatar użytkownika
JBL_max

Post autor: JBL_max » sobota 03 lip 2004, 00:53

chodzilo mi o to ze musisz przygotowac urzadzenie do tego zeby pracowalo. Ja pracuje narazie na pececie, ale z rozmow z innymi wyciagnalem nastepujace wnioski : wysokosc ceny jest odwrotnie proporcjonalna do czasu poswieconego na skonfigurowanie urzadznia najprosciej mowiac. Efekt brzmieniowy jest raczej ten sam w wypadku o ktorym piszesz. pozdr. ciekaw jestem podjetej przez Ciebie decyzji

----------------------------------------------------------------------------------

o i tu się robi ciekawie :) widzisz zakładając że dobrze nagram ścieżki które później będę wypuszczał z czegoś na scenie pozostaje jeszcze pytanie, na czym zrobię to najszybciej i najwygodniej i co na scenie mnie napewno z błachego powodu nie zawiedzie. Tego właśnei nie wiem. Gramy już na markowych zabawkach (dobra Tama, Hartke, Marshall Jcm SLASH zabawki bossa DD20 itd. a tu nagle w połowie koncertu reset systemu to by była niezła wtopa i w tym kierunku szukam konkretnych porad) Zatem mój wybór uzależniam właśnie od porad doświadczonych ludzi. Pozdro

Awatar użytkownika
JBL_max

Post autor: JBL_max » sobota 03 lip 2004, 01:38

...chodzilo mi o to ze musisz przygotowac urzadzenie do tego zeby pracowalo. Ja pracuje narazie na pececie, ale z rozmow z innymi wyciagnalem nastepujace wnioski : wysokosc ceny jest odwrotnie proporcjonalna do czasu poswieconego na skonfigurowanie urzadznia najprosciej mowiac. Efekt brzmieniowy jest raczej ten sam w wypadku o ktorym piszesz. pozdr. ciekaw jestem podjetej przez Ciebie decyzji

----------------------------------------------------------------------------------

o i tu się robi ciekawie :) widzisz zakładając że dobrze nagram ścieżki które później będę wypuszczał z czegoś na scenie pozostaje jeszcze pytanie, na czym zrobię to najszybciej i najwygodniej i co na scenie mnie napewno z błachego powodu nie zawiedzie. Tego właśnei nie wiem. Gramy już na markowych zabawkach (dobra Tama, Hartke, Marshall Jcm SLASH zabawki bossa DD20 itd. a tu nagle w połowie koncertu reset systemu to by była niezła wtopa i w tym kierunku szukam konkretnych porad) Zatem mój wybór uzależniam właśnie od porad doświadczonych ludzi. Pozdro...

I nadal czekam na wypowiedzi doświadczonych ludzi, ktorzy pomogą mi podjąć właściwą decyzję.

Awatar użytkownika
JBL_max

Post autor: JBL_max » sobota 03 lip 2004, 02:31

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 03 lip 2004, 08:53

ja do tych cełów uzywam 4sladu yamahy md4 , to co na kompie jest zgrywasz na md data i masz identyczny materiał jak na kompie . KOmpresja Atrac jest ale mało słyszalna , juz atrac 3 jest o wiele bardziej stratna . Chodzi o to ze masz 4 slady 2 na loopy badz trzaski a 3 ,albo 4 jako klik dla bebniaza (jesli jest ) .Bo jesli nie ma to moze bys sie jakims tanim odtwarzaczem md zinterresował . Nie zobaczysz niebieskiego okna windy . Ja działam dosyc długo i nie zawiodło mnie to uządzenie ,aczkolwiek jest to tylko uządzenie :) i zawsze sie mzoe sypnąc .

Laptopy są drogie, a jesli chcesz tylko puszczac cos i dogrywac do tego to jak najbadziej jakis 4 slad .

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
JBL_max

Post autor: JBL_max » sobota 03 lip 2004, 09:32

...ja do tych cełów uzywam 4sladu yamahy md4 , to co na kompie jest zgrywasz na md data i masz identyczny materiał jak na kompie . KOmpresja Atrac jest ale mało słyszalna , juz atrac 3 jest o wiele bardziej stratna . Chodzi o to ze masz 4 slady 2 na loopy badz trzaski a 3 ,albo 4 jako klik dla bebniaza (jesli jest ) .Bo jesli nie ma to moze bys sie jakims tanim odtwarzaczem md zinterresował . Nie zobaczysz niebieskiego okna windy . Ja działam dosyc długo i nie zawiodło mnie to uządzenie ,aczkolwiek jest to tylko uządzenie :) i zawsze sie mzoe sypnąc .

Laptopy są drogie, a jesli chcesz tylko puszczac cos i dogrywac do tego to jak najbadziej jakis 4 slad .

Pozdrawiam

PAWEŁ...

NO i super ! tu już są konkrety :) . Bębniaż live występuje jak najbardziej. Zastanawiam się ile potrzebne mi jest ścieżek skoro np. w zwrotce mam popową perkusję na bitach, dograny jakis efekt + moj głos o oktave niżej.

Powiedz mi jak to jest z tą kompresją Atrac w różnych stopniach ?

Po 2 gie wygląda na to że mogę np. zrzucić wszystkie bity perkusyjne na jedną ścieżkę, klika na 2 gą, powiedzmy gitara z rifem n 3 cią i np. II gi głos.

Znalałem takie urządzenie http://www.sound.pl/prod/1493/160.htm i zastanawiam się czy spełni moje wymagania jeżeli będziesz tak miły to zerknij. Do pełni szczęścia wystarczyłoby mi abyś zrzucił to co ostatnio nagrałem i sam ocenił ile tam jest do wywalenia na slady i jaki to np. rodzaj muzyki Jesli będziesz miał chwilkę to jest link do zrzutu www.snake.art.pl/schemat.ccc jak się sciągnie rozszerzenie ccc zmieniasz na mp3 i otrzymujesz muzę.

ODPOWIEDZ