Kompresja stopy i basu
- stereophonic
- Kontakt:
chiałbym sie dowiedziec , jak koledzy podchodza do zagadnienia kompresji Stopy i Basu , mam na mysli ustawienia Ataku i Release oczywiscei wiem ze wszytko zalezy od wielu czynnikow.... Ale ... moze podzielicie sie swoim doswiadczeniem a moze nawet ktos zdradzi jakies swoje sekrety :)
Pozdrawiam Stereophonic
- harrypotter
Re: Kompresja stopy i basu
...chiałbym sie dowiedziec , jak koledzy podchodza do zagadnienia kompresji Stopy i Basu , mam na mysli ustawienia Ataku i Release oczywiscei wiem ze wszytko zalezy od wielu czynnikow.... Ale ... moze podzielicie sie swoim doswiadczeniem a moze nawet ktos zdradzi jakies swoje sekrety :) ...
Należy tak długo kręcić gałkami, aż dobrze zabrzmi

- stereophonic
- Kontakt:

Moja teoria jest troche inna .... Ale :)
Pozdrawiam Stereophonic
......chiałbym sie dowiedziec , jak koledzy podchodza do zagadnienia kompresji Stopy i Basu , mam na mysli ustawienia Ataku i Release oczywiscei wiem ze wszytko zalezy od wielu czynnikow.... Ale ... moze podzielicie sie swoim doswiadczeniem a moze nawet ktos zdradzi jakies swoje sekrety :) ...
...
To prawda tak długo należży kręcić...aż innym gały wyjdą na wierzch:-)

To prawda tak długo należży kręcić...aż innym gały wyjdą na wierzch:-)
...chiałbym sie dowiedziec , jak koledzy podchodza do zagadnienia kompresji Stopy i Basu , mam na mysli ustawienia Ataku i Release oczywiscei wiem ze wszytko zalezy od wielu czynnikow.... Ale ... moze podzielicie sie swoim doswiadczeniem a moze nawet ktos zdradzi jakies swoje sekrety :) ...
stopa - wyjściowy czas release dla mnie to coś około 150 ms,
bas - wyjściowy czas release około 600 ms,
czasy ataku stosuję krótkie (od 2 do 15 ms) ale nie na tyle aby pozbawić dźwięk wszystkich transjentów.
jesli chodzi o wybrzmiewanie to przeważnie takie zostają a atakiem się bawie do uzyskania w miarę czytelnego dźwięku.
te ustawienia tyczą sie kompresora PSPMixPressor.
aha, żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał , to nie jest jakas gotowa recepta na kompresje stopy i basu, ale orientacyjne ustawienia przeze mnie najczzęściej stosowane w mixowaniu muzyki rockowej.
stopa - wyjściowy czas release dla mnie to coś około 150 ms,
bas - wyjściowy czas release około 600 ms,
czasy ataku stosuję krótkie (od 2 do 15 ms) ale nie na tyle aby pozbawić dźwięk wszystkich transjentów.
jesli chodzi o wybrzmiewanie to przeważnie takie zostają a atakiem się bawie do uzyskania w miarę czytelnego dźwięku.
te ustawienia tyczą sie kompresora PSPMixPressor.
aha, żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał , to nie jest jakas gotowa recepta na kompresje stopy i basu, ale orientacyjne ustawienia przeze mnie najczzęściej stosowane w mixowaniu muzyki rockowej.
aha, żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał , to nie jest jakas gotowa recepta na kompresje stopy i basu, ale orientacyjne ustawienia przeze mnie najczzęściej stosowane w mixowaniu muzyki rockowej. ...
...no, i potem grupujesz te instrumenty..., gdzie masz kolejny, delikatny kompresorek...
...no, i potem grupujesz te instrumenty..., gdzie masz kolejny, delikatny kompresorek... ...
Albo raczej robisz im kompresje mieszana ("oni" nazywaja to bus compression) i dopiero jest kop
Albo raczej robisz im kompresje mieszana ("oni" nazywaja to bus compression) i dopiero jest kop

...
A mógłbyś przybliżyć nam na czym polega ta kompresja mieszana. Dzięki z góry.

A mógłbyś przybliżyć nam na czym polega ta kompresja mieszana. Dzięki z góry.
Zajmuje się muzyką i ciężko pracuję
...Albo raczej robisz im kompresje mieszana ("oni" nazywaja to bus compression) i dopiero jest kop
...
A mógłbyś przybliżyć nam na czym polega ta kompresja mieszana. Dzięki z góry....
Kolega Matiz ma na mysli prawdopodobnie kompresje stopy i basu razem, bardzo czesto stosuje sie taki zabieg, daje dobre reultaty , ale trzeba sie na-gałkowac aby nie utracic "" kopa "" od stopy .

A mógłbyś przybliżyć nam na czym polega ta kompresja mieszana. Dzięki z góry....
Kolega Matiz ma na mysli prawdopodobnie kompresje stopy i basu razem, bardzo czesto stosuje sie taki zabieg, daje dobre reultaty , ale trzeba sie na-gałkowac aby nie utracic "" kopa "" od stopy .
Pozdrawiam Ula :)
taki zabieg, daje dobre reultaty , ale trzeba sie na-gałkowac aby nie utracic "" kopa "" od stopy ....
no własnie, czy mógłby ktoś zdradzić jakies szczegóły? jakie czasy ataku i wybrzmiewania zastosować do kompresji łacznej stopy i basu?
no własnie, czy mógłby ktoś zdradzić jakies szczegóły? jakie czasy ataku i wybrzmiewania zastosować do kompresji łacznej stopy i basu?