Ciekawy ADAT w RME HDSP 9632

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
sql
Ciekawy ADAT w RME HDSP 9632

Post autor: sql » sobota 29 maja 2004, 03:41

nullSzanowni forumowicze

W ostatnio zamieszczonym teście karty RME Hammerfal HDSP9632 czytamy:

''...dzięki zaimplementowaniu technologii ADAT/SMUX II,HDSP może obsługiwać jednocześnie 16 fizycznych wejść i wyjść.."

...rozumiem przez to, że to złącze ADAT "przełyka" nie tradycyjnie 8, a 16 wejść i wyjść. W związku z tym rodzi mi się pytanie. Ponieważ posiadam 24 kanałowy mixer analogowy, musiałbym jeszcze się postarać o jakiś przetwornik (interfejs) A\\C. Jednak czy istnieją na rynku przetworniki A\\C, które były by w stanie w czasie rzeczywistym obsłużyć wszystkie 16 wejść i wyjść ADAT`a karty RME ? Czy jedynym sposobem jest posiadanie cyfrowego mixera ?

Awatar użytkownika
sql

Re: Ciekawy ADAT w RME HDSP 9632

Post autor: sql » sobota 29 maja 2004, 03:49

hehe..ten "null" na poczatku to oczywiscie jakas awarja w pisaniu ;) pozdrawiam all serdecznie

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » sobota 29 maja 2004, 05:09

Q: ...rozumiem przez to, że to złącze ADAT "przełyka" nie tradycyjnie 8, a 16 wejść i wyjść.

A: To nie jest tak. Interfejs ma dwa gniazda We i dwa Wyjściowe Toslink (2x8=16).

Q: Ponieważ posiadam 24 kanałowy mixer analogowy, musiałbym jeszcze się postarać o jakiś przetwornik (interfejs) A\\C. Jednak czy istnieją na rynku przetworniki A\\C, które były by w stanie w czasie rzeczywistym obsłużyć wszystkie 16 wejść i wyjść ADAT`a karty RME ? Czy jedynym sposobem jest posiadanie cyfrowego mixera ?

A: Po pierwsze mikser analogowy musi mieć możliwość dostarczenia Ci sygnału z każdego toru (Direct Out), albo w grupach zbusowanaych - w sumie 16 sygnałów analogowych. Możliwe że ma. Po drugie - nie, większość konwerterów A/D/A z opcją ADAT to urządzenia 8-kanałowe. To żaden problem, po prostu potrzebne Ci są dwa. Synchronizacja cyfrowa zapewniona jest przez interfejs RME i zakodowana w sygnale ADAT.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
sql

Post autor: sql » sobota 29 maja 2004, 11:41

Dziekuje serdecznie Panie Macieju za odpowiedz. Przyznam jednak ze mam dalej "maly" metlik w głowie. Naturalnie mixer posiada Direct Out (to Maciek z serii8BUS),zrozumielem takze,ze ta karta jednoczesnie obsluguje 8 wejsc i 8 wyjsc (jestem daleki od czepialstwa, ale z opisu mozna bylo zle wywnioskowac ;) Jak to sie jednak teraz ma do tych dwóch interfejsow ADAT,jesli np. bede chcial skorzystac z drugiego to bede musial na sledziu karty przepiac na drugą pare złącz TosLink ? Biorac pod uwage cene jednego interfejsu..wole przepiac kabelki wychodzace z Direct Out (chyba ze czegos jeszcze nie lapie, w Adat jestem nowicjuszem)

...Zadam jeszcze pytanie z drugiej strony. Jaka kombinacje sprzetowa (interfejsy Adat,FireWire,albo inne cudo A\\D) poradzil by Pan dla osoby, ktora uparcie jak ja chce nadal jako torów wejsciowych uzywac stolu analogowego,ale zeby jednoczesnie miec mozliwosc jednoczesnej rejestracji i odsluchu (choc to akurat mozna spokojnie zrobic z poziomu mixera)- 8,oraz wiecej jak 8 sladow audio w systemie komputerowym PC.

