Czy podłączę taką konfigurację
-
Witam. Posiadam aktywne monitory krk rokit 6, które czekają na interfejs żeby mogły w końcu zagrać. Z zeszłej konfiguracji został mi wzmacniacz onkyo a-9010 I gramofon z wkładką mm do słuchania ulubionych płyt. Hobbystycznie eksperymentuję w DAW-ie, a muzyki często gęsto słucham z winyli i właśnie też chciałbym móc ich słuchać na nowych monitorach. Jeszcze chwilę temu rozważałem sprzedaż wzmacniacza oraz kupno przedwzmacniacza gramofonowego i miksera, bo chciałem mieć możliwość słuchania muzyki z gramofonu bez konieczności włączania komputera, do którego jest podłączony interfejs audio. Dzisiaj natomiast pomyślałem o tym , nie wiem na ile to realne bo nie jestem biegły, żeby wzmacniacz zostawić z wpiętym do niego gramofonem i kupić interfejs do którego wejdę "jakoś" tym zestawem oraz monitorami. Czy jest to wykonalne ? Ewentualnie czy dostanę interfejs, który przekaże sygnał na głośniki przy wyłączonym komputerze ...
Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L01 przy użyciu Tapatalka
Re: Czy podłączę taką konfigurację
Strasznie kombinujesz
. Nie potrzebujesz interfejsu, żeby podłączyć monitory do tego wzmacniacza. A-9010 ma wyjście liniowe na złączach RCA, więc wystarczy, że podłączysz do niego monitory kablami RCA (monitory Rokit 6 mają wejścia RCA) i już.
Jeżeli już tak bardzo chcesz sobie komplikować tor sygnału z gramofonu, to oczywiście taka możliwość istniej
... do wejścia gramofonowego wzmacniacza wpinasz rzeczonego Technicsa, z wyjść liniowych wzmacniacza wychodzisz na wejścia liniowe interfejsu (konieczne będą kable RCA -> TRS), do wyjść interfejsu podłączasz monitory... and that's all:-)
Interfejs Focusrite, który podałem Ci w poprzednim Twoim poście, ma możliwość pracy standalone. Wszystkie routingi sygnału konfigurujesz z poziomu aplikacji Focusrite Control. Taką konfigurację możesz załadować do interfejsu i używać go bez komputera.
BTW... ten model i wszystkie wyższe mają taką możliwość, wszystkie poniżej niego muszą pracować z komputerem.

Jeżeli już tak bardzo chcesz sobie komplikować tor sygnału z gramofonu, to oczywiście taka możliwość istniej

Interfejs Focusrite, który podałem Ci w poprzednim Twoim poście, ma możliwość pracy standalone. Wszystkie routingi sygnału konfigurujesz z poziomu aplikacji Focusrite Control. Taką konfigurację możesz załadować do interfejsu i używać go bez komputera.
BTW... ten model i wszystkie wyższe mają taką możliwość, wszystkie poniżej niego muszą pracować z komputerem.
-

-
PWA próbowałem z wyjściem liniowym I przypomniałem sobie, że robiłem to wcześniej. Głośniki faktycznie zagrają, ale niestety regulacja głośności może się odbywać już tylko z poziomu głośnika lub komputera. Jedyne do czego doszedłem to wyjście na kolumny wyjściem słuchawkowym kablem trs 1/4 na 2 rca po czym mogę regulować głośność I nawet barwę wzmacniaczem tyle że głośniki nie grają w stereo... jest sygnał na obydwóch i mogę zmieniać balans pomiędzy lewym I prawym, ale jak włączam testy stereo to zawsze przy lewym grają dwa głośniki, a przy prawym kanale jest w obydwu cisza. To samo jak testowałem przez słuchawki. To już chyba jest problem po stronie onkyo
Jak mawia klasyk, to oczywista oczywistość
...wyjście liniowe ze wzmacniacza Onkyo służy głównie do nagrywania sygnału ze źródeł, więc pomijana jest cała sekcja przedwzmacniacza.
Co do drugiej sprawy, rozumiem, że na monitory wyprowadzasz sygnał z wyjścia słuchawkowego wzmacniacza, a nie interfejsu. Jeżeli tak, to coś nie tak jest z kablem lub raczej ze wzmacniaczem skoro, o ile dobrze zrozumiałem, ten sam problem masz na słuchawkach. Prawdopodobnie uszkodzona jest jedna z końcówek mocy. Miałem kiedyś taki przypadek i dokładnie tak właśnie zachowywał się wzmacniacz. Potencjometr balansu działał jak regulator głośności. Just in case... prawidłowe połączenie powinno wyglądać tak, jak pod poniższym linkiem
https://obrazki.elektroda.pl/72_1285253286.jpg

Co do drugiej sprawy, rozumiem, że na monitory wyprowadzasz sygnał z wyjścia słuchawkowego wzmacniacza, a nie interfejsu. Jeżeli tak, to coś nie tak jest z kablem lub raczej ze wzmacniaczem skoro, o ile dobrze zrozumiałem, ten sam problem masz na słuchawkach. Prawdopodobnie uszkodzona jest jedna z końcówek mocy. Miałem kiedyś taki przypadek i dokładnie tak właśnie zachowywał się wzmacniacz. Potencjometr balansu działał jak regulator głośności. Just in case... prawidłowe połączenie powinno wyglądać tak, jak pod poniższym linkiem
https://obrazki.elektroda.pl/72_1285253286.jpg
-
Wzmacniacz oddaję na gwarancję, a interfejs poczeka do blakfrajdej. I ostatnia rzecz. Napisałeś "Jeżeli już tak bardzo chcesz sobie komplikować tor sygnału z gramofonu, to oczywiście taka możliwość istniej
... do wejścia gramofonowego wzmacniacza wpinasz rzeczonego Technicsa, z wyjść liniowych wzmacniacza wychodzisz na wejścia liniowe interfejsu (konieczne będą kable RCA -> TRS), do wyjść interfejsu podłączasz monitory... and that's all
" . To jest dla mnie całkowicie zrozumiałe, logiczne i tak właśnie zrobię. Ale
czy podczas odsłuchu gdy źródłem będzie gramofon czy komputer będę mógł kontrolować sygnał za pomocą potencjometrów wzmacniacza ( głośność , bass, treble) czy tylko głośność poprzez interfejs, a o korekcji mogę zapomnieć?

-
No właśnie.... przy takim podłączeniu wydaje mi się, że będę osobno sterować głośnością dla lewego i prawego kanału. Chodzi głównie o to że. Mamy kolumny aktywne krk rokit 6, wzmacniacz onkyo a-9010, gramofon z wkładką mm , laptopa. I teraz znaleźć urządzenie, które nam to ładnie sparuje, przy czym dobrze jest też film z laptopa puścić na telewizorze przez hdmi, a dźwięk usłyszeć z krków. Czy wzmacniacz jest tu zbędny, pozbywamy się go i kupujmy coś innego czy nie...
-
Albo wszystko sprzedać i kupić "jamnika" 

Przecież już o tym rozmawialiśmy wcześniej
. Potrzebny jest Ci interfejs audio, przedwzmacniacz gramofonowy i Twoje KRK. Wszystko inne jest zbędne!

a jak chcesz słuchać bez komputera to poszukaj interfejsu który do pracy nie wymaga kompa - bodajże motu coś takiego oferowało