Jaki preamp mikrofonowy?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
oduck
Re: Jaki preamp mikrofonowy?

Post autor: oduck » piątek 23 sty 2004, 09:51

a to pianino to jak ma byc nagrywane? bo szczerze mowiac to ciezko mi sobie wyobrazic po co neumann czy mawet cos 3x tanszego do nagrywania mono(!) instrumentu ktory ma praktycznie zero mozliwosci wyddobycia sensownego materialu fonograficznego - chyba ze jakies super pianino ze zdjeta plyta i ustawione w sali z dobra akustyka, ale podejrzewam ze chodzi o nagrywanie w domu

lepszym rozwiazaniem byloby IMHO zakupienie pianina elektronicznego typu Clavinova i sciagniecie dzwieku po linii - bedzie stereo, czysto i cicho :) a zamiast dwoch mikrofonow kupic jeden lepszy (lub lepszy preamp)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » sobota 24 sty 2004, 15:46

... niedługo Wychodzi nasza płyta, zespół nazywa się "ASPIRINE" czasem puszczają nas w RMF FM i musze Ci powiedzieć kolego, że nie mieliśmy żadnych pretensji odnośnie wokalu włącznie z Unversal music!! Wokal nagrany na SP-B1 + VTB-1

Tu chodzi o nagrywanie przez B1 płyty czy dema wysłanego do UM?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
s_13

Post autor: s_13 » sobota 24 sty 2004, 17:48

No bez przesady - B1 i Neumann TLM 103 to dwie różne klasy mikrofonów....

masz an mysli marki czy jakość dzwieku..

...

Chociażby jakość dźwięku, czułość no i wykonanie, a co za tym idzie i markę. Gdyby parametry były naprawdę porównywalne Neumann kosztowałby 550-600 zł, a nie 3500 zł. Słyszałem te same rzeczy nagrywane na obu tych mikrofonach (przez przedwzmacniacz TL AUDIO seria Ivory 2 - MKII 5050) i Neumann wypada nieporównywalnie lepiej. Mniejsze szumy, lepiej i wierniej zbiera dźwięk niż jego kolega SP B1 - to podstawowe różnice....

ok. Neumann to tradycja ale też i duża kasa, produkty firm takich jak Studio Project to alternatywa dla "biedniejszych", a może i myślących rozsądnie. Sam spotykam się z kpinami ze strony starych wyjadaczy, posiadajacych Neumanny, Oktavy i inne takie, że sprzęt na którym pracuje jest nieprofesjonalny, ale moim zdaniem liczy sie efekt pracy i czasem jak słucham ich produkcji na "profesjonalnym" sprzęcie, to sam nie wiem o co im chodzi. Miałem kiedyś pilne nagranie i akurat nie mogłem tego zrobiś w swoim studio. Nagrałem na kupionym w sklepie AGD mikrofonie za 30 zł, wpietym bezpośrednio do mic in karty dźwiękowej zintegrowanej z płytą. Podrasowałem, wyczyściłem i co? I nic, żaden ze znawców nie zauważył różnicy. Żaden!!! Bo sens tego wszystkiego leży przede wszystkim w głowie, uchu, rękach... ale napewno nie tylko w sprzęcie.

matia

Post autor: matia » sobota 24 sty 2004, 18:47

...a to pianino to jak ma byc nagrywane? bo szczerze mowiac to ciezko mi sobie wyobrazic po co neumann czy mawet cos 3x tanszego do nagrywania mono(!) instrumentu ktory ma praktycznie zero mozliwosci wyddobycia sensownego materialu fonograficznego - chyba ze jakies super pianino ze zdjeta plyta i ustawione w sali z dobra akustyka, ale podejrzewam ze chodzi o nagrywanie w domu

lepszym rozwiazaniem byloby IMHO zakupienie pianina elektronicznego typu Clavinova i sciagniecie dzwieku po linii - bedzie stereo, czysto i cicho :) a zamiast dwoch mikrofonow kupic jeden lepszy (lub lepszy preamp)...

wirtuozemtoja nie jestem ale nigdy mi nie odpowiadaly klawiatury w elektrycznych pianinach.....testowalem rolanda rd700i yamahe s90....moje pianino gorzej brzmi ale skala dynamiki zalezny od sily docisku jest nieporownywalna...a poza tym to chce grac roznymi przedmiotami bezposrednio po strunach(mechanika mojego pianina jaest chyba glosniejsza od samego wybzrmiewania).....wszystko chce przepuscic tez przez jakis multiefekt......wole poza tym dwa mikrofony bowiem z doswiadczenie wiem ze kiedy zaczynam "przelaczac"(wylaczanie kompa i calego sprzetu)to zapominam co chcialem nagrac.........
lubie halas

matia

Post autor: matia » sobota 24 sty 2004, 18:57

......OK, OK - poprawiam się:) Oczywiście nie doczytałem dokładnie i stąd ta polemika. Zwracam honor. Nie zauważyłem "VT" przed "B1". "VTB1" jest lampowym mikrofonem i nie słyszałem go w akcji. Pozdrawiam...

Ojoj.

Mikrofon lampowy StudioProjects nazywa się VB1, a tu jednak była mowa o modelu tranzystorowym B1. VTB-1 to nazwa niskobudżetowego przedwzmacniacza z żaróweczką, który według niektórych ładnie gra. Może i prawda ...

kiedys szukalem sprzetu drozszego ale....poznalem goscia ktory nagralmaterial na starym mensfeldzie+fruity loops+sound blaster i tonsil....materialbyl rewelacyjny;teraz udostepnili facetowi cale studio i moze w nim siedziec kiedy tylko tego zapragnie......

mam wrazenie ze sie troche znasz na rzeczy....narazie slyszalem o firmie art i tym vtb....moze cos innego......szukam czegos co bedzie najlepiej brzmialo,do 1200-1400zl....a mikrofon chcialbym zakupic taki aby wydobyl pewne nianse sitaru i pianina tracanego mechanicznie(za glosna ma mechanike)....nic wiecej
lubie halas

Slavecky

Post autor: Slavecky » sobota 24 sty 2004, 23:16

hejka

Mam,ten sam problem "Jaki przedwzmacniacz"

Na razie skłaniam się ku Presonus DIGITUBE (1600zł) z wyjściem SPDIF w standardzie, monofoniczny lub Tl Audio 5050mkII (1890zł)...

Użytkownicy ! - napiszcie który jest lepszy...

A może są jakieś inne warte zainteresowania (w cenie do 2800zł).

Pozdrawiam.

Slavecky

Post autor: Slavecky » sobota 24 sty 2004, 23:49

a może Focusrite Penta ??

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 26 sty 2004, 02:58

szczerze mowiąc najlepiej zaopatrzyć

się w urządzenie najwyższej klasy, jeśli chodzi o przedwzmacniacz.

Mimo wszystko zastanowiłbym się nad czymś droższym.
[addsig]

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » poniedziałek 26 sty 2004, 11:53

...hejka

Mam,ten sam problem "Jaki przedwzmacniacz"

Na razie skłaniam się ku Presonus DIGITUBE (1600zł) z wyjściem SPDIF w standardzie, monofoniczny lub Tl Audio 5050mkII (1890zł)...

Użytkownicy ! - napiszcie który jest lepszy...

A może są jakieś inne warte zainteresowania (w cenie do 2800zł).

Pozdrawiam.

...

Joemeek VC1Q. Zakupu tego preampu napewno nie będziesz żałował. Tam jest na pokładzie świetny optyczny kompresor, EQ i deeser/enh. Zaczekaj, bo niebawem ma wyjść wersja MkII .

ODPOWIEDZ