Kompresja stopy i basu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:
Kompresja stopy i basu

Post autor: stereophonic » sobota 14 lut 2004, 17:43

chiałbym sie dowiedziec , jak koledzy podchodza do zagadnienia kompresji Stopy i Basu , mam na mysli ustawienia Ataku i Release oczywiscei wiem ze wszytko zalezy od wielu czynnikow.... Ale ... moze podzielicie sie swoim doswiadczeniem a moze nawet ktos zdradzi jakies swoje sekrety :)
Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
harrypotter

Re: Kompresja stopy i basu

Post autor: harrypotter » sobota 14 lut 2004, 22:42

...chiałbym sie dowiedziec , jak koledzy podchodza do zagadnienia kompresji Stopy i Basu , mam na mysli ustawienia Ataku i Release oczywiscei wiem ze wszytko zalezy od wielu czynnikow.... Ale ... moze podzielicie sie swoim doswiadczeniem a moze nawet ktos zdradzi jakies swoje sekrety :) ...

Należy tak długo kręcić gałkami, aż dobrze zabrzmi

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » sobota 14 lut 2004, 23:16

Należy tak długo kręcić gałkami, aż dobrze zabrzmi ...

Moja teoria jest troche inna .... Ale :)

Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » niedziela 15 lut 2004, 00:53

......chiałbym sie dowiedziec , jak koledzy podchodza do zagadnienia kompresji Stopy i Basu , mam na mysli ustawienia Ataku i Release oczywiscei wiem ze wszytko zalezy od wielu czynnikow.... Ale ... moze podzielicie sie swoim doswiadczeniem a moze nawet ktos zdradzi jakies swoje sekrety :) ...

Należy tak długo kręcić gałkami, aż dobrze zabrzmi ...

To prawda tak długo należży kręcić...aż innym gały wyjdą na wierzch:-)

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » niedziela 15 lut 2004, 05:13

...chiałbym sie dowiedziec , jak koledzy podchodza do zagadnienia kompresji Stopy i Basu , mam na mysli ustawienia Ataku i Release oczywiscei wiem ze wszytko zalezy od wielu czynnikow.... Ale ... moze podzielicie sie swoim doswiadczeniem a moze nawet ktos zdradzi jakies swoje sekrety :) ...

stopa - wyjściowy czas release dla mnie to coś około 150 ms,

bas - wyjściowy czas release około 600 ms,

czasy ataku stosuję krótkie (od 2 do 15 ms) ale nie na tyle aby pozbawić dźwięk wszystkich transjentów.

jesli chodzi o wybrzmiewanie to przeważnie takie zostają a atakiem się bawie do uzyskania w miarę czytelnego dźwięku.

te ustawienia tyczą sie kompresora PSPMixPressor.

aha, żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał , to nie jest jakas gotowa recepta na kompresje stopy i basu, ale orientacyjne ustawienia przeze mnie najczzęściej stosowane w mixowaniu muzyki rockowej.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 15 lut 2004, 19:43

aha, żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał , to nie jest jakas gotowa recepta na kompresje stopy i basu, ale orientacyjne ustawienia przeze mnie najczzęściej stosowane w mixowaniu muzyki rockowej. ...

...no, i potem grupujesz te instrumenty..., gdzie masz kolejny, delikatny kompresorek...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 15 lut 2004, 21:28

...no, i potem grupujesz te instrumenty..., gdzie masz kolejny, delikatny kompresorek... ...

Albo raczej robisz im kompresje mieszana ("oni" nazywaja to bus compression) i dopiero jest kop

Awatar użytkownika
Gumek

Post autor: Gumek » poniedziałek 16 lut 2004, 13:10

Albo raczej robisz im kompresje mieszana ("oni" nazywaja to bus compression) i dopiero jest kop ...

A mógłbyś przybliżyć nam na czym polega ta kompresja mieszana. Dzięki z góry.
Zajmuje się muzyką i ciężko pracuję

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » poniedziałek 16 lut 2004, 13:37

...Albo raczej robisz im kompresje mieszana ("oni" nazywaja to bus compression) i dopiero jest kop ...

A mógłbyś przybliżyć nam na czym polega ta kompresja mieszana. Dzięki z góry....

Kolega Matiz ma na mysli prawdopodobnie kompresje stopy i basu razem, bardzo czesto stosuje sie taki zabieg, daje dobre reultaty , ale trzeba sie na-gałkowac aby nie utracic "" kopa "" od stopy .
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » poniedziałek 16 lut 2004, 18:27

taki zabieg, daje dobre reultaty , ale trzeba sie na-gałkowac aby nie utracic "" kopa "" od stopy ....

no własnie, czy mógłby ktoś zdradzić jakies szczegóły? jakie czasy ataku i wybrzmiewania zastosować do kompresji łacznej stopy i basu?

ODPOWIEDZ