Jaka gitara i jaki piec?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
szczawik
Jaka gitara i jaki piec?

Post autor: szczawik » niedziela 06 cze 2004, 23:12

Właśnie stoję przed zakupem pierwszej swej gitary elektrycznej..do tej pory grałem na akustyki i najwyższy czas to zmienić...i tu pojawia się porblem ponieważ na gitarach dobrze się nie znam bo jakoś to mnie nigdy nie interesowało - wolę grać niż zawracać sobie głowę istniejącymi setkami modeli . Na gitarę chcę przeznaczyć ok 1000 zł ale może być mniej ( jestem biednym studentem bez pracy ). Wmagania jakie musi spełniać gitara to...3 przystawki : 2 x S i 1 x H , przełącznik najlepiej 5 pozycyjny i na tym moja wiedza się kończy , gram rock i czasem coś cięższego , lubię solówki . No jest gitara która spełnia moje wymagania to stagg s302 i tu pytanie....co o niej sądzicie ? czy warta pieniędzy czy w ogóle to jakieś nieporozumienie . Czy jest jakaś konkurencja w tym przedziale cenowym.

Teraz kwestia pieca do tej jednej wybranej gitary...chciałbym coś ok 50 W. Przeznaczyć mogę ok 1500 zł. Znalazłem Line 6 Spider II 112 ( ten ma nawet 75 W kosztuje nieco ponad 1500 zł ). Czy ten piec ma jakąś konkurencję z podobnymi możliwościami ? Wiem że to dobry pieć i wiele razy czytałem jak go zachwalano ( tu na forum też ale może jest coś mniej znanego tańszego i równie dobrego ( z może nawet lepsze )

No to będzie na tyle

z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam
[addsig]
...:: Łódź ::...

Awatar użytkownika
Cyprio

Re: Jaka gitara i jaki piec?

Post autor: Cyprio » poniedziałek 07 cze 2004, 02:25

Jeżeli chodzi o gitary "tanie i dobre", to moim faworytem jest firma Washburn- naprawdę polecam- na pewno znajdziesz coś wartego uwagi w cenie do 1000pln.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 07 cze 2004, 08:38

Zajrzyj na grupę

pl.rec.muzyka.gitara

Tam się więcej dowiesz.

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » poniedziałek 07 cze 2004, 09:02

...Właśnie stoję przed zakupem pierwszej swej gitary elektrycznej..do tej pory grałem na akustyki i najwyższy czas to zmienić...

Jeśli chodzi o gitary, to polecam Ci wizytę w porządnym sklepie muzycznym i wzięcie instrumentu do ręki, bo co gitarzysta to inna porada. Generalnie Stagg to kupa, raczej uderzaj w markowe rzeczy, Ibanez, Fender, Epiphone itp. Co do piecyka, Spider II 112 rzeczywiście jest trudny do pobicia w tej cenie, ale to Ty musisz wiedzieć, co chcesz grać, jeżeli podoba Ci się brzemienie Marshall'a czy Fendera, nie ma sensu kupować pieca, który to naśladuje. Do ciążkiej muzy dobrym wyborem jest też Peavey Studio Pro 112 (65W, 1500,- zł), ja osobiscie gram na Fenderach i Gibsonach, piec to Marshall, ale jestem również wielkim fanem Line 6, więc ja osobiście wziąłbym Squiera Strata z humbuckerem + Spider'a II. Przyjrzyj się ewentualnie gitarkom Cort - petarda. Jak to miło kiedy gitarulek się czaem ujawni na tym forum!

Pozdrawiam

Hofi

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » poniedziałek 07 cze 2004, 11:41

A dlaczego musi mieć koniecznie 3 przetworniki ?

Możesz kupić coś na wzór Gibson'a Les Paul. Przetworniki to

2 x Hambucker. Tylko różne montują, w zależności od producenta. Oczywiście orginalnego Gibsona to raczej nie kupisz (około 5000zł).

Ale możesz już kupić np. Flame Les Paul III nówke za niewiele powyżej 1000zł. Sam mam taką i jestem zadowolony. W ofercie mają też Fender'y i inne. Przy zakupie skup się na przetwornikach (pickup'ach), jeżeli kupisz gitarę z badziewiastymi to może szumieć. Co do gitar Stagg to żadnej nie miałem, ale spotkałem się z kilkoma opiniami, że lepiej unikać. No chyba, że zależy ci na kasie.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » poniedziałek 07 cze 2004, 11:52

Jak masz czas, to radzę poczytać trochę zanim się zdecydujesz:

http://gitara.pl/forum/viewforum.php?id=1

Gulu

Post autor: Gulu » poniedziałek 07 cze 2004, 11:55

polecam naprawde forum na gitara.pl - temat wielokrotnie wałkowany bardzo dokładnie. Sprawdź od razu w FAQ

wojtu

Post autor: wojtu » poniedziałek 07 cze 2004, 13:09

Ze wzmacniaczy to osobiście polecałbym Ci hybrydowego Fendera Roc-pro 700 (70 W) lub Roc-pro 1000 (100W).Nie wiem czy jeszcze produkują, ale mógłbyś poszukać w używanym sprzęcie. Miałem przez lata i nieźle dawał. Brzmiał bardzo rasowo. Później przesiadłem się na lampiaka Marshalla a Fendera sprzedałem kumplowi. Do dziś gra i jest mi wdzięczny! :)

Pozdrawiam!

Tylko muzyka...To całe moje życie! Wreszcze nagrywam w domu i gram w dwóch kapelach!Czyli to co tygrysy lubią najbardziej!!!

Awatar użytkownika
morion

Post autor: morion » poniedziałek 07 cze 2004, 17:45

Przyjzyj sie Mayones'om. Cos w miare przyzwoitego u nich za te pieniadze kupisz.
GG: 3867380 *****Gdańsk*****

ODPOWIEDZ