dziekuje i pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
sql

Post autor: sql » sobota 29 maja 2004, 12:01

ale gafa ...tak się ucieszyłem na Pana prędką odpowiedź, ze na koniec (w wielkiej euforii) łapczywie przeczytawszy Pana wywód nie dopatrzyłem się najważniejszej, zawartej w nim informacji. Teraz dopiero pojąłem, ze karta ta posiada podwójna parę :

TosLink1)ADAT 8 wejść, wyjść

TosLink2)ADAT 8 wejść, wyjść,

…czyli, pomysł z podwójnym interfejsem jak najbardziej tu pasuje (a możliwość rejestracji i odsłuchu 16 śladów audio takiej jakości w zupełności satysfakcjonuje)…

Mam nadzieje ze choć teraz nie jestem w błędzie

Czy oprócz MOTU istnieją jakieś inne, godne polecenia konwertery ?

jeszcze raz dziekuje

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » niedziela 30 maja 2004, 12:20

...

Q: ...rozumiem przez to, że to złącze ADAT "przełyka" nie tradycyjnie 8, a 16 wejść i wyjść.

A: To nie jest tak. Interfejs ma dwa gniazda We i dwa Wyjściowe Toslink (2x8=16).

hkm...

OFICJALNA STRONA RME

albo musze isc do okuliisty albo na tej karcie widze tylko 2 gniazdka Toslink, co zwykle daje 1x ADAT in oraz 2xADAT Out - doesn't it?

i cytat z listy wejsc wysjsc:

1 ADAT digital I/O, supporting 96 kHz S/MUX operation

wiec "cus mi tu nie gro" - 16 kanalow ADAT zachwalanych w EiS chyba wyniklo troche omylkowo

z tego co wiem, to S/MUX polega po prostu na tym, ze mozna przez ADAT przepchnac zamiast 8 kanalow/48KHz odpowiednio CZTERY kanaly 96KHz albo DWA kanaly 192KHz, a ograniczenie wynika z wlasnosci TOSLINKow.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » niedziela 30 maja 2004, 12:22

OFICJALNA STRONA RME

albo musze isc do okuliisty albo na tej karcie widze tylko 2 gniazdka Toslink, co zwykle daje 1x ADAT in oraz 2xADAT Out - doesn't it?

ADAT: 1xIN = 8wejsc i 1xOUT = 8 wyjsc

zetez tu nie ma mozliwosci edycji po wpisaniu
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

tequila_inc

Post autor: tequila_inc » niedziela 30 maja 2004, 13:19

ja używam rme hdsp9632 i szczerze mowiac pierwsze slysze zeby byly 16 in przez adat.nie sprawdzalem tego ale wydaje mi sie ze to totalna glupota,ale moze sie myle...

Awatar użytkownika
sql

Post autor: sql » niedziela 30 maja 2004, 17:56

...no właśnie...na śledziu widnieją jedynie dwa złącza TosLink i dlatego informacja ta wydała mi się troszkę naciągnięta... choćby z tego względu, że takie uznane interfejsy(konwertery) jak MOTU, w celu zaspokojenia większych potrzeb na cyfrowe tory audio, posiadają na wyjściu 3x po >>8<< kanałów ADAT(we/wy)…zresztą tak samo jak np. HDSP9652 – System Hammerfall DSP ,gdzie jak byk widnieje 6 osobnych złącz typu TosLink.

pozdrawiam

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » niedziela 30 maja 2004, 20:03

www.MONO-digital.pl

Cytat ze strony MONO:

"Technologia S/MUX „zaszyta” w systemie umożliwiająca na łączach optycznych ADAT wykorzystanie 8 kanałów w rozdzielczości 24-bity/96kHz do nagrywania i odtwarzania."

Pozdrawiam

Bart

ODPOWIEDZ