Cześć, czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć jak podzielić klawiaturę w Panoramie tak aby na każdej strefie grał inny instrument? W opcjach w strefie Zone rzeczywiście można podzielić klawiaturę że jedna jej część gra a inna nie w zależności od tego którą strefę zaznaczymy natomiast nie wiem jak przypisać do danej strefy dany instrument tak by np. od C1 do C2 grał bas a od D2 do D3 pianino a bas już w tej strefie się nie przebijał. Gdyby ktoś mógł punkt po punkcie mi to wyjaśnić to byłbym wdzięczny. Pracuję na Cubase jeśli to ma znaczenie.
Nektar Panorama P4
Re: Nektar Panorama P4
Podczas konfiguracji stref klawiatury powinieneś ustawić różnek kanały MIDI dla każdej ze stref np:
- strefa 1 - kanał 1
- strefa 2 - kanał 2
Przy takiej konfiguracji wszystkie nuty zagrane w danej strefie będą przesyłane przez przypisany do niej kanał MIDI.
Po stronie DAWa odpalasz 2 różne instrumenty i ustawiasz w nich kanał midi, po którym bedzie przyjmował komunikaty z klawiatury, czyli:
- Strefa 1, kanał 1 -> instrument 1, kanał wejściowy 1
- Strefa 2, kanał 2 -> instrument 2, kanał wejściowy 2
Jeżeli korzystasz z instrumentu wirtualnego standalone, to wtedy ustawiasz kanał wejściowy na poziomie tego instrumentu.
Jezeli chcesz sterować 2 instrumentami sprzętowyymi, kanał wejściowy konfigurujesz w stupie danego instrumentu.
- strefa 1 - kanał 1
- strefa 2 - kanał 2
Przy takiej konfiguracji wszystkie nuty zagrane w danej strefie będą przesyłane przez przypisany do niej kanał MIDI.
Po stronie DAWa odpalasz 2 różne instrumenty i ustawiasz w nich kanał midi, po którym bedzie przyjmował komunikaty z klawiatury, czyli:
- Strefa 1, kanał 1 -> instrument 1, kanał wejściowy 1
- Strefa 2, kanał 2 -> instrument 2, kanał wejściowy 2
Jeżeli korzystasz z instrumentu wirtualnego standalone, to wtedy ustawiasz kanał wejściowy na poziomie tego instrumentu.
Jezeli chcesz sterować 2 instrumentami sprzętowyymi, kanał wejściowy konfigurujesz w stupie danego instrumentu.
Cześć, bardzo dziękuję za odpowiedź dopiero teraz mogłem sprawdzić to co napisałeś, bo byłem na wyjeździe. Niestety dalej nie dam rady tego ustawić, gdzieś popełniam błąd. Napiszę Ci co robię:
1. Ustawiam na Panoramie (Zone 1 od C1 do C2, Channel 1) (Zone 2 od D2 do D3, Channel 2)i zaznaczam dwa zony żeby były aktywne.
2. W Cubase wybieram powiedzmy Kontakt i tam instrument w którym wybieram Channel 1.
3. Wybieram drugi instrument powiedzmy Jakiś tam pad w Omnisphere i w tym instrumencie wybieram channel 2
4. W Cubase na wejściu mogę wybrać All midi Inputs lub Panorama p4 albo MIDIIN4 (PanoramaP4).
Przy ALl inputs i Panorama P4 jest dźwięk przy MIDIIN 4 nie ma.
5. Na wyjściu jest instrument czyli Kontakt lub Omnisphere.
Może teraz będzie łatwiej stwierdzić co robię nie tak...:/
1. Ustawiam na Panoramie (Zone 1 od C1 do C2, Channel 1) (Zone 2 od D2 do D3, Channel 2)i zaznaczam dwa zony żeby były aktywne.
2. W Cubase wybieram powiedzmy Kontakt i tam instrument w którym wybieram Channel 1.
3. Wybieram drugi instrument powiedzmy Jakiś tam pad w Omnisphere i w tym instrumencie wybieram channel 2
4. W Cubase na wejściu mogę wybrać All midi Inputs lub Panorama p4 albo MIDIIN4 (PanoramaP4).
Przy ALl inputs i Panorama P4 jest dźwięk przy MIDIIN 4 nie ma.
5. Na wyjściu jest instrument czyli Kontakt lub Omnisphere.
Może teraz będzie łatwiej stwierdzić co robię nie tak...:/
Aż przysiadłem i sprawdziłem
... i faktycznie jest tak jak mówisz
Instrumenty odbierają nuty z całej klawiatury. Popatrzyłem w dokumentację i też nic. No to nie wiem jak Ci pomóc
... może zapytaj Steinberga bo to sprawa softu?
W przypadku sterowania modułami sprzętowymi po złączach DIN działa to świetnie (co prawda ja mam klawiaturę Studiologic, ale to w tym wypadku nie ma znaczenia). Jedna strefa steruje jednym modułem, zaś druga kolejnym, więc mogę grać dwoma brzmieniami z jednej klawiatury.

