Panorama

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:
Re: Panorama

Post autor: medoramas » czwartek 15 sty 2004, 12:37

Witam!

Sam mam zabawkę MC-303 Rolanda, ale chyba wszystkie produkty tej firmy mają tak układane niektóre próbki, jak piszesz

Nagrywając przez wyjście L - jest ono faktycznie mono, żadnej zmiany głośności nie ma. Z resztą mozesz przecież samemu sprawdzić, czy nie? I poza tym - po co nagrywać w mono, skoro można to zrobić przez wyjście Headphones, które na pewno tam jest obok?

Pozdrawiam!

WG

Post autor: WG » czwartek 15 sty 2004, 12:51

... na fortepianie, do jego dolne partie słysze troche po lewej, natomiast wyższe nieco po prawej.

Też się czasem spotykam z takim ułożeniem próbek fortepianowych ale ja traktuję to jako błąd. Dlatego, że wg. mnie nie słucha się koncertu fortepianowego będąc na miejscu pianisty (czyli wtedy gdy basy są po lewej a wysokie po prawej) tylko z reguły dużo dalej a więc fortepian "można uznać" za jedno-punktowe źródło dźwięku.

Gizmo

Post autor: Gizmo » czwartek 15 sty 2004, 12:58

...... na fortepianie, do jego dolne partie słysze troche po lewej, natomiast wyższe nieco po prawej.

Też się czasem spotykam z takim ułożeniem próbek fortepianowych ale ja traktuję to jako błąd. Dlatego, że wg. mnie nie słucha się koncertu fortepianowego będąc na miejscu pianisty (czyli wtedy gdy basy są po lewej a wysokie po prawej) tylko z reguły dużo dalej a więc fortepian "można uznać" za jedno-punktowe źródło dźwięku....

Czy to jest błąd czy nie - można by prowadzić dyspóty na ten temat, jeśli chodzi o nagranie np.: perkusji to często tomy rozłożone są w panoramie w ten sposób, że Tom1 - lewa strona; Tom 2 - środek; Tom3 - prawa strona, itd., a przecież nie siedzimy na miejscu perkusisty:))

WG

Post autor: WG » czwartek 15 sty 2004, 13:40

Czy to jest błąd czy nie - można by prowadzić dyspóty na ten temat, jeśli chodzi o nagranie np.: perkusji to często tomy rozłożone są w panoramie w ten sposób, że Tom1 - lewa strona; Tom 2 - środek; Tom3 - prawa strona, itd., a przecież nie siedzimy na miejscu perkusisty:))...

No niby tak ale perkusja to już kilka instrumentów o różnej barwie i charakterystyce, więc ich rozłożenie w panoramie jest ustalone wg. pewnych zasad. Perkusja to chyba zły przykład.

Zdaje się, że owa panorama w próbkach fortepianowych to wynik odpowiedniego rozłożenia mikrofonów. Ja tylko się zastanawiam jak to powinno być z tą panoramą próbek fortepianowych to znaczy czy to jest tylko i wyłącznie dla urozmaicenia i pokreślenia stereofonii nagranego brzmienia fortepianu czy raczej to jest błąd i tak być nie powinno. W instrumentach faktycznie bywają różne wersje z tą panoramą.

Dopóki ktoś racjonalnie i rzeczowo mi tego nie wytłumaczy to będę traktował to raczej jako błąd źle rozstawionych mikrofonów

Po części, również nawiązuję do pytania autora postu, kóry właśnie ma problem przez to, że próbki zostały tak rozłożone w panoramie i jest problem z ich poziomem (głośnością).

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 15 sty 2004, 15:43

...... na fortepianie, do jego dolne partie słysze troche po lewej, natomiast wyższe nieco po prawej.

Też się czasem spotykam z takim ułożeniem próbek fortepianowych ale ja traktuję to jako błąd. Dlatego, że wg. mnie nie słucha się koncertu fortepianowego będąc na miejscu pianisty

Można spotkać się z wieloma szkołami nagrywania - każdy ma własny pomysł na nagranie. Jeden woli słuchać koncertu z pozycji widowni, drugi woli siedzieć przy fortepianie i wyobrażać sobie, że to ona gra To nie jest błąd. Poza tym zwróć uwagę na to, że akurat fortepian nie stoi nigdy tyłem do publiki tylko bokiem/skośnie i to w łaśnie w ten sposób, że to grający jest prawie tyłem do sluchaczy - więc wszystko się zgadza - dół z lewej, góra z prawej.

Jacek

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 15 sty 2004, 17:36

Tylko pytam sie, czy jak zaczne zgrywac ten fortepian z wyjścia L(mono) to czy poziom glosnosci kazdego klawisza będzie równy?

Nie ma problemu. Jezeli nic nie jest wetkniete do gniazda R, to na wyjsciu L/mono jest suma lewego i prawego kanalu. Dopiero wlozenie wtyczki do gniazda R przerywa polaczenie i L/mono staje sie "tylko L"

ODPOWIEDZ