ISA --> PCI, możliwe?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Paweł
Re: ISA --> PCI, możliwe?

Post autor: Paweł » wtorek 24 lut 2004, 11:39

...najbardziej jestem przekonany do Pentium, ewentualnie celeron...

Odpuść sobie Celerony, bo to są kastraty. PIII 500 będzie lepszy niż Cel 700.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 24 lut 2004, 12:08

Musisz sprawdzić na stronie producenta po dokładnym oznaczeniu modelu płyty, jakie najszybsze modele procesorów ona obsługuje i poszukać takiego. Najlepiej od razu celować w procesor, który będzie pasował do tej płyty bez przejściówek, bo to dodatkowy element zmniejszający niezawodność. Najwyższe znane mi modele PIII na slot1 to 866MHz. Wyższe modele były już chyba tylko na nowsze złącze FCPGA (stąd konieczność przejściówki) i wymagały niższego napięcia zasilającego ze wględu na grzanie (dlatego nawet z przejściówką płyta może nie być zgodna z takimi procesorami).

Pamiętaj, że szukasz procesora z zegarem magistrali 133MHz a nie 100MHz, również pamięci SDRAM powinieneś mieć na taką częstotliwość (jest to podwielokrotność zegara procesora wynikająca z tego, że wewnątrz PIII znajduje się mnożnik częstotliwości taktujący sam procesor), inaczej maszyna będzie naprawdę powolna.

msheep

Post autor: msheep » wtorek 24 lut 2004, 13:38

...witam

krotko:jest sposob aby korzystac z karty z portem ISA, na plycie glownej pozbawionej tego portu???????

jakas przejsciowka ISA-->PCI, czy cos takiego....

Znalazlem cos takiego: http://www.costronic.com/Ev71pkit.htm

Awatar użytkownika
Opal

Post autor: Opal » wtorek 24 lut 2004, 19:09

PIII/1.4GHz??? Przecież z tą płytą on i tak nie będzie chodził szybciej niż z połową nominalnej prędkości, a prawdopodobnie wolniej!

...

błąd!

Przy zastosowaniu tej przejściówki wszystko jest ok.

Zresztą taktowanie procesora zależy właściwie tylko od FSB. Sam miałem maszynę (też na BXie, Slot1+przejściówka), która w papierach miała max 550 MHz, a ja na niej odpalałem 900 (podkręconego Celka).

A co do Celeronów, Tualatiny są o wiele wydajniejsze od Cooperminów. Wynika to z większego keszu, innego sposobu zasilania i samej architektury CPU. Stąd np. Cel (tualatin) ma większe osiągi od zwykłego PIII (coopermine). Przejrzyjcie sobie testy w necie.

pzdr

Awatar użytkownika
mlodyGrzech

Post autor: mlodyGrzech » środa 25 lut 2004, 10:23

noo, jak zobaczylem ta przejsciowke to podziekowalem:))) ale chyle czola ze to w ogloe znalazles hehe.....

a co do procka to jednak najlepiej widze tu (zgodnie z MB) PIII-500mhz,

pozwoli mi pracowac bez tragedii, a cenowo wyglada to tez elegancko.

dzieki wszystkim za rady i jeszcze raz pozdrawiam forumowiczow

ODPOWIEDZ