Straszne szumy na mikrofonie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
netes
Straszne szumy na mikrofonie

Post autor: netes » piątek 11 cze 2004, 11:15

Witam

Kupiłem ostatnio mikrofon Shure PG58, nóweczkę.

Musiałem kupić przejściówkę z XLR na jacka, gdyż chciałem go podłączyć do komputera, więc potrzebowałem jacka, przejściówki były tylko na duże jacki, więc nie pozostało mi nic innego jak dać jeszcze jedną, z dużego na małego jacka.

Po podłączeniu do komputera i włączeniu mikrofonu, pojawiły się okropnie głośne szumy (w Sound Forge tak ok. -38dB ), natomiast podczas nagrywania (głównie przy wysokich tonach) występuje jakby "iskrzenie" (w niektórych miejscach jest takie "piknięcie").

Teraz tak - domyślam się, że te szumy i iskrzenie może być skutkiem zastosowania tylu przejściówek, jednak jeżeli nie mam innego wyjścia to co polecacie zrobić, aby poprawić tę sytuację?

No i druga sprawa. Czy jeżeli zakupię mikser i przez mikser podłącze mikrofon, a mikser oczywiście do komputera to będzie lepiej?

Pozdrawiam

Netes
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vasyl

Re: Straszne szumy na mikrofonie

Post autor: vasyl » piątek 11 cze 2004, 11:28

czekaj, czekaj, podlaczyles mikrofon bezposrednio w karte? wiec nie ma co sie dziwic... w zaleznosci co masz zamiar robic, zainwestoj w jakis przedwzmacniacz mikrofonowy, lub mikser...

napisz co chcesz robic?

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 11 cze 2004, 11:39

Na mikrofonie, przynajmniej obecnie, będą nagrywane tylko wokale. Zastanawiałem się właśnie nad mikserem, tylko teraz jeszcze mam dylemat jaki kupić. Myślałem o Compact 4 Soundcraft, tylko czy w razie czego, jeżeli w przyszłości będę powiedzmy chciał dograć gitarę elektryczną to nie będzie problemu?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » piątek 11 cze 2004, 11:46

spoko, compact4 idealnie nadaje sie do domowego studia... wystarczy Ci na pewno preampy mikrofonowe pracuja w klasie A, ma rozbudowany tor odsłuchu, coz wiecej trzeba...

psdr

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 11 cze 2004, 11:55

No to świetnie. Dzięki za szybką odpowiedź.

Pozdrówka
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