Instrumenty odbierają nuty z całej klawiatury. Popatrzyłem w dokumentację i też nic. No to nie wiem jak Ci pomóc

W przypadku sterowania modułami sprzętowymi po złączach DIN działa to świetnie (co prawda ja mam klawiaturę Studiologic, ale to w tym wypadku nie ma znaczenia). Jedna strefa steruje jednym modułem, zaś druga kolejnym, więc mogę grać dwoma brzmieniami z jednej klawiatury.
Żeby było ciekawiej, to jak zaznaczę obydwa instrumenty w Kubusiu, to obydwa grają... ale na całej klawiaturze.
Może ktoś mądrzejszy coś poradzi na forumie
Może ktoś mądrzejszy coś poradzi na forumie

Dokładnie też tak mam, że oba grają na raz i nie trzymają się swojej strefy :/ No nic jakby ktoś coś wiedział to proszę o pomoc. I dziękuję Ci za poświęcony czas i sprawdzenie.
-
...Dokładnie też tak mam, że oba grają na raz i nie trzymają się swojej strefy :/ No nic jakby ktoś coś wiedział to proszę o pomoc. I dziękuję Ci za poświęcony czas i sprawdzenie....
Mam (a właściwie: miałem) P4 i nigdy nie udało mi się uporać z "przeciekaniem" kanałów midi. U mnie kanały 1-3 grały zawsze łącznie, dopiero od 4 kanału była możliwa separacja. Nigdy nie udało mi się odseparować padów od klawiatury. Pierwszy raz w życiu z ulgą powitałem fakt, że sprzęt się zwyczajnie popsuł i już mnie nie wkurza;) W serwisie stwierdzili padnięcie płyty głównej. Klawiatury Nektar są fajne, ale chyba przerosła ich sprawa oprogramowania.
Alternatywna muzyka elektorniczna.
Mam (a właściwie: miałem) P4 i nigdy nie udało mi się uporać z "przeciekaniem" kanałów midi. U mnie kanały 1-3 grały zawsze łącznie, dopiero od 4 kanału była możliwa separacja. Nigdy nie udało mi się odseparować padów od klawiatury. Pierwszy raz w życiu z ulgą powitałem fakt, że sprzęt się zwyczajnie popsuł i już mnie nie wkurza;) W serwisie stwierdzili padnięcie płyty głównej. Klawiatury Nektar są fajne, ale chyba przerosła ich sprawa oprogramowania. ...
To nie jest raczej problem z P4 (choć niczego nie można wykluczyć). Ja mam zupełnie inną klawiaturę, a Kubuś zachowuje się dokładnie tak samo. Wygląda to tak, jakby instrument VST kompletnie olewał ustawiony w nim kanał midi, po którym ma odbierać komunikaty. Jak wspomniałem wcześniej, po złączach DIN hula to jak się patrzy... każdy z 2 podłączonych instrumentów sprzętowych przyjmuje komunikaty tylko ze swojej strefy.
To nie jest raczej problem z P4 (choć niczego nie można wykluczyć). Ja mam zupełnie inną klawiaturę, a Kubuś zachowuje się dokładnie tak samo. Wygląda to tak, jakby instrument VST kompletnie olewał ustawiony w nim kanał midi, po którym ma odbierać komunikaty. Jak wspomniałem wcześniej, po złączach DIN hula to jak się patrzy... każdy z 2 podłączonych instrumentów sprzętowych przyjmuje komunikaty tylko ze swojej strefy.
...Mam (a właściwie: miałem) P4 i nigdy nie udało mi się uporać z "przeciekaniem" kanałów midi. U mnie kanały 1-3 grały zawsze łącznie, dopiero od 4 kanału była możliwa separacja. Nigdy nie udało mi się odseparować padów od klawiatury. Pierwszy raz w życiu z ulgą powitałem fakt, że sprzęt się zwyczajnie popsuł i już mnie nie wkurza;) W serwisie stwierdzili padnięcie płyty głównej. Klawiatury Nektar są fajne, ale chyba przerosła ich sprawa oprogramowania. ...
To nie jest raczej problem z P4 (choć niczego nie można wykluczyć). Ja mam zupełnie inną klawiaturę, a Kubuś zachowuje się dokładnie tak samo. Wygląda to tak, jakby instrument VST kompletnie olewał ustawiony w nim kanał midi, po którym ma odbierać komunikaty. Jak wspomniałem wcześniej, po złączach DIN hula to jak się patrzy... każdy z 2 podłączonych instrumentów sprzętowych przyjmuje komunikaty tylko ze swojej strefy....y
A mógłbyś mi podpowiedzieć jak podpiąć klawiaturę złączami DIN ?
To nie jest raczej problem z P4 (choć niczego nie można wykluczyć). Ja mam zupełnie inną klawiaturę, a Kubuś zachowuje się dokładnie tak samo. Wygląda to tak, jakby instrument VST kompletnie olewał ustawiony w nim kanał midi, po którym ma odbierać komunikaty. Jak wspomniałem wcześniej, po złączach DIN hula to jak się patrzy... każdy z 2 podłączonych instrumentów sprzętowych przyjmuje komunikaty tylko ze swojej strefy....y
A mógłbyś mi podpowiedzieć jak podpiąć klawiaturę złączami DIN ?
A mógłbyś mi podpowiedzieć jak podpiąć klawiaturę złączami DIN ?...
No normalnie
... z wyjścia DIN w klawiaturze wychodzisz kablem na wejście DIN w syntezatorze. Ustawiasz kanały MIDI na klawiaturze i w instrumencie... no i gra 
No normalnie