TC Helicon VoiceLive 3 nagrywanie na Pc poddałem się

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
netkret
TC Helicon VoiceLive 3 nagrywanie na Pc poddałem się

Post autor: netkret » niedziela 02 lis 2014, 00:02

Po trzech dniach i nocach poddałem się

Prosze o pomoc w konfiguracji TC Helicon VoiceLive 3 i fl studio 11 lub innego programu który zobaczy użądzenie poprzez złącze usb (midi)

fallworm

Re: TC Helicon VoiceLive 3 nagrywanie na Pc poddałem się

Post autor: fallworm » poniedziałek 03 lis 2014, 11:49

VLT3 może pełnić rolę interfejsu w bardzo okrojonym kształcie.

Z tego co pamiętam to przez USB, da się jedynie nagrywać i konfigurować - i na tym się kończą możliwości.

Z racji, że w FL możesz mieć na raz skonfigurowany jeden interfejs, to generalnie używająć VLT tracisz możliwośc podglądu całości projektu.

Robisz tak, że ustawiasz swoją kartę/ interfejs w menu konfiguracji FL

W mikserze na kanale, który być obrobiony, na wyjściu ustawiasz to wyjście z interfejsu do którego masz podłączony VLT3 - mic/ line.

Na innym kanale konfigurujesz wejście "stereo" do którego podłaczone masz VLT3 Output L/R. I z teggo kanału w mikserze w FL kierujesz sygnał na sume lub na cokolwiek.

W FL nie ma możliwości renderowania w czasie rzeczywistym więc musisz nagrać dźwięk i zostawić go w sesji zeby później było po renderze.

VLT to urządzenia klasy estrada więc nie zapomnij po zgraniu WAV odszumić porządnie.

Ja pracowałem z podobnymi procesorami (VLT 1/2) łącznie tydzień. Później stwierdziłem, że się to do niczego nie nadaje więc sprzedałem.

fallworm

Post autor: fallworm » poniedziałek 03 lis 2014, 11:51

Zapomniałem jeszcze dodać odnośnie Midi.

W FL tworzysz kanał midi i kładziesz nuty. Jest opcja w FL aby wysyłać z kanałów Midi sygnał sterujący (jak byś wciskał klawisz). Konfigurujesz w mikserze wyjście tego kanału na tor midi do urządzenia. Wydaje mi się, że musi być to wyciszony kanał, niezależny od całej sesji aby to zadziałało.

Awatar użytkownika
Jazziomal

Post autor: Jazziomal » czwartek 15 wrz 2016, 23:18

...Zapomniałem jeszcze dodać odnośnie Midi.

W FL tworzysz kanał midi i kładziesz nuty. Jest opcja w FL aby wysyłać z kanałów Midi sygnał sterujący (jak byś wciskał klawisz). Konfigurujesz w mikserze wyjście tego kanału na tor midi do urządzenia. Wydaje mi się, że musi być to wyciszony kanał, niezależny od całej sesji aby to zadziałało.

...Muszę przyznać, że ja również walczę z vl3, aby użyć go z Dawem. Udało mi się trochę z samplitude pro x (w protoolsie 10 tak samo próbowałem, ale coś nie chce działać), na zasadzie jak w opisie powyżej, ale są jakieś zakłucenia, dżwięk nie jest ładny. Jako sygnał sterujący harmonią, użyłem wejścia aux i co dziwne (nie powinno tak być), bardzo cicho, ale jednak słychać go na nagrywanej ścieżce wokalnej. Co może być źle ? Z midi jeszcze nie próbowałem. Przestudiowałem cały setup i tam trzeba wybrać kanał midi. Czyli rozumiem, że jeśli sterowałbym harmonią ze ścieżki midi w Dawie, to muszę tam wybrać ten kanał midi, który mam skonfigurowany w vl3.Potem jeszcze ratowałem się w ten sposób, że podałem tonację i wtedy coś tam zaczęło wychodzić, ale na razie to jestem z tym w lesie i dużo prościej jest użyć jakiegoś softwera. Mam jeszcze pytanie odnośnie wykorzystania wyjścia usb. Czy do tego jest jakiś dodoatkowy sterownik ? Mój komputer tego nie widzi.

RadW2

Post autor: RadW2 » wtorek 26 wrz 2017, 20:32

ODPOWIEDZ