Celeron 2,4GHz

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:
Celeron 2,4GHz

Post autor: pawello » czwartek 26 lut 2004, 01:35

Witam..

Wlasnie wznowilem sesje w studio.. W miedzyczasie zakupiono nowy komp z prockiem Celeron 2,4 i pamiecia 512..win XP home..

Skonfigurowalem go do pracy..Zaladowalem pierwsza z brzegu sesje do Cubase SX 1.0.6 i..

Zdziwienie! Niby wszystko dziala - ale obciazenie procka jest zaskakujaco duze! Na poprzednim kompie z prockiem 1,2 i pamiecia 192 bylo w zasadzie TAKIE SAMO!

Przykladowa sesja: 20 sciezek audio mono 44,1/24Bit + 2 male instrumenciki vst + 2 reverby + pare kompresorow tu i owdzie..

Zapewniam ze komp skonfigurowany jest prawidlowo - wszystko co niepotrzebne jest wylaczone odchudzone itp..Karta na pokladzie to delta 1010lt z najnowszymi sterownikami.. directX 9..

Pytanie brzmi: JAK TO MOZLIWE ze wskaznik w cubase wykazuje takie obciazenie kompa (do 50%) na takim kompie? Na poprzednim wykazywal tyle samo! Czy to tak ma byc? sluze wszelkimi danymi o dokladnej konfiguracji kompa i prosze o pomoc
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
cichydd

Re: Celeron 2,4GHz

Post autor: cichydd » czwartek 26 lut 2004, 02:18

Celeron to tani i słaby procesor kuszący magiczną cyferką z ilością MHz. Ma bardzo mało pamięci cache - 128 kb ( P4 Northwood ma 512, Athlon XP 256, nowe AMD 64 i Intel Prescott po 1024 kb ) Ilośc tej pamięci ma wpływ na sprawność procesora w wykonywaniu pewnych operacji. Tak się składa że są to właśnie operacje takie jak obsługa wtyczek czy syntezy. Poza tym Celek ma bardzo niską rzeczywistą magistralę - 100 Mhz choć podaje się 400 ( poczwórny przelicznik ) to rzeczywista magistrala systemu wynosi 100 MHz. P4 mają 100 - 200 Mhz, podobnie Athlony 133, 166 i 200. Tak więc jeśli miałeś P3 1,2 to mógł on mieć magistralę 133 Mhz i 256 pamięci cache. A jeśli był to P 3 Tualatin to nawet 512 kB ! Sam widzisz że megaherce to nie wszystko. Celerony to procesory biurowe i marketowe ( dla mało zorientowanych ) Do muzyki tylko P4 lub Athlon.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 26 lut 2004, 03:15

Nie zapominajmy o jeszcze jednym - w procesorach P4 znacznie wcześniej niż w P3 występuje problem denormalizacji, czyli specjalne traktowanie znikomo małych wartości zmiennoprzecinkowych, które z punktu widzenia zastosowań dźwiękowych są nieistotne. Niestety, niedokształceni programiści często nie biorą pod uwagę tej cechy procesora, stąd niektóre programy i wtyczki gwałtownie zaczynają obciążać procesor gdy przetwarzają ciszę.

Grey

Post autor: Grey » czwartek 26 lut 2004, 09:16

(ciach)

... stąd niektóre programy i wtyczki gwałtownie zaczynają obciążać procesor gdy przetwarzają ciszę....

Witam!

Spotkałem się już z czymś podobnym we wtyczce VSTi Waldorf Attack i paru innych.

Pozdrawiam!
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
Niegomir

Post autor: Niegomir » czwartek 26 lut 2004, 10:11

Ja również jakiś czas temu władowałem sie w Celerona, tyle że 1,7Ghz... To był normalny koszmar... W CEP-ie właściwie nie można było włączyć na śladzie żadnego efektu (!) bo podczas odtwarzania program sie wieszał albo nie odtwarzał płynnie...

Niedawno zmieniłem go na P4 1,6Ghz i podkręciłem go do 2,1... Wszystko chodzi jak trzeba... nie mam żadnych problemów...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 26 lut 2004, 11:27

a ja mam pytanie moze troszke lamerskie , ale czy wieksza ilośc ramu np. 1gb , może w takim przypadku coś ździałac ?

Bo łatwiej dokupić ram niż zmieniać procka , ja tu nic nie sugeruje tylko pytam :):):):):)

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 26 lut 2004, 12:12

...a ja mam pytanie moze troszke lamerskie , ale czy wieksza ilośc ramu np. 1gb , może w takim przypadku coś ździałac ?

niestety na ten problem to dokupienie ram'u nie pomoze (choc posiadanie duzego ramu zawsze jest pozytywne)
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » czwartek 26 lut 2004, 12:27

to wszystko zalezy od potrzeb uzytkownika..

mam PIV 2,6 . 1024 DDR 400MHz a zuzycie procesora przy wiekszosci trackow, ktore robie na PC wynosi zazwyczaj ok 90% :]

zastanawiam sie nad Makiem G5.

najwiekszym pozeraczem mojej półprzewodnikowej triody jest wtyczka VST - Predatohm / OhmForce..

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 26 lut 2004, 13:26

Ja bym nie demonizował problemu denormalizacji. Przechodząc na P IV

też miałem obawy, ale dotychczas (a niedługo minie rok) nie stwierdziełem jego występowania. Trzeba dodać, że używam również starszych wtyczek i nic. Tak więc przy odrobinie szczęścia można działać bez problemów.

Celerony to mogiła i zawsze to podkreślałem. (znam z autopsji) Myślę że jedyną sensowną decyzją w takiej nieszczęśliwej sytuacji (posiadanie Celerona) jest pozbycie się go puki jest jeszcze coś wart i wymiana na P IV. Chyba że ktoś używa komputera głównie do rejestracji niewielkiej ilości śladów audio i nie okrasza ich zbyt wieloma efektami (często tak jest, gdy muzyk tylko ma potrzebę rejestrowania w domu swoich pomysłów by podzelić się nimi z kolegami z zespołu.)

"...mam PIV 2,6 . 1024 DDR 400MHz a zuzycie procesora przy wiekszosci trackow, ktore robie na PC wynosi zazwyczaj ok 90% :]

zastanawiam sie nad Makiem G5.."

WOW! To co to za projekty? Korzystając z P IV 2.4 puszczonego na 2.8 w synchro nie zdarzyło mi się jeszcze mieć za mało pary pod kotłem. Szczerze wątpię jednak by MAC okazał się znacząco wydajniejszy. A jeżeli rozpatrzyć sprawę w kontekście ekonomicznym, to napewno udoskonalenie twojego komputera będzie sensowniejsze. Na próbę podkręć procesor do wyższych wartości i porównaj wyniki.

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » czwartek 26 lut 2004, 14:06

Ostatnio mój znajomy kupił Celerona 2.8 GHz no i rzeczywiscie, jest to jak na tą prędkość mół. Cache ma niewątpliwie ogromne znaczenie w rzeczywistej pracy. Miałem okazję porównać mój procesor Celeron 1 GHz A (256 kb) z ze zwykłym Celkiem 1 GHz (128 kb). Różnica rzeczywiście jest. Reszta parametrów była taka sama. Ogromną przepaść robi ta magistrala 100 MHz, która zwalnia wszystko łącznie z pamięciami 400 MHz, na które nie potrzebnie wydało się pieniążki.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

ODPOWIEDZ