MAYA 7.1

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MB
Re: MAYA 7.1

Post autor: MB » sobota 08 maja 2004, 13:52

......ja rowniez szukam teraz karty dzwiekowej...

Narazie na oku mam wlasnie maye 7.1

Szukalem wszelkich informacji na temat wlasnie tej karty, ale nic ciekawego nie ma... czy ktos moze sie wreszcie "szerzej" wypowiedziec na jej temat? przyjmujac, ze wykorzystywana bedzie w celach nagraniowych (gitara, wokal itp)...

przetworniki A/C mayi 7.1 mają według producenta odstęp sygnału od szumu 86dB (na dodatek ważone A), czyli po prostu słabo, nawet nie uwzględniając faktu, że w rzeczywistości zazwyczaj wypada to gorzej niż w deklaracjach na pudełku. Nie miałem jej w ręku, ale już na pierwszy rzut oka widać, że to karta multimedialna do kina domowego, a nie narzędzie, które nadaje się do sensownej pracy w studio. Za te same pieniądze można kupić skromniej wyposażone karty za to ze znacznie lepszymi przetwonikami.

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » sobota 08 maja 2004, 14:05

przetworniki A/C mayi 7.1 mają według producenta odstęp sygnału od szumu 86dB (na dodatek ważone A), czyli po prostu słabo, nawet nie uwzględniając faktu, że w rzeczywistości zazwyczaj wypada to gorzej niż w deklaracjach na pudełku. Nie miałem jej w ręku, ale już na pierwszy rzut oka widać, że to karta multimedialna do kina domowego, a nie narzędzie, które nadaje się do sensownej pracy w studio. Za te same pieniądze można kupić skromniej wyposażone karty za to ze znacznie lepszymi przetwonikami....

wielkie dzieki MB za zainteresowanie...

wiec jakie karty proponujesz? ja naprawde nie mam kasy

chcialem kupic na poczatek SBlive, ale pomyslalem ze moze znajde cos lepszego (za troche wieksze pieniadze) chodzi mi glownie o nagrywanie np. wokali, gitar...

/na marginesie, nie mowcie o maya 44, bo na nia mnie nie stac, jak juz wczesniej wspominalem/

wiem, ze nie wiele kupie z tymi funduszami, ale probowac trzeba...

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » sobota 08 maja 2004, 14:21

wielkie dzieki MB za zainteresowanie...

wiec jakie karty proponujesz? ja naprawde nie mam kasy

chcialem kupic na poczatek SBlive, ale pomyslalem ze moze znajde cos lepszego (za troche wieksze pieniadze) chodzi mi glownie o nagrywanie np. wokali, gitar...

/na marginesie, nie mowcie o maya 44, bo na nia mnie nie stac, jak juz wczesniej wspominalem/

wiem, ze nie wiele kupie z tymi funduszami, ale probowac trzeba......

A może jednak warto uzbroić się w cierpliwość i dozbierać pieniążki na maye 44? To nie jest chyba aż tak wielka różnica w cenie?
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » sobota 08 maja 2004, 14:28

...raczej roznica jest...

zrozumcie, ja chce cos mniej profesjalnego na poczatek...

jakies sugestie? bo na SBlive to chyba niewiele zawojuje

...moze sie myle

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » sobota 08 maja 2004, 15:10

Zastanów się nad kartą Terratec Aureon Sky która jest podobna do Maya tyle że ma prawdziwe 24 bity. Ma również wsparcie ASIO i prawdopodobnie będzie lepsza od Mayi. Obie karty zostały gruntownie przetestowane na

www.digit-life.com

wejdź sobie do działu sound i przeczytaj testy obu kart. Aureon Sky kosztował niedawno w granicach 350 zł.

Pewnym rozwiązaniem jest SBLive Platiunum który co prawda jakością nie dorówna w/w ale... z pewnością jest to jakość znacznie lepsza niż samej karty bo wejścia na panelu są po prostu lepsze niż te z karty no i można nagrywać do 6 śladów naraz, możliwości routingu i kombinacji są bardzo duże - pewien kompromis - funkcje za jakość. Natomiast jesli chcesz mieć w miarę dobrą jakość do wokalu kosztem maksymalnie prostej karty to pomyśl o tym Terratecu, ale majka musisz podpiąć przez coś do niego - preampik by się przydał. Osobiście uwazam że nagrywanie przez mikrofon na SB Live Platinum ma sens. Próbowałem wykorzystując mikrofon pojemnościowy wpięty do wejścia z preampem na panelu i było do przyjęcia, można się wspomóc programową bramką szumów - nie jest źle - oczywiście dynamika nie ta co z Aardvarka, ale da się uzyskać przyzwoity rezultat demowy. Myślę że większość sprzętu nie jest wykorzystywana w pełni, a dobra muzyka słabo brzmiąca jest lepsza od badziewia z super przetwornika. Zresztą - powtarzam - próbujcie wszyscy posiadacze słabego sprzetu wyciągnąć z niego co się da. Kupno dobrej karty to nie jest gwarancja dobrego nagrania, czesto słabe brzmienie ma inne przyczyny - mikrofon, obróbka itp. Oczywiście nie odradzam zakupu dobrych rzeczy -tylko żeby się nie łudzić że nagle nastapi kosmiczna poprawa bo sobie kupisz Maye i wepniesz do niej direct- to- card byle jaki mikrofon.

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » sobota 08 maja 2004, 16:24

dzieki za rade...

na allegro jest SBlive platinum, moze mi sie uda wylicytowac

ale pewnie funduszow mi zbraknie bo w majowym eis wyceniaja ja od 460-

coz, pozostaje mi jeszcze szukac...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » sobota 08 maja 2004, 17:41

Aureon Sky ma odstep od szumu ponad 90 db czyli całkiem nieźle, a co do ceny Platinum to powinieneś kupić poniżej 300 na Allegro.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » sobota 08 maja 2004, 17:44

...Aureon Sky ma odstep od szumu ponad 90 db czyli całkiem nieźle, a co do ceny Platinum to powinieneś kupić poniżej 300 na Allegro....

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24935396

A tu masz Aureona - może będzie dobra cena ?

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » sobota 08 maja 2004, 17:50

......Aureon Sky ma odstep od szumu ponad 90 db czyli całkiem nieźle, a co do ceny Platinum to powinieneś kupić poniżej 300 na Allegro....

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24935396

A tu masz Aureona - może będzie dobra cena ? ...

wiem, widzialem...

wielkie dzieki!

Awatar użytkownika
doberski

Post autor: doberski » niedziela 09 maja 2004, 13:32

http://www.csound.com/index003.html a moze zainteresuje Cię MAYA44 ,ale niestety nie mkII ale za 99 $ z darmową wysyłką.
hmmmmmmmm..............

ODPOWIEDZ