Powoli zaczynam tracic nadzieje na uruchomienie tego wszystkiego razem. Ale po kolei
Najpierw sciagnalem kristala w wersji beta jeszcze. Zainstalowalem no i fajne to to... ale wlasnie... Na moim SB Live! (wiem ze to multimedialna zabawka itd itp ale nie stac mnie na nic innego... ;( ) powstawal problem przy dogrywaniu drugiego tracka... (np w CEP tego nie ma) byl przesuniety o kilka ms wzgledem pierwszego. Myslalem to moze kwestia bety...
Niedawno ukazala sie wersja 1.0 i nic dalej to samo. Mysle sobie zaintaluje sterowniki KX i pod ASIO moze bedzie lepiej. Tyle ze po zainstalowaniu KX'ow nie umiem nagrac ani jednego tracka. Tak jakby program nie widzial sygnalu podawanego z Line IN...
Pomocy!!!
Kreatives Kristal i SB Live!
Re: Kreatives Kristal i SB Live!
Ja używam kristala ze sterownikami kx na sb live i muszę przyznać że świetnie ze sobą współpracują, dzięki ASIO kx mogę nagrywać gitarę za pośrednictwem modułu live input z wpiętym w insert miksera kristal amplitubem, nie odczuwając żadnej latencji ( ona jest ustawiona na 10 ms), czuję się tak jakbym grał na gitarze wpiętej do prawdziwego pieca, a najśmieszniejsze jest to że mam stary komputer z naprawdę słabym procesorem.
Jeśli chodzi o nagrywanie to trzeba odpowiednio skonfigurować kx DSP, w numerze 10/2002 Estrady, był artykuł o sterownikach kx i ćwiczenia praktyczne o tym jak nagrywać sygnał z wejścia liniowego karty.
Jeśli chodzi o nagrywanie to trzeba odpowiednio skonfigurować kx DSP, w numerze 10/2002 Estrady, był artykuł o sterownikach kx i ćwiczenia praktyczne o tym jak nagrywać sygnał z wejścia liniowego karty.
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).
Kurcze nie mam tego numeru... jakbys byl tak mily i strescil w kilku slowach co nalezy zrobic? Bardzo mi na tym zalezy bo nie chce juz wiecej nagywac "na lewo" malo legalnym cep'em...
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
Najpierw trzeba otworzyć okno modułu kx DSP, to co tam zobaczysz będzie prawdopodobnie domyślnym ustawieniem, z dużą ilością efektów, należy je usunąć, klikając na nich prawym klikiem myszy i wybrać opcje usuń (lub unload) należy pozostawić tylko najważniejsze bloki: prolog, fxbus, routing i epilog.
W celu dokonania nagrania z wejścia line in karty, wejścia (niebieskie prostokąciki na prawej krawędzi prologu In0 i In1) muszą być połączone z In0 i In1 w bloku routing (czerwone prostokąciki na lewej krawędzi routingu) to ustawienie pozwala nam słyszeć sygnał z wejścia karty, ale nie można go jeszcze zarejestrować.
W tym celu trzeba połączyć In0 i In1 w bloku prolog, z RecR i RecL w bloku epilog (z tych niebieskich prostokącików można wyprowadzać więcej niż jeden kabelek). Żeby wiedzieć które z prostokącików co oznaczają, należy na nie najechać strzałką myszy, pojawi się informacja.
W celu dokonania nagrania z wejścia line in karty, wejścia (niebieskie prostokąciki na prawej krawędzi prologu In0 i In1) muszą być połączone z In0 i In1 w bloku routing (czerwone prostokąciki na lewej krawędzi routingu) to ustawienie pozwala nam słyszeć sygnał z wejścia karty, ale nie można go jeszcze zarejestrować.
W tym celu trzeba połączyć In0 i In1 w bloku prolog, z RecR i RecL w bloku epilog (z tych niebieskich prostokącików można wyprowadzać więcej niż jeden kabelek). Żeby wiedzieć które z prostokącików co oznaczają, należy na nie najechać strzałką myszy, pojawi się informacja.
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).
Dzieki wielkie za reakcje... Zrobilem jak napisales ... i :( trabka...
Ale moze problem tkwi w ustaiweniach miksera bo nie bardzo kapuje czy to teraz idzie przez AC97 (LINE IN) czy IN/OUT (LINE2) czy moze jeszcze cos innego? powoli trace nadzieje...
Ale moze problem tkwi w ustaiweniach miksera bo nie bardzo kapuje czy to teraz idzie przez AC97 (LINE IN) czy IN/OUT (LINE2) czy moze jeszcze cos innego? powoli trace nadzieje...
...Dzieki wielkie za reakcje... Zrobilem jak napisales ... i :( trabka...
Ale moze problem tkwi w ustaiweniach miksera bo nie bardzo kapuje czy to teraz idzie przez AC97 (LINE IN) czy IN/OUT (LINE2) czy moze jeszcze cos innego? powoli trace nadzieje......
Jak masz kartę bez panelu frontowego to wszystkie wejścia idą przez AC 97 - muszisz po pierwsze w zakładce AC 97 wybrać z rozwijanej listy wejście którego chcesz użyć, a po drugie w zakładce record - tej z czerwonymi kółkami ustawić poziom nagrywania z AC 97 - domyślnie wyciszone.
Ale moze problem tkwi w ustaiweniach miksera bo nie bardzo kapuje czy to teraz idzie przez AC97 (LINE IN) czy IN/OUT (LINE2) czy moze jeszcze cos innego? powoli trace nadzieje......
Jak masz kartę bez panelu frontowego to wszystkie wejścia idą przez AC 97 - muszisz po pierwsze w zakładce AC 97 wybrać z rozwijanej listy wejście którego chcesz użyć, a po drugie w zakładce record - tej z czerwonymi kółkami ustawić poziom nagrywania z AC 97 - domyślnie wyciszone.